Forside * Nyheder

Nu går Qualcomm for alvor ind i ARM-chips til PC’er

-
Sådan teaser Qualcomm Snapdragon X lige nu – men det er næppe et ægte billede af chippen (Foto: Qualcomm)

Den kommende Snapdragon X-chip bliver beskrevet som et muligt ”Apple Silicon moment” på Windows-platformen.

Det er ikke sikkert, du har lagt mærke til det, men Qualcomm har faktisk lavet chips til PC-platformen i et stykke tid. Det kan komme som lidt af en overraskelse, for Qualcomm er jo mest kendt for sine Snapdragon-chips til smartphones, der ad flere omgange har været nummer 1 på verdensplan, når det gælder antal solgte eksemplarer.

Men Snapdragon har for eksempel stået bag Microsoft SQ3, der er den chip, der sidder i Microsofts nyere Surface-PC’er, der er baseret på ARM. Den hedder i virkeligheden Snapdragon 8cx Gen 3, men har fået et Microsoft-logo klasket på.

Annonce:

Nu ser det imidlertid ud som om, Snapdragon gør klar til at prøve at tage en større bid af PC-markedet. Det skal ske med den næste generation af ARM-chips til PC-platformen, og firmaet har netop afsløret, hvad barnet kommer til at hedde.

Navnet er Snapdragon X. Og det har naturligvis intet at gøre med Elon Musk og platformen, der tidligere hed Twitter. Men det er tilsyneladende ganske moderigtigt at kalde ting noget med X for tiden (og så er der vist nok også noget med et generationsnummer, der svarer til 10).

Lavet af Apple M1-designere

Når vi indtil videre ikke rigtigt har lagt mærke til Snapdragons PC-chips, er det fordi, de ikke har været specielt hurtige, især ikke i forhold til laptop-chips fra Intel og AMD. Snapdragon har også den udfordring, at det går langsommere med overgangen til ARM-arkitekturen i programmer og apps på Windows, end det for eksempel sker på Apples platforme.

Det betyder, at Snapdragons chips skal arbejde ekstra hurtigt, fordi der er flere x86-programmer, der skal afvikles via virtualisering. Men der er håb. Snapdragon X er nemlig den første chip til Windows på ARM, der kommer ud efter at Snapdragon købte chipfirmaet Nuvia i 2021.

(Foto: Qualcomm)

Nuvia var et chipfirma startet af tidligere Apple-medarbejdere, der havde været med til at udvikle Apples M1-chip. Og der er ikke bare tale om nogle tilfældige medarbejdere. Faktisk sagsøgte Apple Nuvia for at have gået på rov blandt Apples medarbejdere, så nervøse var Apple over at disse talenter var smuttet videre.

Disse medarbejdere har ifølge Ars Technica skabt en ny CPU-arkitektur baseret på ARM, som de kalder Oryon. Det er netop fordi, de er speciallavede til formålet, men stadig baseret på ARM, at Apples M-chips er så effektive, og det er derfor en mulighed, at Snapdragon X tager et stormskridt fremad på ydelsen.

Af samme grund omtaler Ars Technica den kommende lancering af Snapdragon X som et ”Apple Silicon moment”, men bare på PC-platformen. Den officielle annoncering forventes at finde sted under konferencen Snapdragon Summit, der starter 24. oktober.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.