Forside * Featured

Guide: Espressonydelse med de rette valg

-

Brygningen af god espresso kan være en kunstart. At finde den rette espressomaskine kan også være krævende. Bliv klogere på hvad du kan forvente af ingredienser og maskiner

Espresso, caffe latte, cortado, iskaffe … listen inden for espressobaseret kaffedrikke er lang, og markedet for espressomaskiner er omfattende, hvormed det kan være vanskeligt at finde maskinen, der matcher dit behov. Før du kaster dig i lag med at søge efter den rette espressomaskine, bliver du nødt til at gøre op med dig selv, hvilken form for espressooplevelse du søger – og hvad du er villig til at betale for den.

Annonce:

For kaffe er ikke bare kaffe, hvilket vi tidligere har skrevet om. Der er stor forskel på oplevelsen inden for filterkaffe, hvilket du måske allerede er klar over. Endnu større forskel er der inden for espresso. Læg dertil brugervenlighed og økonomi.

Fuldautomatisk eller semiautomatisk?

Valget afhænger af, hvor nørdet du vil være med din espresso, hvor meget tid du har til fordybelse og ikke mindst, hvor tålmodig du er med espressobrygningen. Givet, der findes også manuelle espressomaskiner, hvor du kan regulere kedlens tryk og andre finesser, men guiden her fokusere udelukkende på fuldautomatiske og semiautomatiske espressomaskiner, der har en bredere appeal på kaffemarkedet.

Køber du en fuldautomatisk espressomaskine, skal det være for nemhedens skyld. Producenten overlader ganske få indstillingsmuligheder til dig. Du skal blot trykke på enkelte knapper, og den fuldautomatiske maskine brygger den espressobaserede drik, du har valgt.

De fleste modeller inden for denne kategori til mere end kr. 2.500 har integreret bønnekværn, mælkeskummer-funktion og de mest almindelige espressodrikke på menukortet. Når du vælger cappuccino, brugerer maskinen gang efter gang den samme mængde bønner, den samme mængde mælk og du får det samme resultat som altid. Det tager måske et minuts tid eller to, og du har din kaffe.

Nemheden består også i maskinens evne til at rengøre sig selv efter hver brug. Du skal blot fylde ingredienser på den og tømme et par bakker i ny og næ.

Semiautomatiske maskiner kræver mere omhu og kendskab til espresso. Disse maskiner overlader nemlig flere indstillinger til dig – fra vandtemperatur til vandmængde og større frihed inden for kværningsgraden. Du får med andre ord større frihed til at vælge den espressooplevelse, du foretrækker.

De fleste semiautomatiske maskiner, på markedet i dag, lader dig kværne bønnerne direkte ned i filterholderen, hvorefter du selv tamper dem efter temperament og smag. Derefter er det i gang med at brygge efterfulgt af mælkeskumningen.

Friheden betyder også, at du skal bruge mere tid på at eksperimentere med nye bønner og dine indstillinger, når du får din semiautomatiske herlighed hjem. For du udnytter dine bønners potentiale bedre med denne type maskine, hvilket i sidste ende resulterer i en større kaffenydelse, hvis du gør dit fodarbejde. Dette indebærer også valget af den rigtige type bønner – med den rigtige kvalitet.

Nej, espresso er ikke bare espresso!

Foruden forskellen på fuldautomatiske og semiautomatiske espressomaskiner, er der også forskel på bønnerne, du hælder i maskinerne. Og her bør du være særdeles opmærksom, hvis du skal udnytte din maskine optimalt.

Køber du en semiautomatisk maskine til kr. 5.000-10.000, er det ikke mørkristede robusta-bønner, du skal hælde i dem. Robusta er billig og af ringe kvalitet. Derfor bliver robusta-bønnen og lig, der skal kremeres, ristet i nærmest samme omfang. Bitterheden, der kendetegner dårlige bønner, og andre bismage af affaldsprodukt skal væk, hvilket den grundige risteproces sørger for. Dermed opnår forbrugeren en jævn smag nærmest uanset hvilken type mørkristede bønner, man ender med at købe.

Investerer du i en dyrere maskine, bør bønnekvaliteten også følge med. Lad vær med at være nærig. Køb lysristede arabica-bønner og hold øje med ristedatoen.

