Forside * Nyheder

EU indgår aftale om banebrydende regler for AI

-
Foto: Shutterstock.com

EU er enedes om en omfattende lov til regulering af kunstig intelligens

I et historisk skridt har EU’s politikere fredag enedes om en ny omfattende lov til regulering af kunstig intelligens, hvilket markerer et af verdens første omfattende forsøg på at begrænse anvendelsen af denne hurtigt udviklende teknologi med vidtrækkende samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser.

Loven, kendt som AI Act (AI-loven), sætter en ny global standard for lande, der søger at udnytte teknologiens potentiale samtidig med, at de beskytter mod mulige risici, såsom automatisering af job, spredning af misinformation online og trusler mod national sikkerhed. Loven skal stadig gennemgå nogle sidste skridt for godkendelse, men den politiske aftale betyder, at dens centrale konturer nu er fastlagt.

Annonce:

Europæiske beslutningstagere har fokuseret på AI’s mest risikable anvendelser af virksomheder og regeringer, herunder dem til retshåndhævelse og drift af afgørende tjenester som vand og energi. Skabere af de største generelle AI.-systemer, som dem der driver ChatGPT-chatbotten, vil stå over for nye gennemsigtighedskrav. Chatbots og software, der skaber manipulerede billeder som “deepfakes”, skal tydeligt gøre det klart, at det, folk ser, er genereret af AI, ifølge EU-tjenestemænd og tidligere udkast til loven.

Brugen af ansigtsgenkendelsessoftware af politi og regeringer vil blive begrænset uden for visse sikkerheds- og national sikkerhedsundtagelser. Virksomheder, der overtræder reguleringerne, kunne stå over for bøder på op til 7 procent af deres globale salg.

Selvom loven er blevet hilst velkommen som et regulativt gennembrud, er der fortsat ubesvarede spørgsmål om hvor effektiv den vil være. Mange aspekter af politikken forventes ikke at træde i kraft før om tidligst 12 til 24 måneder, hvilket kan føles som en evighed med den fart AI-udviklingen har på nu.

Aftalen, der blev nået i Bruxelles, tog tre dages forhandlinger, herunder en indledende 22-timers session, der begyndte onsdag eftermiddag og trak ind i torsdag. Den endelige aftale er ikke umiddelbart offentlig, da samtaler forventes at fortsætte bag kulisserne for at fuldføre tekniske detaljer, hvilket kan forsinke den endelige formulering. Herefter skal der afholdes afstemninger i Parlamentet og Det Europæiske Råd.

Regulering af AI fik hastende karakter efter sidste års frigivelse af ChatGPT, som blev en verdensomspændende sensation ved at demonstrere AI’s fremskredne evner. Der er milliarder på spil, da AI forventes at være i stand til at omdanne den globale økonomi.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.