Forside * Fokus

Guide: Derfor skal du investere i et rigtigt gaming-headset

-

En guide til gaming-headsets og hvad der gør dem til et godt valg når der spilles

Gaming-headsettet er til dig, der ønsker en mere præcis og nuanceret lydoplevelse i dine spil, end den du får med konventionelle hovedtelefoner. Her er, hvad der sker på markedet i disse dage, og et indblik i, hvad du får, når du køber et mellemklasse gaming-headset.

Annonce:

Hvorfor ikke bare bruge dine trofaste hovedtelefoner til dine spil? Der er jo god bas, og de er gode til at gengive nuancer i din musik. Ganske enkelt fordi gaming-headsettet kan levere auditive informationer, der er vitale for din performance – og det evner konventionelle hovedtelefoner ikke.

Gaming-headsettet skal give dig fornemmelsen af både stemning og præcision. Sidstnævnte er bare essentiel i onlinekampe, hvor det er en konkurrencefordel at vide, hvorfra der bliver skudt, hvilken type våben de øvrige spiller bruger og hvor tæt på mig de er.

Derfor vil du også opleve, at langt de fleste gaming-headsets med respekt for deres produktgenre har nedsat baseffekt – her differentierer headsettet til spil sig fra fætrene og kusinerne.

Hvorfor? Vibrationerne fra bassen går ind og overskygger de finere lyddetaljer såsom militærstøvler, der løber gennem sand eller knitrende ild i det fjerne. Disse informationer er vigtige for spiloplevelsen – og især din konkurrenceevne. Ulempen er dog, at kraftfulde lydeffekter som eksplosioner, bygninger som styrter i grus eller fly, der rammer jorden, er noget tamme at lytte til.

Til gengæld er der bedre fokus på de små nuancer og detaljer i det lydbillede, som spiludviklerne har lavet til dig, hvilket bidrager til netop den bedre stemning i spillet. Faklernes knitrende lyd, patronhylsteret som rammer asfalten og eksplosionens spredningseffekt gennem lydkanalerne. Alt sammen er bedre defineret i det gode gaming-headset.

Tidens tendens

Trenden inden for high-end og mellemklasse gaming-headsets i disse dage går på trådløse forbindelser – både i form af 2.4GHz og Bluetooth. Måske kan det undre, at du får begge forbindelsesmuligheder, men det handler om, at gaming-headsettet også skal kunne bruges på din tablet og smartphone. Spillene til iOS og Android begynder at blive så gode, at de kan udnytte en forholdsvis høj andel af dit headsets potentiale. Læg der til at iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max er i stand til at køre AAA-titler som Resident Evil 4-remake.
Derudover har flere producenter kastet sig over 3D-lyd og Dolby Atmos. Mellemklasse-headsets fra kr. 1.000 og opefter lader dig, med variabel succes, opleve surround sound, som strækker sig udover det, du tidligere har oplevet i traditionel 7.1-lyd – og det er selvom den enkelte ørekop kun består af en driver på 40-50mm.

Stereo eller surround?

Når du skal vælge et gaming-headset, bør du først og fremmest vælge ud fra dine foretrukne spilgenrer. Er du mest til arenaspil eller casual gaming med vennerne, der hænger ud i onlinerollespillet, så kan du snildt klare dig med et billigere stereoheadset, hvor præcision ikke er altafgørende. Alligevel vil du opleve flere og klarere detaljer, end hvis du brugte dine traditionelle hovedtelefoner.

Er du tilnærmelsesvis hardcore gamer med hang til Fortnite, Counter Strike, Call of Duty eller onlinebaserede spil, der kræver samarbejde og performance, så bør du klart investere i et surround-headset. Du får en mere nuanceret og præcis gengivelse af lydeffekterne, hvilket de kommende tests af mellemklasse gaming-headsets vil demonstrere.

Samtidig vil du sagens natur opleve en bedre komfort, mere lækkert build og flere funktioner med de dyrere mellemklasseheadsets.

