Forside Nyheder

Hurtig, Hurtigere, Hurtigst – Apple lancerer M3

-

For første gang kommer der nu 3nm-chips i computere, og ud over de sædvanlige hastighedsforøgelser, understøtter M-serien nu også hardware-acceleration for AV1-formatet, raytracing og mesh shading.

Apple har præsenteret sin nyeste generation af SoC’er til computere, der ganske som forventet har fået navnet M3. Det er endnu et skridt fremad i Apple Silicon-sagaen, som har været en af de største succeser i firmaets nyere historie.

Annonce:

Man begynder dog at ane et velkendt mønster i forhold til M3-chipserien. Selv om Apple præsenterer nye produkter hvert år, ser de ud til at være udmålt sådan, at de giver mellemgode fordele til dem, der købte et produkt sidste år, men gøre en kæmpe forskel for dem med to år gamle produkter. Sådan er det på iPhone, og sådan ser det nu også ud til at være med M-chipsne.

Således blev Apple ved med at sammenligne med M1-chippen (i stedet for M2’eren), da de præsenterede M3. Det skyldes formentlig, at de kender deres publikum, og ved at mange M2-ejere vil vente på M4, mens M1-ejerne er ved at være klar til at opgradere. Og der er da også en hel del grund til at gå et niveau op med M3.

Ligesom vi kender det fra tidligere, består basisudgaven af M3 af otte CPU-kerner og enten 8 eller 10 GPU-kerner (det ser dog ud som om, det kun er den billigste iMac, der har en M3-chip med 8 GPU-kerner). De otte CPU-kerner er fordelt på fire højtydende kerner og fire mere strømeffektive kerner. Det er helt som det plejer.

Mere på mindre plads

Når M3 dog er noget hurtigere end sine forgængere, er det fordi, de er de første chipsets lavet med den såkaldte 3nm-proces, der bliver sat i computere. 3nm-processen kan, lidt simpelt sagt, proppe flere transistorer ind på siliciummet, der udgør chippen, så der er ganske enkelt mere computerkraft i forhold til arealet på de nye chips.

(Foto: Apple)

Apple kunne således meddele at M3 er op til 35% hurtigere end M1, og at den derudover kan understøtte op til 24GB RAM. Skulle det dog ikke være nok, kan du gå efter M3 Pro i de nye MacBooks. Her kommer CPU’en op på 12 kerner (stadig med 50/50-fordeling mellem højtydende og effektive kerner) og GPU’en har 18 kerner. Med mulighed fo 36GB RAM kan den komme op på single-thread-ydelse, der er op til 30% hurtigere end M1 Pro.

Skulle du have brug for det helt store fartmonster, er det M3 Max, du skal gå efter. Her er der en 16-kerners CPU (12 højtydende og fire strømeffektive), samt en GPU med hele 40 kerner. Den kan håndtere op til 128GB RAM og er ifølge Apple helt op til 80 procent hurtigere end M1 Max.

Mere power på grafikken

De folk, der arbejder med professionel videoproduktion, og som Apple altid har forsøgt at fastholde som kunder, vil formentlig kaste sig over den sidstnævnte chip. Der sidder endda to ProRes-engines i den til folk, der helst arbejder med Apples professionelle videoformat. Ud over ProRes har M3-serien også hardware-acceleration for H.264, HEVC og nu også AV1.

Apple har formentlig været lidt langsomme med sidstnævnte på grund af formatets rødder i Googles VP9, men AV1 breder sig en hel del, så selv om du ikke arbejder professionelt med video, kan AV1-afvikling nu ske med lidt mindre belastning på resten af systemet og dermed et mindre strømforbrug. Den nye hardware-acceleration understøtter også raytracing og mesh shading, hvilket kan gøre det noget sjovere at spille på en Mac.

I disse AI-dage er det dog også værd at notere sig, at Apples AI-dedikerede Neural Engine stadig kan findes ombord i M3-chipserien. Ifølge Apple kan den arbejde op til 60 procent hurtigere end den tilsvarende Neural Engine i M1.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.