Forside * Featured

Guide til kameraet i den hybride arbejdsplads

-

Om I sidder med afstand til hinanden i konferencelokalet, eller om du sidder derhjemme og holder videomøder, skal indtrykket helst fremstå professionelt. Det findes der eksterne kameraer til at hjælpe med.

Den hybride arbejdsplads er kommet for at blive – ligesom Covid-19. Vi må acceptere, at virussen dukker op fra tid til anden og lægger en vis andel af den danske befolkning ned, hvilket kan forcere virksomheder til at foretage visse forbehold og sikkerhedsforanstaltninger – såsom en vis fysisk afstand mellem medarbejderne og tvunget hjemmearbejde. Derudover har coronanedlukningerne vænnet en stor del af den danske arbejdsstyrke til, at der gerne må være få skridt fra soveværelset til arbejdspladsen.

Annonce:

Lønmodtagerne kræver mulighed for at arbejde hjemmefra. Recordere.dk skrev om en stor, nordisk undersøgelse foretaget blandt 2.000 respondenter. Her svarede 57 % af de adspurgte lønmodtagere, at de anså det som en rettighed at kunne udføre deres arbejde fra hjemmekontoret.

Og det imødekommer arbejdsgiverne tilsyneladende. Dansk Industri skriver i en artikel fra marts 2023, at ni ud af ti virksomheder giver medarbejderne én eller flere dage, hvor de kan arbejde hjemmefra, men fra ledelsens side kræver det tillid og udstyr for at kunne gennemføre omstillingen til det såkaldte hybridarbejde. Artiklen konkluderer, at digitale kommunikationsværktøjer kan gøre det nemmere at samarbejde på distance.

 

Webcam revival

Sådanne kommunikationsværktøjer er de gode, gamle webkameraer. Under coronanedlukningerne røg salget af webkameraer i vejret. Virksomheder og medarbejdere migrerede fra mødelokaler til virtuelle møder, hvor Zoom og Microsoft Teams pludselig blev brands, alle kendte til – og brugte. Virksomhederne blev mødt af krav om ordentlig billedkvalitet og lyd, når de virtuelle møder skulle afholdes, og lige som webkameraet var i gang med at blive et fortidsfænomen, blev det hevet ind igen.

Kameraet i selv de bedste bærbare computere var bare ikke godt nok, og elektronikproducenterne begyndte at investere i udviklingen af både webkameraer og de såkaldte konferencekameraer. Sidstnævnte har en vidvinkellinse, der kan fange alle i et mødelokale, og ofte har konferencekameraer en auto-zoomfunktion, så linsen fokuserer på den person, som taler.

 

Webkamera eller konferencekamera?

Glem kameraet i din bærbare. Hvis du ønsker at sende et professionelt signal til kunder, kollegaer eller dit netværk, bør du som minimum vælge et eksternt kamera – måske endda et headset målrettet erhvervslivet, som vi har skrevet om her. På den måde kan du opnå klart billede og klar tale.

Når vi fraråder dig udelukkende at bruge det indbyggede kamera, skyldes det, at linsen ikke har en synderlig høj kvalitet – selv i de dyre bærbare. Billedet er grynet, og vinklen på kameraet gør, at du ofte bliver filmet nedefra og op – medmindre du sætter din computer oven på en stak bøger.

Så hvilket kamera bør du eller din virksomhed vælge? Basalt set skal du gøre op med dig selv, om du har brug for et kamera til mødelokalet eller et til eget brug. Konferencekameraer er gode til at zoome ud, så alle i lokalet kommer med, ligesom de er designet til at fokusere på den person, der taler. Webkameraer er gode til din personlige computer, hvor du skal se præsentabel ud – og de er nemme at fragte mellem hjem og kontor. Webkameraet er også billigere end konferencemodellen.

De to kategorier af kameraer byder desuden på en række specialfunktioner, der varierer fra mærke til mærke, hvilket du også vil bide mærke i, når du læser de kommende tests af begge typer. Recordere.dk har samlet forskellige modeller, der alle ligger over kr. 1.000.

 

Jabra PanaCast 20

PanaCast 20 er et lille, stilfuldt og robust webkamera, der bruger kunstig intelligens til at fange dine bevægelser og zoome ind på det sted, du står eller sidder. Danske Jabra gør det ganske godt, så længe du ikke forventer for meget af zoom-funktionen.

PanaCast 20 kan, som andre webkameraer, monteres på toppen af din skærm – bærbar som stationær. USB-kablet er dog lige præcis langt nok til at nå fra min skærm til min stationære computer under skrivebordet, hvormed det lader til, at kameraet mest er tiltænkt bærbare computere.