Lysristede arabica-bønner bliver ristet i kortere tid end deres mørkere artsfæller, og det betyder, at de bevarer deres smagsnuancer og noter – og de er værd at bevare. Betragt derfor dine espressobønner som var de finere vine som barolo eller en god sauvignon blanc fra Sancerre. Lysristede bønner indeholder også flere olier, der afgiver aroma, hvorfor ristedatoen er vigtig. Du får, som regel, den bedste smagsoplevelse med lysristede bønner en uges tid efter, de er blevet ristet. Er bønnerne flere uger gamle, er der stor risiko for, at olierne er fordampet, hvormed smagen også er derefter. Glem derfor de billige supermarkedsbønner, der har stået på lager og butikshylde længere, end Metusalem bevandrede jordens overflade.

Du får en langt bedre kvalitet og smagsoplevelse ved at købe dine arabica-bønner ved et mikroristeri – dem er der flere end 50 af i Danmark. Gå på opdagelse i smagsprofilerne og prøv forskellige bønner af. Det fortjener du og din dyre maskine.

Vælger du en fuldautomatisk maskine, får du sværere ved at udnytte bønnernes potentiale. Styrken i den fuldautomatiske maskine er brugervenligheden, mens smagsoplevelsen er sekundær. Du kan komme tæt på ved at investere i en af de dyrere fuldautomatiske maskiner, men det er min erfaring, at vi er nord for kr. 10.000, før det sker.

Nespresso: Dyr, men brugervenlig Clooney-fortælling
Mange forbrugere begår den fejl, at de lader sig lokke af flotte reklamer og effektiv branding. Hils på Nespresso. Folk ynder ganske enkelt ikke at tænke sig om, før de køber en billig, men avanceret fuldautomatisk maskine med Nespresso-logoet på. De lader sig forføre af George Clooney og Néstles allestedsnærværende marketingsafdeling, hvilket selvfølgelig er fint, hvis man ønsker at købe sig ind i Nespresso-oplevelsen, hvor den største fordel er brugervenligheden, men bagsiden er overpris og inferiør espresso.

Artiklen handler ikke om at udskamme den polerede Nespresso-dreng i skolegården, men om ordentlig forbrugeroplysning. Du køber dig ind i Nespresso-fortællingen, som George Clooney sælger til dig med et kækt smil, når du tager maskinen med hjem, og fortællingen bliver dyrere end fortællingen, hvor du har fokus på kvalitet.

Problematikken er, at du bliver lokket med en billig og brugervenlig Nespresso-maskine, der har et pænt design, men Néstle tjener pengene på salget af espressokapsler fremfor på maskinerne – og det er det smarte i forretningsmodellen.

Samtidig er den beskidte hemmelighed, at langt de fleste Nespresso-kapsler, produceret af Néstle selv, består af kaffebønner af ringe kvalitet, der er ristet til ugenkendelighed. Alligevel betaler du godt kr. 1½ – kr. 4 per kapsel, hvilket svarer til en kilopris på kr. 415 for et rør med Nescafé-kapsler i supermarkedet eller kr. 806 per kilo for Starbucks-udgaven, og så kommer vi op i prisniveauet for premiumbønner – bortset fra du ikke finder hverken premium eller gourmet i Nespresso-kapslerne.

Du skal til gengæld lede længe efter en mere brugervenlig espressooplevelse. Ned i maskinen med kapslen, tilføj vand og eventuelt mælk. Tryk på knappen og espressoen finder vej ned i koppen. C’est tout. Alt er forhåndsindstillet og tilrettelagt.

Vælg ingredienserne med omhu

Foruden espressobønnerne bør du også tænke på vand og mælk, når du brygger dit sorte guld, hvis oplevelsen skal raffineres.
Vandet er især afgørende i Danmark, hvor vi har meget hårdt vand, hvilket særligt kan mærkes i hovedstadsområdet. Vores vand er meget kalkholdigt og rummer metaller, som influerer på espressosmagen, hvor dine gode, lysristede bønner har noter, der er i direkte konkurrence med vandets indhold.

