Forside CES * CES 2024

CES: TCL lancerer 115-tommers ”projektor-dræber”

-
(Foto: TCL)

Der har været lidt mere hype om TCLs nye 115” MiniLED-TV med Quantum Dot-teknologi end vanligt, blandt andet fordi selskabet er kendt for at lave skærme til menneskepenge.

Hvis du har en projektor, du bruger aktivt i hjemmet, hvor stort et billede lader du den normalt vise? De fleste projektorer til hjemmebrug fungerer bedst ved en maksimal billedstørrelse på 110-120 tommer. Og indtil videre har det været udenfor en normal pengepungs rækkevidde at bruge et TV til at opnå et billede i samme størrelse.

Men sådan er det måske ikke længere. TCL, der jo er kendt for at lave ganske udmærkede skærme til menneskepenge, har på CES annonceret en 115-tommers TV-model med MiniLED og Quantum Dot-teknologi. Og der er ikke tale om en eller anden koncept-model, der kun skal sælges i Kina.

Annonce:

For TV’et med det mundrette navn 115QM89 er nemlig allerede på markedet i Kina. CES-lanceringen markerer tværtimod lanceringen af skærmen udenfor TCLs hjemland. Og eftersom TCL jo også sælges i Danmark, er det langt fra usandsynligt, at 115QM89 også kommer i danske butikker.

Det skal med det samme siges, at vi ikke kender den officielle pris, hvilket jo er et og alt i denne sammenhæng. Har man penge nok, kan man jo som regel få lige så stor en skærm, som man vil have.

Chance for en fornuftig pris

Men i Danmark koster 75”-versionen af det samme TV (2023-modellen) omkring 13.000 kroner, og en 98” LED-skærm fra TCL uden Quantum Dot koster ifølge Pricerunner lige nu omkring 14.000 kroner. Så mon ikke denne skærm holder sig på den rigtige side af 20.000 kroner, når den lander?

Det er langt fra de formuer, som skærme i tilsvarende størrelser fra de ”tre store”, altså Samsung, Sony, og LG koster. I forhold til TCL-TV’ets specifikationer, så er mange af dem velkendte fra selskabets øvrige modeller i QM8-serien.

(Foto: TCL)

Der, hvor 115”-modellen adskiller sig, er at MiniLED-panelet er delt op i 20.000 separate lysdæmpningszoner, så der er mere definition i f.eks. skygger i billedet. TCL påstår også, at TCL 115QM89  kan komme helt op på 5.000 nits til trods for størrelsen. Det er ret meget, taget i betragtning, at Samsungs nye QD-OLED-modeller på CES f.eks. er sat til 3.000 nits.

For at styre slagets gang, inklusive de mange lysdæmpningszoner har TCL udviklet en helt speciel processor, der foreløbig kun findes i 115QM89. Den hedder AIPQ Ultra. Sammen med TV’ets øvrige teknologier – inklusive Quantum Dot – skulle skærmen kunne gengive helt op til 98% af DCI-P3-farvespektret ifølge TCL. Og så har 115QM89 tilmed anti-glare.

Holder væggene?

TCL har også bygget en slags surround-lyd ind i 115QM89 med en 6.2.2-opsætning, der dog næppe kan erstatte et rigtigt surroundsystem – men måske nå en del af vejen. Det understøtter naturligvis Dolby Atmos.

Gamere kan glæde sig over, at TV’et understøtter VRR og er AMD FreeSync Premium-certificeret, og kan modtage et 4k-signal med 144Hz Refresh Rate, også selv om selve skærmen topper ud ved 120Hz i 4K. Det sidste forhindrer heller ikke TV’et i at levere en slags 240Hz-effekt via en funktion, TCL kalder Game Accelator.

Nu vi snakker om certificeringer, så er 115QM89 også IMAX Enhanced-certificeret og understøtter Dolby Vision IQ, samt HDR10+. Så det eneste, vi mangler at få at vide er, om TCLs normale prispolitik holder, og om vores vægge kan holde til at hænge sådan et monstrum op på dem. De andre beboere i huset kan da UMULIGT have noget imod en skærm som denne…kan de?

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.