Jabras helt store salgsargument er, at PanaCast 20 anvender kunstig intelligens til at polere dit billede, så du fremstår mere professionel og … ja, poleret. En funktion, der virker efter hensigten, men igen med måde.

Billedkvalitet
For PanaCast 20 har et rigtig godt billede, når webkameraet undlader at bruge den digitale zoom-funktion. Billedet er klart og bærer præg af en 4K-opløsning med dertilhørende skarphed, lækker farvepalette og detaljegrad. Dette ændrer sig dog markant, når linsen zoomer ind på dit ansigt, når du sidder eller står mere end en meter væk. Dermed er det bedst, at du holder dig inden for en meters afstand til kameraet, hvilket også understøttes af, at mikrofonen fungerer bedst, hvis du er inden for en meter.

PanaCast 20 bliver lidt udfordret på et af sine salgsargumenter; at du kan bruge webkameraet til at præsentere dine ideer hvor som helst. Essentielt set burde du kunne stå foran et whiteboard og præsentere dine ideer med kameraet et stykke fra dig, men det bliver svært for folk på den anden side af linsen at se, hvad du præsenterer, fordi billedet er uskarpt, når det zoomer ind på dig og tavlen.

Kan du leve med et sløret billede, når du skal køre en præsentation med hjælpemidler, fungerer PanaCast 20 efter hensigten, da linsen følger dig rundt, og du kan bevæge dig nogle meter fra side til side, når du leverer din dynamiske tale.

Jabra PanaCast 20 er set til kr. 1.465.

 

Obsbot Tiny 2 4K

Webkameraet lever helt op til sit navn. Det er ganske småt, men det er også praktisk, hvilket gør, at du kan have det med på farten. Medfølgende platform, du kan stille kameraet på, er magnetisk, så du kan montere det på din bærbare computer, men du kan også stille det på skrivebordet eller på bilens instrumentbræt for den sags skyld.

Tiny 2 4K kommer i et lille rejseetui, hvor der er plads til USB-C-kablet. Her differentierer Obsbot sig fra de øvrige mærker i denne guide, da de øvrige kameraer benytter sig af USB-A. Problemet er, at mange nye bærbare computere har flere USB-C-porte end A-porte. Så sidder du i hjemmekontoret eller i bilen og skal tage et videomøde med et USB-A-headset tilsluttet, så har du bare ikke nok porte ledige – det problem har du ikke med Tiny 2 4K. Obsbot er dog så pædagogiske, at de også har inkluderet en USB-C til A adapter.

Kameraet minder mest om et miniatureovervågningskamera, som gennem kunstig intelligens følger dine bevægelser og zoomer ind på den del af din krop, du ønsker. Herligheden kan ganske enkelt indstilles efter behov.

Billedkvalitet
Tracking-funktionerne virker glimrende, så længe du befinder dig inden for halvanden meters afstand til kameraet. Ellers bliver dine mødedeltagere søsyge af at følge kameraet, der zoomer ind, ud og fra side til side, når du blot bevæger dig. Skal du bruge Tiny 2 4K til dynamiske præsentationer, hvor du både går rundt og viser plancher, bør du finindstille tracking-funktionen til ikke at reagere så heftigt – det kan lade sig gøre.

Tiny 2 4K har en god linse, der lukker så meget lys ind, at du kan afholde videomøder om aftenen, uden du ser alt for mørk og sløret ud, hvilket er et kæmpeplus. Billedet i almindelig tilstand ser fint og præsentabelt ud, selvom det ikke helt smager af 4K-kvalitet.

Billedet bliver til gengæld grynet og sløret, når linsen zoomer ind på dig. 4x zoom ser ganske enkelt ikke præsentabelt ud. Så du skal prioritere, hvordan du vil bruge Tiny 2 4K i dit arbejde, da den intelligente zoom og tracking-funktion kan være en hamrende god ven i din mobile arbejdsdag.

Lydkvalitet
Tiny 2 4K har også en indbygget mikrofon, som fungerer fint så længe du sidder inden for halvanden meter fra den, ellers forekommer din stemme mekanisk, og der er for meget rumklang. Dermed egner Tiny 2 sig ikke til større mødelokaler, hvis du har for stor afstand til kameraet.

Obsbot Tiny 2 4K er set til kr. 2.500.

