Forside * Featured

TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra – Den bedste Android bliver bare bedre og bedre

-
S24 Ultra

Samsung har netop lanceret Galaxy S24 Ultra, der som den eneste i S24 familien kommer med Snapdragon 8 Gen 3 chipset. Og sidste år var vi begejstrede, er vi stadig det ?

Er du på jagt efter et Android flagskib, og er villig til at betale det ekstra som sådan nogle som hovedregel koster, skal du læse med her. Galaxy S24 Ultra er lige nu den største og hurtigste Galaxy du kan få i 2024.

Vi har testet den, og her kan du læse hvad vi synes.

Annonce:

 

Udpakning og design

Samsung Galaxy S24 Ultra kommer i en meget lille æske, der udover telefonen indeholder et sort USB-C opladerkabel, en SIM-pin og inde i telefonen er der en S-pen. Der er ingen oplader, og der er ingen covers med i æsken.

Samsung Galaxy S24 Ultra kommer i farverne Titanium Grey, Titanium Black, Titanium Violet og Titanium Yellow. Modellen vi testede var Titanium Grey, og kommer i Danmark til at koste mellem 11.499 – 14.499, afhængig af lagerplads. Galaxy S24 Ultra kommer iøvrigt med 12 GB RAM, men som skrevet i indledningen er det kun Ultra der kommer med Snapdragon 8 Gen 3., mens S24 og S24+ kommer med Samsungs eget Exynos 2400 chipset. Det er ikke noget vi har testet endnu.

Designet på Samsung Galaxy S24 Ultra minder meget om både S22 og S23 Ultra som vi tidligere har testet.

Der er dog alligevel nogle forskelle. Hvor forgængerne havde en let kurvet skærm, er S24 Ultra skærmen helt flad, og har den mindste kant jeg har oplevet i en OLED skærm fra Samsung.

Siderne er stadig runde, mens top og bund er helt flad. Og så er hele rammen nu lavet i Titanium ligesom Apple iPhone 15 Pro familien. Designet er genkendeligt men absolut virkeligt smukt, også selvom man sidder med en telefon med en 6,8” skærm og bagside, der er beskyttet med Gorilla Glass Armor. Oven i det har Samsung Galaxy S24 Ultra en IP68 certificering, så den kan modstå vand og støv.

På bagsiden finder man hovedkameraet med hele 4 objektiver. På højre side har man knapper til tænd / sluk samt justering af lydstyrke. I bunden finder man USB-C port til opladning og tilslutning af enheder, ligesom man finder en SIM-skuffe til 2 x nano-SIM, og som om det ikke var nok er der inde i telefonen også plads til eSIM hvis man bruger det.

I bunden finder man også en hule, der rummer Samsung S-Pen, der også virker som den samme i forgængeren.

Selvom designet på nærmest alle punkter er samme som forgængerne, holder det altså stadigt, og jeg synes på alle måder at Galaxy S24 Ultra er en smuk telefon. Jeg skal dog sige at den for mig er meget glat, og jeg var glad for at Samsung havde lånt mig et cover, som jeg kunne bruge under testen, da jeg ellers ville være meget bange for at tabe den hele tiden.

Samsung Galaxy S24 Ultra måler 162.6 x 79 x 8.6 mm (L x B x D) og vejer 233g.

Installationen af S24 Ultra er på Android 14 og OneUI 6.1, og har du allerede en Android mobil, kan du via bruge Google backup eller Samsung Smart Switch, der gør det let at flytte fra andre Android og iOS telefoner.

Jeg er vild med designet, men ville have ønsket at bagsiden var lidt mere ru, så den ikke gled så let i hånden.

 

Skærmen – 6.8”, 120 Hz – og stadig den bedste på en smartphone.

Samsung er på alle måder førende når det gælder AMOLED paneler, og på S24 Ultra har man stadig det i mine øjne bedste OLED panel på markedet, og Samsung har højnet lysstyrken på den nye model. Nu får man en maksimal lysstyrke på 2.600 nits, som er hele 900 nits mere end sidste års model. Og det gør at du udover i HDR kan se endnu flere detaljer, også kan se et knivskarpt billede uanset om du står i direkte sollys eller i mørke.

Opløsningen er QHD+ (3.120 x 1.440), men er fra fabrikken sat til FHD+ (2.340 x 1.080) for at spare på batteri. Den tilbyder 1 – 120Hz dynamisk skærmopdateringshastighed, og understøtter HDR+.

