Forside Nyheder

YouTubes ad-blocker-blokering kan være ulovlig i EU

-
(Foto: EU/YouTube)

Privatlivsforkæmpere har klaget til EU over YouTubes initiativ, som aktivisterne mener kræver en form for spyware-download.

YouTube har skabt røre med sin seneste, globale strategi med at blokere for brugen af reklameblokkere. Selv om det foreløbig kun ser ud til at være relevant for Chrome-browseren, bølger debatten frem og tilbage om det principielle i strategien.

Det er det sidste, der nu har fået visse privatlivsforkæmpere til at klage til EU over YouTubes stop for ad-blockere. For at det kan lade sig gøre rent teknisk, siger de, kræver det nemlig at YouTube bryder nogle ret grundlæggende privatlivsprincipper.

Annonce:

Privatlivseksperten Alexander Hanff lagde således for kun få uger siden en klage ind hos den myndighed, der håndhæver EU-lovgivningen i forhold til data-privatliv (herunder GDPR) for Irland. Den irske Data Protection Commission har været en af de mest aktive myndigheder i EU, når det gælder at få de store tech-firmaer til at rette ind.

Ifølge Hanff kræver YouTubes undersøgelse af tilstedeværelsen af en ad-blocker nemlig, at streamingtjenesten placerer et lille stykke software på brugerens computer uden at spørge brugeren om lov først. Og det mener Hanff er i strid med EU-lovgivningen.

”Både uetisk og ulovligt”

”Scripts til detektering af ad-blocker-software er spyware – der er simpelthen ingen anden måde at beskrive dem på”, siger Hanff til The Verge, ”og dermed er det uacceptabelt, at disse scripts bliver lagt ud på folks devices uden deres tilladelse”.

Hanff kalder YouTubes praksis ”både uetisk og ulovligt i de fleste situationer”. Og han bør vide noget om det. Første gang, han klagede til EU-kommissionen over ad-blocker-blokeringssoftware helt generelt, var helt tilbage i 2016. Dengang bekræftede EU-kommissionen, at brugen af den slags scripts var i strid med det daværende data-privatlivsdirektiv.

Siden er EUs data-privatlivslovgivning både blevet udvidet (med GDPR) og ændret mange gange. Hanffs klage til DPC i Irland bliver således en mulighed for at se, om EU også denne gang vil give ham ret i at YouTubes ad-blocker-blokkere er spyware.

Hanff er dog ikke alene. En mere centralt placeret forkæmper for digitale rettigheder er tyske Patrick Beyer, der sidder i EU-parlamentet. På Mastodon skrev han for nylig, at han havde adspurgt EU-kommissionen om lovligheden af YouTubes detekteringssoftware, og at han mener at ”YouTube vil tvinge os ind til at blive en del af overvågnings-annoncering og tracking med deres anti-adblocker-mur”.

En talsmand fra YouTube, Christopher Lawton, siger til The Verge, at tjenesten ”naturligvis vil samarbejde fuldt og helt” med DPC og dermed også EU, og er klar til at svare på ”alle spørgsmål og undersøgelser” derfra. Google afviser helt generelt, at adblocker-detekteringen skulle være en overskridelse af dataprivatlivs-lovgivningen.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.