 

Poly Studio 15

Webkameraet er lidt af en totalløsning med kamera, tre mikrofoner og stereohøjttalere. Du slipper for at skulle tilslutte ekstra højttalere og mikrofoner til dit mødesetup, men Poly Studio 15 kræver til gengæld, at du tilslutter strømadapter til stikkontakten og USB-kabel til computeren. Og det er lidt af en klods, der bedst egner sig til den stationære PC. Dermed også sagt, at Poly Studio 15 bør have en fast plads på dit kontor – ude eller hjemme. For du pakker ikke bare lige Poly Studio 15 ned i tasken, da det fylder.

Designmæssigt er Poly Studio 15 meget neutral og minimalistisk at se på. Der er privatlivsdæksel, du skal lukke manuelt, når mødet er slut. Du finder dog ikke en tænd/sluk-knap på enheden, hvorfor du skal sørge for ikke at tilslutte webkameraet til en stikkontakt, der er svært tilgængelig, hvis du vil slukke for det. Lidt irriterende.

Poly Studio 15 understøtter automatisk zoom. Når jeg rykker mig rundt under videomøderne, følger linsen mig, så jeg altid er centreret. En god funktion, der gør, at jeg kan sidde lige så uroligt, som jeg har lyst til under møderne.

Billedkvalitet
Poly Studio 15 kører med en opløsning på op til 4K, der byder på en skarp og detaljeret billedkvalitet, så du kan være bekendt at sætte dig foran kameraet til kundemøder. Du vil godt kunne holde et stykke papir med skrift på eller din tablet op foran kameraet, hvis mødedeltagerne skal se nogle tal eller en graf – så god er Poly Studio 15 til at opfange detaljer.

Udfordringen opstår først, når du stiller dig med en vis afstand til webkameraet, fordi linsen lider lidt af samme problematik som Jabra Panacast 20. Kameralinsen anvender digital zoom fremfor optisk, hvilket gør billedet sløret og grynet, når jeg befinder mig mere end en meter væk, og linsen automatisk zoomer ind på mig.

Kører du et møde om aftenen i et lokale med ringe belysning, vil Poly Studio 15 dog levere et godt og velbelyst billede, hvor man tydeligt kan se dig – så længe linsen ikke skal zoomer ind.

Lydkvalitet
Poly Studio 15 anvender støjreducerende filtre som Acoustic Fence og NoiseBlock, hvilket giver dig muligheden for at holde møde i støjfyldte omgivelser. Leger dine børn i den tilstødende stue, eller taler dine kollegaer højlydt omkring dig, vil disse lyde normalt forstyrre samtalen, men ikke med Poly Studio 15. Jeg har sågar holdt møde, mens der drønede et par Harley’er forbi, og mit vindue ud til gaden stod åbent – ingen, udover mig, blev forstyrret.

Mikrofonerne leverer med andre ord klar og tydelig tale – også selvom jeg befinder mig et par meter fra dem. Stereohøjttalerne leverer også en god lyd til tale, og de kan levere en lydstyrke, så jeg er i stand til at høre, hvad der bliver sagt, selvom der er støj omkring mig.

Poly Studio 15 er set til kr. 2.200.

 

EPOS EXPAND Vision 1M

Hvis din virksomhed er på udkig efter et brugervenligt og velfungerende konferencekamera, er EXPAND Vision 1M et værdigt bud, men prisen er høj – især hvis du også skal have lyden med. For køber du kameraet, er det uden mikrofoner eller højttalere. Her opfordrer EPOS dig til at investere i en matchende højttalertelefon til kr. 4.495.

Hvorfor er EXPAND Vision 1M værd at overveje?

Som konferencekamera til virksomhedens mødelokale sender du et præsentabelt og skarpt signal under det virtuelle møde – og det er langt fra alle konferencekameraer, der leverer et klart billede.

Konferencekameraets linse understøtter vidvinkel med op til 90 graders vinkel. EPOS skriver selv på deres hjemmeside, at EXPAND Vision 1M er udviklet til mellemstore mødelokaler. EXPAND Vision 1M er ufatteligt nemt at finjustere inde i EPOS Connect-appen, hvilket gør det simpelt at indstille linsens zoom-funktion efter antallet af mødedeltagere og placering rundt om bordet.

Billedkvalitet
EXPAND Vision 1M byder på utrolig god 4K-opløsning – et computerkamera taget i betragtning. Og det gælder også, når billedet kommer op på en 65” skærm, hvor der bliver zoomet ind på den enkelte person. Givet den digitale 8x zoomfunktion efterlader billedet lettere sløret, men ikke i sådan et omfang at funktionen sætter dig i et dårligt lys.

Efter jeg havde nørklet lidt med indstillingerne, blev resultatet overraskende godt i forhold til billedeskift, når linsen fokuserede på folks bevægelser, og hvordan de rykkede sig. Det er min oplevelse, at EXPAND Vision 1M klarer sig bedst ved halvanden meters afstand til linsen, så alle kan komme med i billedet.