Nedenstående tests foregår i selskab med remaken af Resident Evil 4 og Call of Duty: Modern Warfare 3, som begge stiller store krav til gaming-headsettet. Førstnævnte handler om gyserstemningen, der forstærkes af et konstant auditivt pres fra små detaljer såsom mutanters sagte vejrtrækning og fjender, som taler sammen, mens de nærmer sig min position. Modern Warfare 3 handler om præcision i lydbilledet, da det er vigtigt at lokalisere fjendtlige styrker – især hvis de camper et eller andet sted med en snigskytteriffel.

 

Razer BlackShark V2 Pro (2023)

Razer har sendt en opdateret udgave af deres BlackShark V2 Pro-headset på gaden i år. Headsettet er THX-certificeret, og det understøtter spatial audio, hvilket bør få audiofile gamere til at slå ørerne ud.

2023-udgaven må ikke forveksles med den billigere 2020-udgave, da seneste version har længere batterilevetid (op til 70 timer), Bluetooth-forbindelse og forbedret mikrofon. Derudover kører 2023-udgaven med usb-c indgang, hvilket gør det betydeligt nemmere at lade op, da du slipper for at hive det mere sjældne mikro-usb ladekabel frem.

BlackShark V2 Pro kan dermed tilsluttes tablet, smartphone, PlayStation, Nintendo Switch OG PC samt Mac, hvormed du kan bruge det til spil, musik og film på dine øvrige enheder.

Design og komfort
BlackShark V2 Pro har et cool og minimalistisk design, der består af en drejeskive til lydregulering på venstre ørekop og tre knapper til tænd/sluk, bladring mellem lydprofiler og mute mikrofonen.

Headsettet har et godt build med behagelig memory foam, imiteret læder og solid plastik. Hovedbøjle og ørekopper forekommer komfortable, da stoffet hverken er for blødt eller kradser, og der er plads til mine store ører. BlackShark V2 Pro kan jeg holde ud at have på hovedet i længere tid ad gangen takket være det bløde materiale. Razer påstår, at ørekopperne er støjisolerende, men det er ikke helt rigtigt, eftersom størstedelen af familiens gøren og laden går næsten uhindret igennem – fra papirnusseri til tale.

Mikrofonstangen er aftagelig og justerbar, hvilket er en fordel og ulempe. Fordel fordi du slipper for at have den tilsluttet, når du ikke bruger den. Ulempe hvis du ligesom mig har det med at glemme, hvor du har lagt stangen.

Lydoplevelsen
BlackShark V2 Pro er på mange områder et klassisk gaming-headset med nedsat baseffekt og fokus på de subtile detaljer i lydbilledet. Herligheden bærer THX Spatial Audio-certificeringen, hvilket giver BlackShark V2 Pro en edge, der er værd at dykke ned i.

BlackShark V2 Pro har evnen til at levere et skønt, rimeligt præcist og veldefineret lydbillede. Jeg kan med en høj præcision vurdere, at fjendtlige styrker nærmer sig mellem klokken 1 og klokken 3, ligesom spillet fortæller mig, at der længere væk er fjender, som siger noget omkring klokken 7.

Detaljer, som patronhylstrene klang, når de rammer betongulvet, og kaglende høns, går meget klart igennem, selvom håndgranaten springer, og fjendtlige tropper råber efter mig. BlackShark V2 Pro har ganske enkelt evnen til at lade disse subtile lyde skære igennem den mere fyldige støj.

Alt i alt lader BlackShark V2 Pro det stemningsfulde lydbillede træde frem; om det kampens forvirring af råb, eksplosioner og våben, der bliver affyret, eller den sagte baggrundsmusik og dialog mellem spilkaraktererne.

Mikrofonen har en vis støjreduktion, der reducerer lyden fra mit mekaniske tastatur, ligesom lyden af rindende vand fra vandhanen kun går svagt igennem til den anden side. Samtaler omkring mig går også svagt igennem, men heller ikke i et omfang, der forstyrrer chatten på et kritisk niveau. Lyden af min stemme er lettere kunstig, men ikke i sådan en grad, at det virker irriterende. Når jeg lytter til stemmer i headsettets ørekopper, går de klart igennem til trods for et intenst lydbillede brager simultant.