Under skærmen finder du en ultrasonisk fingeraftrykslæser, der virker rigtigt godt og hurtigt. I toppen af skærmen finder du også et lille selfie-kamera, der også kan fungerer til oplåsning af skærmen via ansigtsgenkendelse. Også det fungerer godt, men som det er lige nu, kan det ikke bruges til biometrisk oplåsning af f.eks. MitID og e-Boks som man kan på Google Pixel 8 Pro.

 

Den variable opdateringshastighed gør det meget behageligt at læse websider, se video, og spille. Ser du på et statisk billede kan S24 Ultra gå helt ned til 1Hz, og spiller du kan den gå helt op til 120Hz.

Skærmen er klart godkendt, og som jeg skriver nok den bedste OLED skærm du kan få på en smartphone lige nu.

 

Ydelse – Snapdragon 8 Gen 3 chipset – Det hurtigste til Android lige nu

Samsung Galaxy S24 Ultra kommer med Snapdragon 8 Gen 3. chipset, og det kan mærkes at Samsung har valgt netop det chipset som de iøvrigt selv producerer under licens.

Vi har testet hastigheden med Geekbench 6, og der scorer den 2.289 på Single-Core og 7.110 på Multi-core, og lad mig sige det med det samme. Galaxy S24 Ultra er lynende hurtigt.

Og det er synligt at løftet fra Gen 2 til Gen 3 på Snapdragon 8 er med til at give Samsung power nok til alle de AI funktioner som der tilbydes i denne telefon og som vi vender tilbage til senere i anmeldelsen. Ultra modellerne kommer alle med 12GB LPDDR5X RAM.

 

Foto: Shutterstock.com

Imponerende batteritid og 5.000 mAh batteri.

Samsung Galaxy Ultra S24 kommer med det samme 5.000 mAh batteri som sidste års modeller, og det får dig let igennem en til to dage efter forbrug. Jeg oplevede at Samsungs AI funktioner gjorde at batteritiden blev bedre i løbet af de dage jeg testede den, og jeg endte på alt mellem 20 – 50% efter en dags normal brug. Dette er bedre end sidste års model, og må tilskrives Snapdragon og AI funktionalitet, da batteriet ellers som skrevet er det samme.

Hvis du får brug for opladning på vejen tilbyder S24 Ultra 45W opladning via kabel og 15W via QI trådløs opladning. Og har du brug for at oplade dine trådløse hovedtelefoner, kan dette gøres ved 5W trådløs Powershare. Bemærk at Samsung ikke har forbedret opladning i forhold til S23 Ultra. Det er der nok nogle der skal mene er for dårligt, men personligt er det ikke vigtigt for mig, da jeg altid oplader min telefon når jeg går i seng.

Du skal selv købe en USB-C oplader. Men det skal du jo også med iPhone, så det er jeg helt fint med. Hvis du har en kompatibel USB-C oplader tager det ca. 30 min. at gå fra 0 – 65% strøm.

 

5G og dual-SIM, eSIM , Wi-Fi 7 og Bluetooth 5.2

Med Samsung Galaxy S24 Ultra har du har plads til dual-SIM (Nano SIM). Den understøtter 3G/4G/LTE/5G. Og så har mange muligheder for at kombinere SIM kort som på forgængeren. Du kan have et eller to fysiske SIM kort i telefonen, eller to fysiske og et eSIM (Dog kun to aktive samtidigt). Du kan også have et eSIM og et fysisk SIM. Så der er rigeligt med muligheder for at finde den – , eller de kombinationer af SIM kort du har brug for.

Udover 4G/LTE og 5G får du også VoLTE og WiFi opkald, så du får den bedste opkaldskvalitet du kan få, hvis du er på et trådløst netværk. Det kommer naturligvis an på hvad din teleudbydere tilbyder. De indbyggede antenner testet på TDC’s netgav god 5G ydelse i Hovedstadsområdet. 

 

Udover det kommer Samsung Galaxy S24 Ultra kommer med Wi-Fi 7 teknologi, der giver dig rigtigt gode hastigheder på trådløse netværk der understøtter dette. Og så får du Bluetooth 5.3, så du får en rigtig god forbindelse til dine trådløse hovedtelefoner eller andre enheder du bruger med din S24 Ultra. Jeg testede WiFi 7 på Unifi som jeg har derhjemme, og selvom jeg kun har en Gigabit fiberforbindelse, kunne jeg godt mærke forskel fra mit netop opgraderede WiFi 6 -> 7 netværk. Folk der allerede har WiFi 6E enheder vil nok ikke mærke den store forskel i det daglige.