Selv i et ringe belyst lokale, står billedet godt og farverigt, men som altid med digital zoom, står billedet klarest og bedst, når der ikke bliver zoomet ind på den enkelte – du kan godt slå zoomfunktionen fra.

Køb EXPAND Vision 1M for det klare og lækre billede, som konferencekameraet leverer, og fordi det er så nemt at finindstille efter antallet af mødedeltagere. Glem alt om EPOS’ egne højttalertelefon, der koster lige så meget som kameraet. Der findes langt billigere modeller, som også leverer glimrende lyd.

EPOS EXPAND Vision 1M er set til kr. 4.434.

 

Jabra PanaCast

Den danske producent har også lavet et PanaCast-konferencekamera. Det ligner en mekanisk, futuristisk cobraslange fra en sci-fi-film. PanaCast er udstyret med tre linser, hvilket giver kameraet et synsfelt på 180 grader – ultravidvinkelsfunktionen dækker ganske enkelt hele det mellemstore mødelokale.

Samtidig har PanaCast et petit og diskret design. Du kan montere det på væggen, på din monitor eller have det stående på stativet, du kan købe separat. Ulempen ved sidstnævnte er dog, at USB-kablet mellem computer og kamera er så kort og stift, at det drejer PanaCast til den ene side, medmindre du placerer det lige op ad computeren – og så kan du lige så godt montere cobraen på din skærm.

PanaCast har ikke indbygget højttalere. Jabra anbefaler et setup, hvor du køber en højttalertelefon, som kan supplere konferencekameraet. Jeg har testet Jabra Speak 750 UC sammen med PanaCast, men da min computer kun har én USB-port, er jeg også blevet udstyret med en hub – altså stativ, hub, højttalertelefon. Kameraet er set til kr. 2.200, stativet står til kr. 600, hub’en koster kr. 1.000 og Speak 750 ligger på kr. 1.700 – den samlede pris lander på kr. 5.500.

Hvordan fungerer setuppet så?

Billedkvalitet
Som nævnt består PanaCast af tre linser, der tilsammen skaber et billede på op til 180 grader, så alle i mødelokalet kan blive set, selvom man holder social afstand. De tre linser danner tre billeder, som bliver flettet sammen til ét. På en storskærm kan man ane sammenfletningen, men på en almindelig 14”-skærm skal man kigge godt efter for at se overgangene.

PanaCast understøtter auto-zoom, der følger den person, som bevæger sig, hvilket kan være en noget rundtosset oplevelse, hvis to eller tre mødedeltagere bevæger sig på samme tid, og zoom-funktionen ikke helt kan nå at følge med. Givet, der går nogle sekunder med bevægelser, før zoom-funktionen reagerer, men står én medarbejder og kører en præsentation, mens en kollega bevæger sig i stolen, risikerer du, at billedet hopper. Min anbefaling er, at du deaktiverer auto-zoom i Jabra Direct-apppen og nøjes med at køre med en vinkel, som dækker hele møderummet.

Konferencekameraet understøtter 4K-opløsning, og du får et pænt og rimelig skarpt billede, så længe linserne ikke zoomer ind på folk. Igen, dette er problemet med digital zoom. Og selvom kameraet er zoomet helt ud, er billedet ikke det skarpeste på markedet, hvilket især bliver tydeligt, når du oplever billedet på en 65” skærm, som jo ikke er uhørt i et konferencelokale – hvis billedkvaliteten vægter tungest, bør du kigge nærmere på EPOS EXPAND Vision 1M.

Bottomline er, at PanaCast dækker hele mødelokalet, og du og dine kollegaer kan blive set, uden I skal sidde tæt på ad hinanden.

Foto: Jabra

Lydkvalitet
PanaCast har to mikrofoner indbygget, men lyden er ikke superimponerende, når du kommer godt halvanden meter væk fra dem. Derudover er mikrofonerne modtagelige over for baggrundsstøj.

Køber du pakkeløsningen med Jabra Speak 750, er lydoplevelsen en helt anden sag, eftersom højttalertelefonen har bedre mikrofoner, så jeres stemmer går klarere igennem. Derudover virker Speak 750 ikke så modtagelig for baggrundsstøj som de indbyggede mikrofoner i PanaCast.

Endelig har Speak 750 den trådløse fordel, så du via USB-dongle eller Bluetooth kan forbinde højttalertelefonen med computeren, så den kan være centralt placeret på bordet, hvormed alle kan blive hørt – og alle kan høre, hvad der bliver sagt.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.