Razer BlackShark V2 Pro (2023) er set til kr. 1.585, og det er bestemt pengene værd for et komfortabelt, trådløst headset, der kan levere et veldefineret lydbillede – og har en THX Spatial Audio-certificering.

 

Corsair HS80 MAX

Corsair forsøger sig her med Dolby Atmos-formatet – det er der både fordele og ulemper ved. Ikke desto mindre leverer Corsair varen til den, der ved, hvordan headsettet skal bruges.

Design og komfort
HS80 MAX bærer præg af en høj lækkerhedseffekt, hvor det er tydeligt, at Corsair har haft fokus på komforten qua de bløde puder på ørekopperne, mens hovedbøjlen består af elastisk stof, som ikke presser for meget på kraniet. Til gengæld er ørekopperne så små, at de ”gnaver” på min store ører efter 20-30 minutters brug. Så skal headsettet af i et øjeblik, før det atter kan gå løs.

Designet er meget lidt nørdet med RGB-belysning i ørekopperne og i spidsen af mikrofonstangen, der i øvrigt blot skal trækkes ned for at påbegynde chatten. Ellers har HS80 MAX et minimalistisk look med knapper i hver ørekop, der er nemme at betjene, selvom headsettet sidder på hovedet.

Batterilevetiden er på op til 65 timer, hvilket er betydeligt over standard.

Lydoplevelsen
Fordi HS80 MAX bruger Dolby Atmos-lydformatet, dog kun på PC, er der et mere potent lydbillede, end man normalt finder i gaming-headsets. Dolby Atmos skaber, i teorien, en kugle af lyd med dig i centrum, hvilket betyder, at du ikke kun får horisontale, auditive indtryk, men også vertikale. Problemet er blot, at gaming-headsets med en enkelt driver i hver ørekop får svært ved at levere den vertikale lyd, og HS80 MAX er heller ikke undtagelsen.

Corsair udstyrer dig med et fedt og pompøst lydbillede, hvor du får betydeligt kraftigere bas end hos de fleste konkurrenter. Du ved, hvornår kampvognen ryger i luften, ligesom du får fornemmelsen af jorden, der ryster ved artilleribeskydning. Alt sammen med en god opdeling af det horisontale lydbillede. Lyden af, eksempelvis, torden og lynild vandrer fra højre mod venstre, ligesom sammenstyrtende klipper falder fra venstre mod højre.

Ulempen er blot, at den øgede baseffekt mudrer lyden, hvormed mellemtonerne og de lidt højere toner er mindre klare i deres definition. Jeg oplever især problemet, da der er en helikopterpilot, som skal give mig en vigtig information, mens antiluftskytset buldrer.

Præcisionen er heller ikke headsettets stærke side. Jeg har en god fornemmelse af, hvorfra fjenden skyder eller kommer trampende, men det forbliver ved fornemmelsen af, at det sker omkring klokken 7-10. Samme oplevelse har jeg, når jeg anvender HS80 MAX med PlayStation 5 uden Atmos, hvor der ligeledes er bulder og brag, men på bekostning af præcisionen og de finere lydeffekter.

Dermed kan HS80 MAX varmt anbefales til actionspil og andre genrer, hvor du ønsker kraftigere fylde og bund, men til onlineturneringer med krav om klar kommunikation og præcision vil HS80 MAX falde igennem.

Mikrofonen reducerer baggrundsstøj på acceptabel vis. Forstået på den måde at min familie kan tale sammen, uden at samtalerne virker ødelæggende for min chat, men personen i den anden ende kan fornemme, at der foregår et eller andet omkring mig. Headsettet formår også at skabe en klar og tydelig stemme i mine ørekopper, når der er relativt roligt i spillene. Flyver granater og besværgelser gennem luften, er det lidt sværere at høre, hvad der bliver sagt, men bestemt ikke umuligt.

