Forside CES * CES 2024

Matter og Thread indtager biometriske smartlåse

-
(Foto: U-tec)

Amerikanske U-tec er først på banen med en smartlås, der både har lavt strømforbrug med Thread og lader dig bruge tommelfingeren som nøgle.

Der er sådan set ikke noget nyt i biometriske smartlåse til det intelligente hjem. Smartlåse med fingeraftrykslæsere har været på markedet i mindst et par år. Der er sådan set heller ikke noget nyt i smartlåse, der understøtter Matter og Thread og dermed benytter sig af de seneste standarder til det smarte hjem.

Men på CES i år ser vi for første gang en smartlås, der kan begge dele. Den kommer fra U-tec og er det seneste indspark i firmaets serie af smartlåse, der hedder Ultraloq Bolt. Ud over den biometriske version, kommer modellen også i en NFC-udgave, så du bare skal holde din smartphone eller dit smartur op til låsen for at låse op. Denne version understøtter også Apple Home Key.

Annonce:

Det skal med det samme siges, at U-tecs låse ikke ser ud til at være officielt tilgængelige i EU, og derfor kan være ukompatible med europæiske dørlåse. Når det er sagt, er nyheden alligevel interessant, fordi peger i retning af, hvad vi formentlig kan forvente i en nær fremtid fra smartlås-producenter i Europa.

Og hvorfor er det så interessant med en smartlås, der understøtter Matter og Thread? Matter-standarden gør det nemmere at integrere smartlåsen på tværs af forskellige platforme og systemer. Det kan være brugbart i alle mulige situationer, ikke mindst hvis du gerne vil samle alle dine smarthjems-funktioner i ét økosystem.

Færre batteriskift

Hvis du nu for eksempel foretrækker Android, mens teenageren i hjemmet insisterer på at have en iPhone og ikke kan rumme at skulle bruge forskellige apps til forskellige smarthjems-formål, gør Matter det noget nemmere at bevare familiefreden.

Men den helt store fordel ligger i den netværksstandard, som Matter-enheder ofte kan benytte sig af – Thread. Den er designet til at have et ultralavt strømforbrug, og smartlås-veteranerne blandt læserne ved formentlig alt om, hvorfor det er en fordel.

NFC-versionen af Ultraloq Bolt fra U-tec kan låse døren op på samme måde som du betaler med f.eks. Apple Pay. (Foto: U-tec)

Der er nemlig ikke noget mere irriterende end at opdage, at smartlåsen er løbet tør for batteri, når du står ude i kulden og fumler med din smartphone for at låse døren op – og derefter er nødt til at finde din fysiske nøgle frem fra sit gemmested før fingrene fryser af. Det strider jo mod hele konceptet med en smartlås.

Mange smartlåse kører med Bluetooth, der selv i dens lavenergi-version rent teoretisk bruger mere strøm end Thread. Det skyldes bl.a. (jf. dette studie fra Silicon Labs) at Bluetooth har en længere latency og er længere tid om at vække enhederne op fra søvn til at sende en ”lås-op”-besked end Thread-netværksstandarden.

Tre måder at låse op på

Med Thread-baserede smartlåse skulle der dog altså ikke lige så stort behov for at skulle skifte batterier i låsene (Dette studie fra nogle polske forskere påpeger dog, at Thread-netværk har behov for en router, der konstant er tændt og dette skal derfor tænkes ind, hvis ens overvejelser gælder hjemmets generelle strømforbrug).

U-tecs nye lås har hele tre måder at låse op på bygget direkte ind i det udadvendte panel. Ud over fingeraftrykslæseren kan du også taste en talkode ind, eller du kan bruge en gammeldaws nøgle.

Her adskiller U-tec sig fra europæiske producenter som f.eks. østrigske Nuki, der også laver Matter-kompatible låse. Nuki-låsene kræver, at du køber et separat modul med numerisk tastatur og fingeraftrykslæser, der skal sættes op ved siden af låsen.

Dette modul kører på fire AAA-batterier (ud over de batterier, der skal sættes i selve smartlåsen), og så går hele fordelen ved det lave Matter/Thread-strømforbrug ligesom fløjten. U-tecs modul får i stedet strøm fra smartlåsen på indersiden af døren via et lille kabel, der går gennem cylinderhullet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.