Forside * Featured

TEST: DJI Mini 4 Pro – Hav en drone med dig overalt.

-

DJI Mini 4 Pro er en smart lille drone, der har meget at byde på, og vi har testet om det er noget der kan bruges til noget.

Overvejer du at anskaffe dig en drone, så skal du læse med her. Vi har testet den lille DJI Mini 4 Pro drone, der kommer med alt hvad hjertet kan begære. Du får både mulighed for at flyve lavt og hurtigt uden at ramme træerne, og så kan du optage video i op til 4K/60 fps.

Læs hvad vi synes om DJI Mini 4 Pro her.

Annonce:
Indholdet af DJI Mini 4 Pro - Fly more kombo
Indholdet af DJI Mini 4 Pro – Fly more kombo

Udpakning og installation

Sættet vi testede er et DJI Mini 4 Pro Fly more, der består af selve DJI Mini 4 Pro drone, en DJI RC2 controller med indbygget skærm, 3 batterier, en batteri-oplader, der kan rumme 3 batterier, diverse USB-kabler, ekstra propeller, beskyttelse til dronen, og en lille bæretaske der kan have det hele, og let gemmes i et hjørne af bagagerummet, og er let at bære over skulderen.

 

Drone + controller med indbyget skærm

Bemærk at der ikke medfølger et Micro-SD kort, og uden det er der ikke meget sjov ved at have en drone at optage video med, så sørg for at købe et MicroSD kort. Hvis du vil optage 4K video, så gør du klogt i at købe 128GB eller 256GB, bemærk at det skal være et UHS-I Speed Grade 3 eller hurtigere.

DJI Mini 4 Pro vejer mindre end 249 gram, og dronens vægt betyder, at der ikke er behov for træning eller certifikat i flertallet af lande og regioner rundt om i verden. I Danmark kræver det blot at du registrerer din DJI Mini 4 Pro hos trafikstyrelsen inden du flyver med den.

Installationen starter med at man skal logge ind på DJI enten ved at oprette en ny konto, eller bruge en eksisterende, og så starter DJI med at firmwareopdatere både drone og controller, og det tager nok de første 20-30 minutter, men så er du også klar til at tage din drone med ud og flyve den første tur.

 

Vigtigt at vide inden du flyver med en DJI Mini 4 Pro

Den nye DJI Mini 4 Pro kommer med C0 mærke fra starten af. Det vil sige at det ikke er nødvendigt for dig at have et certifikat. Der er dog stadig nogle regler du skal overholde

Du skal blandt andet overholde følgende regler:

  • Læs brugermanualen til dronen
  • Du må overflyve ikke-involverede mennesker, men det bør undgås
  • Du må ikke overflyve forsamlinger af mennesker (Feks. Koncerter)
  • Du må kun flyve inden for synsvidde
  • Maksimal operationel hastighed på 19 m/s
  • Maksimalt 120 m over terræn
  • Flyver du om natten skal din drone kunne udsende et grønt blinkende lys, der nemt kan ses fra jorden, og gøre det let at skelne dronen fra bemandet luftfart

 

Sensorene giver alarm og viser det, hvis der er noget rundt omkring dronen.

Hvordan er den at flyve?

Lige ud af boksen, og bare op i luften er der ikke nogen droner, der er lettere at flyve end DJI’s droner, og her er DJI Mini 4 Pro ikke en undtagelse. Den er super let at flyve, og har du ikke fløjet drone før, har DJI et “sådan kommer du igang” kursus, hvor den lærer dig det basale inden du flyver for alvor.

DJI Mini 4 Pro kommer med DJI RC2, der er en fjernbetjening med 5,5” FHD (1.920 x 1.080) touch-skærm med op til 700 nits lysstyrke, USB-C opladning og et greb der gør den meget behagelig at holde i hænderne.

Controlleren har DJI Fly appen direkte indbygget, og har antenner der understøtter op til 15 km. transmitions-rækkevidde. Men husk nu dronereglerne i Danmark ikke tillader dig at miste din drone ud af syne.

Controlleren har WiFi (802.11 a/b/g/n), så du kan opdatere både controller og drone uden at skulle finde mobil eller tablet frem. Controlleren har også en MicroSD port (UHS-I Speed Grade 3), så du kan udvide lagerpladsen på controlleren.

Controlleren har et 5.200 mAh batteri indbygget, der tilbyder op til 4 timers brug, og så skal du så bruge ca. 1,5 time på at genoplade den.

DJI Mini 4 Pro har 3 forskellige flyve-modus. Normal, Sport og Cinema, som bestemmer hvor hurtigt den flyver og hvor hurtigt den skifter retning og højde. Det gør at skal du lave smukke landskabsvideo, kan du med Cinema flyve i en elegant hastighed uden den reagerer for voldsomt når du ændrer højde eller retning. 

Jeg har testet DJI Mini 4 Pro ved Vesterhavet, og selvom vi har haft hård vind, har dronen opført sig fremragende. Vi havde en dag med storm, hvor jeg ikke fløj den, men de andre dage hvor der stadig var meget vind, kunne jeg sagtens flyve den, og gimbal’en på kameraet holdt billedet flot i vinkel.

 

Sensorerne gør dig til en bedre dronepilot

Den mest markante opgradering er det nye forhindringssystem, der ser med alle veje. Mini 3 Pro havde sensorer, der registrerede forhindringer foran, bag og under den. Men ikke til nogen af siderne. Det er ikke længere tilfældet. Mini 4 Pro tager en funktion fra sine større søskende i DJI-serien, som DJI Air 3 eller Mavic 3 Pro, og tilføjer sidesensorer.