Løsningen er ikke flaskevand, fordi denne type vand har en noget kemisk bismag på grund af rensningen og opbevaring i plastikflasker. Du bør i stedet for investere i en filterkande, du kan købe i de fleste helsekostforretninger eller materialister. Kanden med filter koster typisk kr. 150, mens filtrene står til kr. 40-50 per styk. Personligt skifter jeg filter cirka hver fjerde måned efter filtrering af godt 60 liter vand. Skulle jeg købe samme mængde vand på flaske, ville prisen være i omegnen af kr. 5 per flaske med to liter vand, hvilket ville løbe op i kr. 300 for samme mængde, jeg kan opnå med min filterkande. Som jyde er valget meget simpelt.

Læg dertil fordelen ved at bruge filtreret vand i din espressomaskine, eftersom kalk og metaller går ind og slider på kedlen og rørene, hvilket du undgår ved at bruge filtreret vand. Bottomline, du får en bedre espressooplevelse, du sparer penge og forlænger din dyrebare maskines levetid.

Mælken er også vigtig. Lad nu være med at bruge den billigste og tarveligste minimælk fra supermarkedet. Det udvander espressosmagen. Jeg har lært at drikke espresso i Cuba og i Spanien, hvor de har federe mælk, end vi er vant til i Danmark. Smagsoplevelsen er himmelsk, fordi fedtet i mælken tjener som en smagsforstærker, der gør espressoen mere fyldig og cremet, men den rigtige mælk fremhæver også visse noter.

Thise-mejeriet udbyder en økologisk græsmælk på 4,2 %, og det er min foretrukne mælk til mine café con leche. Jeg kan til nød drikke økologisk sødmælk med espressoen, men den dag jeg ikke kan få min græsmælk, er vil espressoenglene vræle øjenlågene af.

Testmetode

Samtlige tests af maskiner er blevet udført med de samme gourmetbønner for at vurdere maskinernes egnethed til netop denne type bønner. Vandtemperaturen er blevet målt med et digitalt stegetermometer. Kopperne er blevet varmet op med varmt vand fra elkedlen, hvilket er vigtigt i det kolde vintervejr. Alle semiautomatiske maskiner har fået varmet filterholderne op af varmt vand fra maskinerne.

Vandtemperaturen har en signifikant betydning for slutresultatet, da den optimale temperatur mellem 90-96 grader. Spændet skyldes de variable bønnetyper, ristemetoder og forskellige eksperters præferencer.

 

KitchenAid Artisan Semi-Automatic Espresso Machine & KitchenAid Burr Coffee Grinder

Maskinen er mini og bærer præg af et karakteristisk KitchenAid-design, men den semi-automatiske espressomaskine er ikke nok i sig selv. Hvis du ikke allerede har en kaffekværn, finder du Burr Coffee Grinder fra samme producent – begge maskiner går i hanke med hinanden. Men medmindre du allerede har en kaffekværn, bør du være opmærksom på denne ellers skjulte omkostning, før du kan udnytte Artisan Semi-Automatic Espresso Machines fulde potentiale.

Design
Det er KitchenAid. Det burde sige det meste om designet. Klassisk, æstetisk korrekt og minimalistisk. Artisan Semi-Automatic Espresso Machine er bare et smukt møbel at have stående med sine kurver og stilrene flader. Burr Coffee Grinder har et mere moderne look, men har på en række punkter en vis lighed med espressomaskinen.

Begge enheder støjer ikke i miljøet, og selvom du har to apparater stående, lyser de op, hvilket langt fra er givet med husholdningsapparater – KitchenAid lever op til designstandarden, de selv har sat i tidernes morgen. En mindre detalje er dog kanden til mælkeskumningen, som falder ved siden af maskinens lækkerhedsfaktor ved at være lavet af det, der kunne minde om billigt stål og blik.

Artisan Semi-Automatic Espresso Machine har aftagelig vandbeholder, mælkeskummer og fire knapper på konsollen. To af knapperne har en multifunktion, så du kan veksle mellem enkelt eller dobbelt shot espresso, ligesom du kan ændre på vandtemperaturen samt mængden af vand. Maskinen er nem at indstille, og den husker, hvordan du vil have din espresso.

Eneste større ulempe ved designet er, at der er et stykke vej fra filter til kop, hvilket resulterer i, at espressoen plasker op ad indersiden af koppen, hvormed cremaen bliver ødelagt – medmindre du holder koppen op til filteret manuelt.

