Forside Indhold og distribution Film

Strejkerne i Hollywood ser ud til at nærme sig enden

-
(Foto: UFCW770/CC-BY 2.0)
Der er gode chancer for, at vi ikke kommer til at se alt for mange flere forsinkelser og nedlukninger af serier og film. Parterne i den ene af konflikterne i Hollywood ser ud til at være nået til enighed.

I næsten fem måneder har Hollywood stået stille. Der er ikke blevet påbegyndt nye produktioner og igangværende produktioner har været sat på hold. Filmpremierer er blevet skubbet, så filmselskaberne kunne være sikre på, at filmenes stjerner kunne deltage i PR-arbejdet for filmene.

Det skyldes, at Writers Guild of America (WGA) og skuespillernes forbund SAG-AFTRA har været i strejke. Ganske som musikere er utilfredse med, hvad musikstreamingtjenesterne betaler dem, har manuskriptforfatterne følt sig underbetalt i forhold til, hvad videostreamingtjenesterne hiver ind af penge. Så de nedlagde arbejdet.

Annonce:

Kort efter gjorde skuespillerne det samme, blandt andet fordi, de ikke får ret meget i såkaldte ”residuals”, der er en slags royalty-betaling for, når en film eller serie genudgives eller genudsendes. Det sidste genererer som regel en ny indtjening til de selskaber, der distribuerer og har produceret filmen eller serien i form af f.eks. nye reklameindtægter eller abonnementsbetaling.

Men disse har WGA- og SAG-AFTRA-medlemmer fået mindre og mindre del i, efterhånden som streaming har taget over efter flow-TV. Og det førte til strejkerne. Men nu har WGA og Hollywoods producenter og studier fået en tentativ aftale på plads, som WGA kalder både historisk og fordelagtig. Det lægger pres på producenterne og studierne for at indgå en lignende aftale med skuespillerne, så det forventes at ske inden længe.

Usikkerhed omkring AI

Dermed kan såvel biografer og fans af hjemmeunderholdning ånde lettet op. Biograferne har været nervøse, fordi strejkerne truede med at forsinke alle de store Hollywood-studiers største premierer, hvilket ville skabe et stort hul i kalenderen, hvor indtægterne ville være små. For mange biografer verden over, og især i lande, hvor der kun er lidt national filmproduktion, kunne det betyde døden i kølvandet på de hårde tider under COVID-19.

For fans af hjemmeunderholdning betyder det, at Hollywood-maskinen snart starter op igen, og mange populære serier kan komme tilbage. Den femte og sidste sæson af ’Stranger Things’ har for eksempel været sat på hold på ubestemt tid. Det samme gælder anden sæson af Apple TV+-serien ’Silo’.

Manuskriptforfatteren David James Henry protesterer mod anvendelsen af AI. “Notes” er i den forbindelse ikke noter, men ændringer, som producenterne typisk giver forfattere og filmmagere under processen (Foto: David James Henry CC-BY-SA 4.0)

Star Wars-fans kan glæde sig over, at ’Andor’ nu kan genoptage den afbrudte produktion af anden og sidste sæson. Hvis du går og glæder dig til den kommende ’Alien’-prequelserie fra Noah Hawley (manden bag ’Fargo’, ’Legion’, og ’Bones’), er det også en serie, der kan genoptage produktionen snart. Også Netflix’ populære ’Cobra-Kai’-serie kan starte produktionen af sjette og sidste sæson op igen snart.

Et interessant aspekt af strejken har været, at såvel manuskriptforfattere og skuespillere vil have en overenskomst, der beskytter dem i forhold til anvendelsen af AI i film- og TV-produktion. Angiveligt ville producenterne f.eks. have lov til at bruge AI-versioner af hyrede skuespillere uden at spørge om lov eller betale ekstra.

Og med Chat-GPT og lignende AI-produkter kan der produceres manuskripter i stor stil uden involvering af manuskriptforfatrterne. Det står endnu ikke helt klart, hvilken aftale, WGA har indgået desangående med producenterne, men det skal blive spændende at se. Endnu mere spændende bliver det at se, hvad skuespillerne finder ud af.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.