Det gør at du mere trygt kan flyve tættere på træer, bygninger og andre forhindringer, og så stole på at DJI Mini 4 Pro nok skal styre udenom, eller bremse, så du ikke brager ind i en forhindring.

Sensorerne bruges også til at flyve i en mode de kalder Active Track, hvor du beder dronen følge et motiv, f.eks. en person på cykel, en bil eller en løber, og så kan den flyve ved siden af personen, eller flyve rundet om motivet.

Ovenstående video er lavet af YouTube kanalen DC Rainmaker, der i en lang video viser både muligheder og begrænsninger i DJI Mini 4 Pro. Og da han er specialist i at lave den slags videoer, vil jeg hellere referere til ham. 

Jeg har selv testet det når jeg går tur med hundene, og det virker fint, men han udfordrer virkeligt den lille drone til det yderste.

 

Nu kan du også bruge Waypoints på DJI Mini 4 Pro

En af de fede nyheder på DJI Mini 4 Pro, er taget fra de større og mere professionelle droner. Du kan nu planlægge en flyvetur, hvor du på et kort planlægger en præcis flyvning, som du kan gemme og gentage flere gange.

Det virker rigtigt godt, og når man samtidigt har de nye sensorer, så kan man trygt flyve en planlagt rute i naturen uden at være alt for bekymret.

 

Virkelig god video i forhold til hvor lille dronen er

DJI Mini 4 Pro kommer med en 1/1.3” CMOS sensor, med en opløsning på op til 48 MP.

DJI Mini 4 Pro kan optage i 4K- eller 1080p-opløsning med mellem 24 og 60 fps og op til 100 fps, når den optager i 4K-slowmotion. (Ved 1080p får du op til 200 fps ved slowmotion-optagelser). Og så har DJI Mini 4 Pro også en forbedret nat-tilstand, der skulle tage bedre video og billeder i svagt lys. Du kan ydermere optage video i 8-bit 4:2:0 (H.264/H.265), HLG/D-Log M og 10-bit 4:2:0 (H.265). Det betyder at du kan efterbehandle video med f.eks. D-Log.

Du får op til 4x zoom, når du optager video ved 1080p og op til 3x ved 4K. Der er ingen zoom, når du tager 48 megapixel-fotos, men du får op til 2x zoom, når du tager 12 megapixel-fotos. Kameraet kan optage i JPEG eller DNG (RAW).

Endelig kan Mini 4 Pro dreje kameraet 90° til vertikal optagelse, hvilket gør det lettere at dele videoer på sociale medier som Instagram og TikTok, hvis man har lyst til det. Det at kameraet kan dreje gør at du får fuld opløsning også selvom du optager på højkant.

Kameraet imponerer både på video og billeder, når man tænker på dronens størrelse. Du kan sagtens få droner med bedre kameraer, men jeg har ikke set bedre kameraer på så lille en drone. Nedenfor er en håndfuld billeder taget med DJI Mini 4 Pro.

 

 

Batteritid lover mere end DJI Mini 4 Pro kan holde

DJI Mini 4 Pro Fly More kittet kommer med 3 batterier, og selvom DJI lover omkring 34 minutters batteritid per batteri, kom jeg aldrig over 20 minutter da jeg testede den ved Vesterhavet. Det skal også siges at der var rigeligt med vind alle de dage jeg testede, og det skal også siges, at det var tydeligt på skærmen at se at når jeg fløj mod kysten så faldt batteritiden voldsomt, mens når jeg fløj væk fra kysten kom den bedre batteritid tilbage.

Men alene det faktum at du gerne vil flyve længere end 20 minutter gør at du skal købe Fly More kittet, hvor du får tre batterier samt en USB-C oplader der kan oplade alle tre batterier et efter et.

Vær dog OBS på at jeg oplevede at jeg ladte dem fuldt op 7 dage inden jeg skulle teste, og da jeg så ville flyve var batterierne faldet med 20% kapacitet. Jeg skal ikke sige om det var det at jeg lod dem blive i opladeren der gjorde det. Ifølge manualen er det en funktion som DJI har introduceret, hvor den langtsomt lader ned for ikke at ødelægge batteriet.

 

default

Konklusion – DJI Mini 4 Pro er en fantastisk rejsekammerat

DJI Mini 4 Pro har været et fantastisk bekendskab. Ser man bort fra den noget lavere batteritid end lovet, så får du med DJI Mini 4 Pro Fly More Combo kittet en rigtig lækker drone, som kan optage rigelig god video til privat brug, eller brug i mindre foreninger.

Jeg synes at prisen på lige knap 9.000,- er en fair pris for alt det du får med i sættet, og det er svært ikke at blive begejstret for den lille drone.

 

 

Pris og levering

DJI Mini 4 Pro koster fra 6.290,- , men jeg vil anbefale at man går efter DJI Mini 4 Pro – Fly More Combo sættet, der har en vejledende pris på 8.990,-. Du kan se bedste dagspris her.

DJI Mini 4 Pro kan købes nu hos flere danske forhandlere

DJI Mini 4 Pro - Fly More Combo

9
Batteritid 7.0
Kamera & Video (udfra størrelse) 9.0
Flyveevner 10.0
Fjernbetjening / App 10.0

Plus

  • Fantastiske flyveevner
  • Imponerende kollisionssensor
  • Gode billeder og video
  • Lang rækkevidde

Minus

  • Skuffende batteritid
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.