Corsair HS80 MAX ligger omkring kr. 1.250, hvilket er ganske fair for et Dolby Atmos-headset, hvor du får gratis adgang til lydformatet på PC. Læg dertil at headsettet både har 2.4GHz og Bluetooth-forbindelse, så du kan bruge det sammen med konsoller, PC, Mac og din smartphone. Men HS80 MAX kan ikke anbefales til onlineturneringer, hvor du er afhængig af minutiøs præcision på grund af den øgede baseffekt.

 

ASUS ROG Delta S Wireless

ASUS er også hoppet på dobbelt forbindelsesvognen for første gang med deres ROG Delta S Wireless, som understøtter 2.4GHz og Bluetooth. Faktisk er ASUS så venlige, at de også har inkluderet en USB-C dongle med en USB-A-konverter. Gengivelsen af lyd er storslået under forudsætning af, at du ikke er afhængig af høj præcision.

Design og komfort
ASUS forsøger sig med et meget minimalistisk og stilrent design, som er blottet for mikrofonstang og RGB-belysning. ROG Delta S Wireless er beklædt med plastik og imiteret læder på ørekopperne og hovedbøjlen, mens producenten har været flinke at inkludere stofpuder, som du kan montere på ørekopperne i stedet for kunstlæderet.

Ørekopperne er behagelige og har plads til mine store ører, ligesom det sidder godt på kraniet. Og jeg kan holde ud at have headsettet på hovedet i længere tid ad gangen.
ROG Delta S Wireless lukker godt af for omverdenen, selvom baggrundslyde går igennem, men ikke i så stor stil at de forstyrrer mit spil – også under de mere stille scener.

Venstre ørekop er udstyret med tre knapper til regulering af headsettet, og det er faktisk befriende, at ASUS har droppet mikrofonstangen til fordel for indbyggede mikrofoner, der opsnapper lyde i et afgrænset lydfelt foran mit ansigt.

Lydoplevelsen
ROG Delta S Wireless kører med 7.1 virtual surround sound, hvilket tager noget tid at hitte ud af på ASUS ROG-hjemmesiden. ASUS har med andre ord ikke været ude og købe sig til et tredjepartsformat såsom Dolby Atmos eller DTS Headphone: X.
ASUS kører med en lydprofil, der både trækker på en kraftigere bas end normalt i et gaming-headset, men samtidig har et veldefineret lydbillede. Sammenstyrtende klipper og eksplosioner sender bulder gennem lydkanalerne med en god rumklang, mens de finere detaljer som knitrende fakler og fodtrin i det fjerne stadig kan høres.

ROG Delta S Wireless er dog ikke helt så præcist, som jeg ville ønske, hvis det skulle bruges til FPS’ere. Jeg kan fornemme retningen, at skuddene og fjenderne kommer fra, men det er et skøn, om lydene kommer klokken 8 eller klokken 10.

Headsettets indbyggede mikrofoner gør et glimrende job med at reducere støj, der kommer fra kilder udenfor mikrofonfeltet. Tale og andre lyde kan anes i den anden ende af chatten, men de forstyrrer ikke samtalen. Til gengæld går støj inde i mikrofonfeltet næsten lige så klart igennem som min stemme. Når jeg klaprer løs på mit mekaniske tastatur, kan det forstyrre lyden i den anden ende, men ikke så meget at du ikke kan føre en samtale i tastningens hede. Jeg oplever, at det stort set er alle lyde en halv meter foran mig, som går igennem.

Prisskiltet på omkring kr. 1.100 er yderst rimeligt – faktisk lidt af et røverkøb. Du får både 2.4GHz og Bluetooth-forbindelse, to sæt ørekopper og glimrende gengivelse af lyde i spil, der ikke kræver den store præcision, men til gengæld skruer op for kraftfulde effekter med krav om solid bund.