Burr Coffee Grinder er ligeledes meget brugervenlig, når du først har vænnet dig til kværnen. Det kan godt tage en del forsøg, før du er familiær med de mange indstillingsmuligheder. Du bliver ganske enkelt nødt til at gå på opdagelse for at finde den indstilling, der passer til din espressosmag. Derudover kan du bruge kværnen til filterkaffe, stempelkande og perkulatorkaffe.

Kværnen har desuden en aftagelig holder til filterholdere – KitchenAids egen såvel som konkurrenternes. Det er en god måde at gøre plads til både espressokværning direkte ned i filteret og kværning af almindelige bønner, som ryger ned i en medfølgende plastikbeholder med låg.

Brugeroplevelsen
Espressooplevelsen tager allerede form ved kværningen af kaffebønnerne. Fordi kværnen har 70 forskellige indstillingsgrader for, hvor fintmalet bønnerne skal være og for hvor stor en dosis, jeg vil have i filteret, skal jeg prøve mig frem. Artisan Semi-Automatic Espresso Machine har nemlig ikke en trykmåler, der fortæller mig om over- eller underekstrahering, hvormed jeg bliver nødt til at se på resultatet i koppen og smage mig frem.

Dermed er begge enheder ikke for alle. Du skal have en forkærlighed for eksperimenter – især hvis du, ligesom jeg, køber forskellige bønner flere gange om året. Rutinen slår ind efter et par dages brug, hvor jeg har programmeret vandtemperaturen og mængden af vand. Herefter tager det typisk tre-fire minutter at lave en café con leche bestående af 50 % espresso og 50 % mælk.

I forhold til rengøringen er bunden af Artisan Semi-Automatic Espresso Machine aftagelig, så du kan tømme drypbakken ligesom mælkeskummeren. Desværre tåler ingen af delene en tur i opvaskeren, så det er frem med opvaskebørsten.

Filterkurvene, single og dobbelt, har en god og glat belægning, som gør det nemt at tømme dem for brugte bønner. Og filterholderens bund er helt flad, hvilket gør det nemmere at tampe espressobønnerne direkte på køkkenbordpladen, og det er godt tænkt af KitchenAid. At der ikke er to render til udløb af espressoen, gør ikke en forskel i resultatet.

Burr Coffee Grinder er ligeledes nem at rengøre i hånden, da ingen af delene her heller tåler opvaskemaskinen.

Espressoresultatet
Resultatet er meget tilfredsstillende, da jeg får en fyldig, cremet og smagfuld espresso, der indeholder en del noter og nuancer. Artisan Semi-Automatic Espresso Machine udnytter en stor del af mine gourmetbønners potentiale, og da maskinen i skrivende stund er set til kr. 3.000, at den overgår de forventninger, jeg synes, det er tilladeligt at have til et apparat i denne prisklasse. Bruger du lysristede arabica-bønner i melllemklassen, får du en maskine, der kan realisere denne type bønner fuldt ud.

Artisan Semi-Automatic Espresso Machine har Dual Smart Temperature Sensors indbygget, der skal sikre en konsistent og optimal vandtemperatur. Resultatet er en espressotemperaturen på 70 grader, når den lander i koppen, hvilket jeg også er godt tilfreds med.

KitchenAid Artisan Semi-Automatic Espresso Machine og KitchenAid Burr Coffee Grinder, set til kr. 1.999, leverer glimrende resultater til prisen til dig, der ønsker at investere i et godt mellemklasse-setup med et væld af kværningsindstillinger, du kan dykke ned i. Artisan Semi-Automatic Espresso Machine kræver sit at arbejde med, men det er øvelserne værd, hvis du har tålmodigheden vel at mærke.

 

Breville Barista Max+

Breville har udviklet en yderst funktionel, semiautomatisk espressomaskine, der giver et fint resultat til fornuftige penge. Bagsiden er dog, at Barista Max+ har en noget billig designfornemmelse.

Design
Maskinen er forholdsvis lille, og udseendet byder på pæn minimalisme, mens designets største force er funktionaliteten. For byggematerialerne føles som billig plastik, men det er det trade-off, producenten formodentlig har valgt for at bringe flere funktioner i spil, mens prisen bliver holdt nede.

