Forside Produkter AI

Microsoft hyrer OpenAIs fyrede chef

-
Sam Altman vender nu endegyldigt ikke tilbage til OpenAI, men går i stedet til Microsoft. (Foto: Steve Jennings/CC-BY-2.0)

Det mest genkendelige ansigt bag den generative AI-bølge, Sam Altman, skal nu lede et nyt AI-forskerhold hos Microsoft.

Over weekenden var der stor ballade i firmaet bag ChatGPT og Dall-E, OpenAI. Som vi skrev i går, blev topchefen Sam Altman fyret af bestyrelsen, der ikke længere har tillid til ham. Hans gamle ven, Greg Brockman, der er en af medstifterne af OpenAI sammen med Altman, trak sig efterfølgende som bestyrelsesformand i selskabet.

En tredje medstifter, firmaets forskningschef, Ilya Sutskever, var angiveligt en af de ledende kræfter bag beslutningen på vegne af et antal forskere i OpenAI, der ifølge flere medier var bekymrede for AI-sikkerheden i firmaets produkter. Samtidig truede et stort antal OpenAI-medarbejdere med at forlade selskabet, hvis de ikke genansatte Sam Altman.

Annonce:

Efter en hel del diskussion og rygter i løbet af weekenden, blev det tidligt mandag morgen dansk tid afgjort, at Sam Altman ikke bliver genansat i OpenAI. En ny, midlertidig CEO er fundet i form af Emmett Shear, der tidligere har ledet streamingplatformen Twitch. Sam Altman er dog ikke arbejdsløs. Han er nemlig lige blevet ansat af Microsoft, og det er der en god grund til.

Kaos’et i OpenAI-ledelsen får specielt meget opmærksomhed, fordi Sam Altman om nogen har været det menneskelige ansigt for den nye, generative AI-bølge. Det er hans udtalelser i interviews og ved konferencer, folk ofte har lagt til grund for både opmuntrende og skræmmende fremtidsperspektiver ved AI.

OpenAI-samarbejde fortsætter indtil videre

Men især Microsoft har en interesse i at OpenAIs projekter bliver succeser. Microsoft har som bekendt lagt OpenAI-modeller som GPT-3.5 og GPT-4 til grund for en stor del af deres AI-produkter, inklusive deres tværgående Microsoft 265-satsning, Copilot.

Måske er det netop derfor, at Microsoft nu har hyret Sam Altman og hans makker, Greg Brockman, til at lede et nyt AI-udviklingsteam i det store selskab. Flere techmedier gætter på, at det vil betyde medarbejderflugt fra OpenAI til Microsoft, når Altman og Brockman hive deres favoritmedarbejdere med sig.

Microsofts CEO, Satya Nadella, understreger dog i et indlæg på X, at Microsoft fortsat er dedikeret til sit samarbejde med OpenAI og at firmaet glæder sig til at lære den nye OpenAI-CEO, Emmett Shear, at kende. Nadella havde ellers ledet forhandlinger mellem Altman og OpenAI om en eventuel tilbagevenden.

Det store spørgsmål er naturligvis, om Microsoft på sigt får brug for OpenAI, hvis de alligevel har overtaget selskabets talentmasse. Under normale omstændigheder ville Microsoft skulle respektere OpenAIs rettigheder, når det gælder selve firmaets teknologi. Med andre ord ville Altman og Brockman ikke bare kunne tage AI-teknologien med over fra OpenAI.

Men fordi OpenAI er delvist baseret på open source-principperne, står det ikke helt klart, hvad OpenAI ligger inde med, som er uundværligt for Microsoft. Der kan dog naturligvis også være kontrakter mellem OpenAI og Microsoft, der skal overholdes.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.