 

Logitech Pro X 2 Lightspeed

Logitechs PR-bureau har været så venlige at sende en lyserød udgave af Pro X 2 Lightspeed til en redaktion af midaldrende mænd med boomer-tendenser. Jeg spænder den kønsneutrale wokehjelm og iler videre med testen, der under ingen omstændigheder bliver påvirket af dette lyserøde stunt. Pro X 2 Lightspeed er bedst egnet til PC, men kan til nød også bruges til PlayStation 5 og PlayStation 4.

Design og komfort
Logitech har i de seneste år gjort et stort nummer ud af at udbyde kønsneutrale produkter og produkter, som har en større feminin appeal. Pro X 2 Lightspeed er en videreførelse af denne linje. Samtidig ser Logitech også dobbelt, hvad angår forbindelsen, eftersom headsettet understøtter 2.4GHz og Bluetooth – ligesom de fleste andre trådløse modeller på markedet i dag.

Pro X 2 Lightspeed byder på en god, passiv støjreduktion. Baggrundslydene går godt nok igennem, men med formindsket lydstyrke hvormed jeg nærmest ikke registrerer dem, når spillet er i gang. Den effektive støjreduktion skyldes til dels det kraftige, kunstige lædermateriale, ørekopperne er beklædt med, men også at ørekopperne sidder godt fast rundt om ørerne.

Sidstnævnte kommer dog med en komfort-problematik, da headsettet presser en del på siderne af mit hoved, hvilket gør, at jeg bliver nødt til at tage det af i et øjebliks tid cirka hver halve time.

Batterilevetiden ligger i den højere ende med op til 50 timer på én opladning.

Lydoplevelsen
Skrevet med småt på Logitechs hjemmeside står der, at Pro X 2 Lightspeed kun er kompatibelt med PC, hvis du vil udnytte DTS Headphone: X 2.0 – ellers er det trådløs stereolyd.

Lydformatet lover, DTS-vanen tro, smæk for skillingen og gode, veldefinerede detaljer – med et vist ”men”. DTS-lydformatet lægger en solid bund i lydbilledet, hvor buldren og rumlen oftest er så kraftige, at de overdøver en række finere lydeffekter. Givet, du kan skrue ned for bassen i driveren, men det hjælper kun et vist stykke hen ad vejen, hvilket betyder, at hardcore konkurrencegamere nok vil finde Pro X2 Lightspeed for mørkt i sin lydfilosofi.

FPS’ere og spil, hvor du er afhængig af præcisionslyd og subtilt feedback, kræver støtte finesse, end hvad Logitech her disker op med. Arenaspil, actionspil og andre bastunge genrer vil have gavn af den fylde, som Pro X 2 Lightspeed leverer.

DTS Headphone: X 2.0 er et lækkert lydformat, og det gør sig godt til film også. DTS har ry for at fremhæve selv de mindre effekter, hvilket de også gør her, men de er knapt så veldefinerede, som jeg er blevet vant til med Dolby Atmos. Samtidig halter præcisionen i lydbilledet også en anelse, hvilket igen vil irritere hardcore konkurrencegamere, eftersom jeg ved, at der bliver skudt omkring klokken 9, men det er ikke helt til at sige præcis hvor.

Logitech trækker på mikrofonteknologien fra deres indkøbte datterselskab, Blue Microphones. Resultatet er overvældende godt, eftersom jeg kan tilpasse mikrofonen på flere forskellige måder inde i headsettets driver – med lydeffekter såvel som fokus på bas, varme i stemmen, med mere. Imponerede er støjreduktionen i mikrofonen, som gør et virkelig godt stykke arbejde med at reducere støj i miljøet. Andres tale i baggrunden og klapren på mit mekaniske tastatur går kun meget svagt igennem til den anden side.

Køb Logitech Pro X 2 Lightspeed, hvis du gerne vil have et lækkert headset med fylde og god bund til action og arena. Glem headsettet hvis du går efter præcision og finere lydeffekter i dine FPS’ere. Prisen ligger omkring kr. 1.600, hvilket er lidt pebret – selv med den lyserøde farve. Sekundært bør du overveje Pro X 2 Lightspeed på grund af den effektive og støjreducerende mikrofon, der trækker på Blue Microphone-teknologien.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.