Barista Max+ har indbygget bønnekværn med 30 forskellige indstillinger, så der er lidt at arbejde med. Kværnen aktiveres ved, at du tager filterholderen og placerer den i det noget vakkelvorne plastikgreb under kværnen, hvorefter et lys bliver tændt, så du kan se mængden af espressobønner i filterkurven – praktisk og gennemtænkt.

Den manuelle tamper føles også som om, den er lavet af billig plastik, men den får arbejdet gjort, hvorefter filterholderen, der er lavet af let plastik, kan placeres i holderen, så du er klar til at brygge.

Maskinen er udstyret med et LCD-display, tre knapper og en drejeknap til dampdyssen. To af knapperne er forbeholdt singleshot eller dobbeltshot. Displayet viser, hvor længe kværnen er i gang, ligesom hvor mange sekunder det tager for espressoen at løbe igennem – og det er her, man skal være skarp. For producenten leverer klare instrukser i manualen om, hvornår du over- eller underekstraherer din espresso.

Displayet tjener kort sagt som en pædagogisk vejleder i, hvordan du skal kværne og hvor stor en dosis, du bør anvende.
Derudover har Barista Max+ en dampdysse til manuel skumning af mælken, og det er lidt af en krabat i forhold til de dampdysser, jeg normalt ser i semiautomatiske maskiner.
Cirka halvdelen af maskinens dele tåler at komme i opvaskeren, mens du må fatte opvaskebørsten til resten.

Brugeroplevelsen
Barista Max+ kræver nogle forsøg, før jeg finder de rette indstillinger, og det er nemt at justere vandtemperatur samt finde den rette præinfusion af espressobønnerne. Korrekt, maskinen har tre forskellige måder, hvorpå den kan vande espressobønnerne og lade de fugtige bønner oxidere få sekunder, før selve brygningen går i gang. Formålet er at åbne bønnerne smagspalette og give dig en mere nuanceret og kraftigere espressosmag.

Maskinen er ganske pædagogisk, hvis du sætter dig ind i de informationer, som displayet giver dig. Jeg ved, at min espresso skal løbe igennem på 25-30 sekunder, hvilket jeg har opnået ved at nørkle med indstillingerne.

Espressotemperatur på 76 grader i koppen ved standardindstilling. Producenten hævder, at kedlen varmer vandet op til 92 grader. Som følge af vejen fra kedel til kop køler vandet ned, er 76 grader en rigtig god temperatur.

Dampdyssen er nok blandt de mest effektive, jeg har oplevet i en espressomaskine. Generelt får mælken den rette temperatur og mængde skum på 15 sekunders tid, hvilket er væsentlig mindre i forhold til mange af konkurrenterne på markedet.

Espressoresultatet
Prisen på kr. 4.000 taget i betragtning synes jeg, at Breville Barista Max+ leverer en yderst hæderlig kop espresso. Jeg oplever, at maskinen formår at trække en stor portion aroma, noter og fylde ud af mine gourmetbønner. Vi er ikke helt oppe at ringe med englenes espressoklokker, men det er pokkers tæt på, hvormed Barista Max+ ikke egner til de fineste gourmetbønner til kr. 1.000 kiloet, men gode lysristede bønner til omkring kr. 500 kiloet vil maskinen snildt kunne udnytte fuldt ud.
Breville Barista Max+ er en god maskine til dig, der vil tage springet fra fuldautomatisk espressobrygning til semiautomatisk, men stadig har brug for lidt pædagogisk vejledning.

 

De’Longhi La Specialista Maestro

Italienske De’Longhi har udviklet deres absolutte semiautomatiske topmodel til at kunne lave koldbryg såvel som traditionelle espressobaserede drikke. Vidunderet har til gengæld den nette købssum af kr. 12.000. Spørgsmålet er så, hvad du får for pengene, som retfærdiggør den høje pris.

Design
La Specialista Maestro optager en del plads på dit køkkenbord. Et møbel, om man vil. 60er-look møder moderne design. Italiensk stil med kurver med blanke overflader. Børstet stål med plastikkonsol. Lækkerheden er til at mærke. De’Longhi vil give dig high-end-følelsen. Producenten lykkedes.

