Forside * Nyheder

Mini-PC i klassisk Macintosh-design

-
(Foto: Ayaneo)

Hvis du er på jagt efter en mini-PC til at agere hjemmeserver eller retrospilkonsol, kan det nu fås i et Apple-design anno 1984.

For ikke så forfærdelig mange år siden forsvor de fleste af os, der rodede med computere, at vi nogensinde igen ville eje en maskine i et beige kabinet. I de sidste par årtier har selvbygger-kabinetter været en hel kunstart, især blandt gaming-entusiaster, og i dag handler computerdesign ofte lige så meget om det ydre som det indre.

Men Ayaneo har nu lanceret en maskine, som måske alligevel kan få dig til at investere i en computer med et beige kabinet. Ayaneo er egentlig mest kendt for at lave håndholdte spilkonsoller, der har skarpe specs, men også koster derefter.

Annonce:

Nu har de så lavet en PC i et design, der ret kraftigt efterligner en anden maskine, der i sin tid kostede derefter. Nemlig Apples oprindelige Macintosh fra 1984. Den kostede dengang lige under 2.500 dollar, hvilket svarer til cirka 7.400 dollar i dag. Eller lige over 50.000 kroner før danske skatter og afgifter kommer oven i.

(Foto: Ayaneo)

Designet er dog naturligvis helt ikonisk. Selv mange år efter, Macintosh’ formfaktor var blevet droppet af Apple, dukkede det op som et lille boot-ikon. Og som bekendt blev Macintosh’en lanceret med en tv-reklame, der antydede, at IBM var ligesom Big Brother i George Orwells ’1984’. Den var instrueret af selveste Ridley Scott, der kun to år forinden havde smidt ’Blade Runner’ i biograferne.

Mest sjov på ydersiden

Dette ikoniske design er altså nu blevet genoplivet – på en måde – af Ayaneo. Men der er altså tale om en AMD Ryzen-baseret maskine, så med mindre, du er en virkelig skarp Hackintosh-haj, vil denne Mac-lignende boks nok primært køre på Windows eller Linux.

Og nu vi er ved de tilgængelige processorer, så skal du næppe regne med at bruge AM01, som modellen hedder, til de allerhårdeste PC-opgaver. Den dyreste og skarpest specificerede udgave kører med den næsten tre år gamle AMD Ryzen 7 5700U-processor ifølge The Verge.

Som sidstnævnte medie skriver, er boksen måske allerbedste brugt som Plex-server eller retrogaming-konsol. I det sidste tilfælde kan du f.eks. køre en Commodore 64-emulator i et kabinet, der ligner en Macintosh, bare sådan for virkelig at være postmoderne og kreativ med nostalgien.

AM01 er også væsentligt mindre end originalen, og nej, den sorte blok på fronten er ikke en CRT-skærm. Det er ikke engang en brugbar skærm, men bare et stykke sort plastik. Men hvis man nu skal have en mini-PC til brug for et eller andet, kan den jo lige så godt se lidt sjov ud, ikke?

Ayaneo forsøger lige nu at få sin Macintosh-hyldest i produktion via crowdfunding på IndieGoGo, hvor projektet allerede er langt over minimumsbeløbet. Som tidlig ”investor” kan du købe den billigste model til 150 dollar, eller lige over en tusse før danske skatter og afgifter kommer oven i. Den dyreste model koster omkring det tredobbelte.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.