Øverst oppe finder du bønnebeholderen ovenpå kværnen, der har et lille håndtag til at bladre mellem otte kværningsindstillinger. Simpelt og analogt.

Konsollen på fronten af maskinen har tre displays, otte knapper og to drejeskiver – alt sammen med en vis symmetri. Venstre display viser dig, hvor du er i bryggeprocessen – noget overflødigt. Midterste display er det vigtigste, da dette er trykmåleren, og den skal du holde godt øje med, når du nørder med indstillingerne, hvis du vil vide, om din metode er optimal eller ej. Sidste display viser, hvilke espressobaserede drikke du kan vælge mellem. Knapperne er til at finjustere alt fra vandtemperatur til præinfusionen.

Midtersektionen er til espressobrygningen. I venstre side finder du maskinens Smart Tamping Station, hvor du placerer filterholderen i en lukket beholder, så bønnerne ikke rammer ved siden af. Efter kværningen trækker du blot i håndtaget for at tampe espressobønnerne, hvilket er ganske handy, når du vil tampe med samme antal kilo hver gang.

Dernæst rykker du filterholderen ind på midten, hvor der er en platform til små kopper og plads til store krus, hvis du slår platformen op – praktisk og bekvem måde at undgå espressoen plasker til alle sider. Højre side har hele to mælkeskummesystemer; den manuelle dampdysse med god kraft og LatteCrema Hot. Sidstnævnte er en automatisk mælkeskummer, som du påfører den medfølgende kande til mælken.

Designet og funktionerne giver dig muligheden for at styre bryggeprocessen helt ned i detaljen, men du kan også vælge et mere fuldautomatisk approach qua LatteCreama Hot-systemet. Lidt bekvemmelighed får du for pengene.
Dog er det knapt så bekvemt, at langt de fleste dele af maskinen fra drypbakke til LatteCreama Hot-systemet ikke tåler en tur i opvaskemaskinen.

Brugeroplevelsen
La Specialista Maestro gør det ufatteligt nemt at brygge stort set alle former for espressobaserede drikke. Måske mest imponerende er det, at maskinen også kan lave koldbryg på mindre end fem minutter, hvilket normalt tager mellem 12-24 timer afhængig af opskriften, du følger, fordi kaffen skal stå i køleskabet for at opnå den milde og runde smag.

Uanset hvilken form for espressobaseret drik jeg vælger, gør De’Longhi processen nem og overkommelig, mens resultatet afhænger af, at jeg afprøver de forskellige indstillinger. Også her er det lige til, selvom det stadig tager en del forsøg at finde den rette kværningsgrad, vandmængde og vandtemperatur, som passer til mine præferencer. Når jeg kører med højeste vandtemperatur, er espressoen 73 grader varm, når den lander i koppen, og det er en god temperatur.

Dog kræver det færre forsøg end med andre maskiner takket være displayet, der viser kedeltrykket. Står nålen på optimal, ved jeg, at min metode er korrekt.

Espressoresultatet
La Specialista Maestro leverer en espressosmag, der udnytter mine premiumbønner rigtig godt. Koppen byder på gode smagsnuancer og veldefinerede noter af eksempelvis røde bær og chokolade. Espressoen har også en god og kraftig fylde, som efterlader en eftersmag i et stykke tid, efter drikken er indtaget.
Takket være præinfusion, mulighed for at tampe med variabelt tryk og den rette vandtemperatur føler jeg, at espressoen opnår et resultat, der er mere end tilfredsstillende. Det manglede også blot til den nette sum af kr. 12.000.

LatteCrema Hot giver min græsmælk en god fylde uden al for meget bismag af det vand, der bruges til at varme mælken op. Cappuccinoskummet er tykt og cremet, som det skal være, og det automatiske system lever fint op til forventningerne, men personligt foretrækker jeg, at skumme min mælk manuelt. Dampdyssen er kraftig nok til at varme mælken op på 10-15 sekunder, så den får den rette temperatur og fylde.

Hvis du pønser på at købe lillebroren La Specialista Prestigio, som er set til under halvpris i forhold til La Specialista Maestro, bør du spørge dig selv følgende: Hvor meget betyder ekstra indstillingsmuligheder, som justering af præinfusion, muligheden for koldbryg samt automatisk mælkeskumning? Maestro bringer desuden et bedre overblik over bryggeprocessen end lillebroren, hvilket du naturligvis betaler for. Når det kommer til design og byggekvalitet, minder de to maskiner meget om hinanden, så det er mest for de ekstra indstillinger og funktioner, du bør tage med i overvejelserne.

Spørgsmålet er så, hvor meget espressonørd du er. Hvis du har hang til gourmetbønner og anskuer din kaffeoplevelse ligesom en vinoplevelse, bør der ikke være den store tvivl om, at La Specialista Maestro er maskinen for dig.

 

Philip LatteGo EP3341/50

Fuldautomatisk espressomaskine fra Philips, der kan lave de mest populære espressobaserede drikke – fra cappuccino til iskaffe. Brugervenligheden er i top, flot design og vidunderet er set til kr. 5.500. Kan man få stort set det hele til så billige penge?

Design
LatteGo EP3341/50 genbruger designet fra tidligere generationer af LatteGo-maskiner. Overraskende er det ikke, eftersom designet er pænt, overskueligt og intuitivt. Philips overrasker kun på to punkter – gennem inklusionen af iskaffe-knappen og eksklusionen af mælkeskummer-knappen.

Tidligere generationer har nemlig ikke haft iskaffe-muligheden, og det er noget, producenten er begyndt at udbyde for nylig – sikkert fordi drikken er utrolig populær i disse dage. Kontrolkonsollen giver dig et godt og hurtigt overblik over maskinens funktioner og valgmuligheder, ligesom du har tre dedikerede knapper til espressostyrke, espressomængde og mængde af mælk. Du har sågar knapper til varmt vand og almindelig kaffe, men knappen til mælkeskumning brillerer med sit fravær, hvilket ærgrer mig, da jeg ikke kan lave min café con leche, hvor espressoen brygges først, og den skummede mælk bliver tilført separat efterfølgende.

Venstre side af LatteGo 3341/50 har plads til mælkebeholderen, som kan indeholde mælk nok til en stor latte. Beholderen kan afmonteres og placeres i køleskabet. Vandbeholderen er skjult i højre side, mens bønnebeholderen er monteret øverst oppe.

Brugeroplevelsen
Ligesom sine forgængere er LatteGo 3341/50 ufattelig brugervenlig. Jeg skal ikke bruge mange minutter på at finde ud af, hvordan maskinen fungerer. Hver gang jeg vil brygge en kop espresso, har jeg muligheden for at bestemme styrke, mængde og mængden af mælk – eller jeg kan blot fortsætte med mine tidligere indstillinger.

Espressotemperaturen i koppen er på 76 grader, hvilket er en rigtig god temperatur.

Rengøringsprocessen er ligesom de fleste andre fuldautomatiske espressomaskiner, hvor enheden foretager en gennemskylning af udløbet. Drypbakke og beholderen til brugte espressobønner skal tømmes og rengøres efter cirka otte brygninger. Bakke, beholder og mælkebeholderen kan tåle en tur i opvaskeren.

Espressoresultatet
LatteGo 3341/50 brillerer med sin brugervenlighed, mens espressooplevelsen er middelmådig. Gourmetbønnernes potentiale bliver ikke udnyttet i særlig høj grad, og jeg finder ikke noterne i min espresso synderligt veldefinerede. Mælkeskummeren laver et fint og rimelig smagfuldt mælkeskum, men den har en undertone af varmt vand, der dog er til at leve med.

Iskaffen tager blot et minut at brygge, men den forekommer noget udvandet og lunken. Alligevel har den en mild og rund smag, som man kan forvente af en iskaffe – dog, også her, er der ikke synderligt mange noter at spore. Problemet er desuden, at du skal bruge i hvert fald fire-fem isterninger til at køle den varme espresso ned, hvis du vil nyde den kolde drik med det samme, men det resulterer i den noget udvandede smag – medmindre du vælger at komme drikken i køleskabet først.
Køb LatteGo 3341/50 for brugervenligheden og den hurtige kop cappuccino eller iskaffe, men også fordi du ikke er kaffesnob og ønsker en maskine, der nemt kan lave en fin kop kaffe uden premiumbønner.

 

Melitta Latticia OT

Melitta har produceret en fuldautomatisk espressomaskine, der er indbegrebet af minimalisme og funktionelt design. På enkelte områder måske lidt for meget minimalisme?

Design
Ved første øjekast bliver du mødt af en stor, rektangulær klods med både blanke og matte flader, men det ville være en fejlslutning af kalde Latticia OT for klodset og kedelig. Flere dele bryder med de lige linjer, mens bønnekværn og vandbeholder stikker ud.

Fronten har blanke og lyse dele, som ophæver den sorte monotoni i looket, mens de to runde knapper øverst i kontrolpanelet bryder med det ellers firkantede udseende. Panelet giver et godt overblik over maskinens basale og almene funktioner samt indstillinger.

Venstre drejeknap bruger du til at regulere mængden af espresso, der lander i din kop, mens midtersektionen giver valget mellem espresso, macchiato, cappuccino og mælkeskumning. Derudover er der en knap til regulering af espressostyrken i tre niveauer. Jeg savner dog en dedikeret knap til varmt vand – varmt vandshanen findes ganske enkelt ikke. Og det betyder, at du skal bruge din elkedel, når du vil have vand til din americano eller opvarmning af koppen.

Melitta har ikke glemt at inkludere en mælkebeholder, så du behøver ikke at rode kassen igennem for at leve efter den. Producenten har ønsket at holde prisen nede ved at inkludere et minimum af tilbehør, hvormed du må nøjes med slangen, der normalt forbinder beholderen med maskinen. Du kan købe beholderen separat, ELLER du kan vælge at stoppe slangen ned i mælkekartonen eller et glas med mælk. Bekvemt eller ej, du sparer penge – om det er vigtigt for dig eller ej, ved du bedst selv.

Udløbet til espresso og skummet mælk er justerbart i højden, så du både kan have plads til den lille kop såvel som det store krus, hvilket er ganske praktisk, da espressoen dermed undgår det lange fald fra udløb til kop, hvor dråberne plasker til alle sider.

Brugeroplevelsen
Latticia OT er ufattelig brugervenlig – selv når du skal justere vandtemperatur og kværningsgad. Kender du til fuldautomatiske maskiner, kan du uden manual betjene herligheden på ingen tid – alt virker logisk og intuitivt.

Når mælk, vand og bønner er klar til brug, kan jeg nøjes med at trykke på to knapper for en kop espresso eller cappuccino – tre, hvis der skal mælk oveni espressoen.

Melitta selv påstår på deres hjemmeside, at maskinen har en super silent bønnekværn – en sandhed med modifikationer. Kværnen er mere stille end de fleste andre, jeg har oplevet, på markedet, men lydniveauet ligger omkring et højt samtaleniveau. Støjniveauet med Melitta Smart TS er betydeligt lavere, men prisen for denne maskine er også højere.

Rengøringsprocessen er såre simpel, da maskinen selv skylder bryggeenheden med vand. Du skal blot tømme beholderne til spildevand og brugte bønner efter godt hver syvende kop. Konsollen har et ikon, der lyser rødt, når det er nødvendigt. Begge beholdere bør håndvaskes.

Espressoresultatet
Latticia OT laver en rigtig god kop espresso – bedre end de fleste fuldautomatiske maskiner jeg har prøvet gennem tiden til under kr. 10.000. Maskinen er set til kr. 4.500, og det er en fantastisk pris, hvis vi ser på espressooplevelsen alene.

Espressoen ligger på 68 grader, da den rammer koppen, og den får en fin crema, mens smagen har en god fylde med en række noter, som træder frem. Latticia OT udnytter en god del af mine gourmetbønners potentiale, men vi er stadig på et stadie, hvor jeg vil anbefale at bruge mellemklassebønner, da du ellers kommer til at betale en høj pris for bønner, som du ikke udnytter fuldt ud – det kan vi heller ikke forvente af en maskine til kr. 4.500.

Latticia OT har dog en markant svaghed, og det er faktisk evnen til at skumme mælken. Problemet er ikke den manglende mælkebeholder, men den noget udvandede mælkesmag. Selv min fede græsmælk forekommer tynd, og det giver ikke min café con leche den fylde og kraftfulde smag, jeg forventer.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.