 

S Pen er den samme som de forrige år

S Pen har samme ydelse som de sidste to sidste år, og virker godt. For et par år siden gav Samsung den et boost, så den var nede på omkring 2 ms. latency.

S Pen oplader mens den er placeret i sin skuffe, og jeg er stadig begejstret for de funktioner som Note delen af S24 Ultra giver.

Men jeg skal være ærligt at jeg måske bruger den maksimalt 2-3 gange i løbet af en dag, fordi jeg primært bruger mine fingre. Men for folk der vil have en Note telefon, så er det i min optik stadig den bedste pen oplevelse på en smartphone.

 

 

Android 14 og One UI 6.1 brugerflade – Men vigtigst af alt 7 års sikkerhedsopdateringer

I år er Samsung klar med hele 7 års sikkerhedsopdateringer, og de garanterer 4 års major opdateringer. De kan ikke garantere mere, for de ved ikke hvad hardware og chipset teknologi bringer så langt ud i fremtiden. Men 7 års opdateringer er en god ting for folk der gerne vil beholde deres smartphones længere end de 2-4 år som har været normen tidligere.

Android 14 er virkeligt en god Android med et klart og stærkt designudtryk som Samsung læner sig op af i One UI 6.1, men hvis jeg igen skal komme med et kritikpunkt på One UI som stadig irriterer mig grænseløst, så er det de enormt grimme ikoner som Samsung stadig bruger til deres egne medfølgende apps. Det er nu ikke noget der trækker ned, da jeg bruger de færreste af dem, men det ville klæde Samsung at give deres app ikoner et løft ind i 2024. Det er præcis det samme som jeg skrev til S22 og S23 Ultra, og det gælder stadig.

Du får i øvrigt stadig både trådløs og kablet (HDMI) DeX som gør at du kan bruge din S24 Ultra som en computer med tastatur og mus. Også det fungerer rigtigt godt.

 

Circle to Search

De nye AI funktioner er det der virkeligt løfter S24 familien fra de andre Android mobiler

Alle taler om AI, men få gør så meget ved det som Samsung har gjort i løftet mellem S23 og S24 familien.

Samsung Galaxy S24 kommer med AI indbygget i chipsettet, og mange af AI funktionerne sker direkte på telefonen og skal ikke forbi skyen før de sker.

Samsung Galaxy har indledt et samarbejde med Google, og tilbyder nu “Circle to Seach”. Ved at holde hjem-knappen nede længere, kan du lave cirkler, fremhæve, tegne eller trykke på noget på skærmen af din Galaxy S24 for at få adgang til nyttige søgeresultater. Det fungerer rigtigt godt, og er nok en af de funktioner som man får meget glæde af. Det er dog også en funktion at vi skal forvente at mange smartphones får i år.

Til gengæld så har Samsung lavet en række andre AI funktioner selv som virkeligt giver god mening, især når de senere også kommer til at understøtte dansk, for det er den største mangel lige nu.

Du vil kunne skrive sammen med en person på forskellige sprog, og så oversætter Live Translate mellem de to sprog der kommunikeres på.

Det kan man også med stemmer. Jeg ringede til en kollega, og selvom jeg brugte mit gebrokne engelsk blev min stemme oversat til tysk, som så blev talt med en AI stemme hos modtageren. Og når denne så svarede på tysk fik jeg det på engelsk. Det bliver rigtigt godt når det kommer med dansk understøttelse. Ingen eksterne apps er nødvendige, og AI på enheden sikrer fuldstændig privatliv i samtalerne.

Du kan også bruge tolkefunktionen live, så samtaler øjeblikkeligt oversættes på en delt skærm, så personer, der står over for hinanden, kan se en teksttransskription af, hvad den anden person netop har sagt. Det fungerer endda uden mobildata eller Wi-Fi, dog skal du have hentet de ønskede sprog ned først.

AI er også indbygget i Samsung-tastaturet som kan oversætte beskeder, e-mails osv. i realtid på 13 sprog. I bilen vil Android Auto automatisk opsummere indgående beskeder og foreslå relevante svar og handlinger, så du kan bevare kontakten, mens du fokuserer på vejen.

Men som skrevet, så bliver AI nok først rigtigt sjovt for os danskere, når Samsung Galaxy S24 familien understøtter dansk. 

 

S24 Ultra kamera stadig det bedste på Android

Samsung Galaxy S24 Ultra har 4 objektiver på bagsiden og kommer også med et forbedret selfie-kamera på forsiden.

På bagsiden finder du:

  • 200 megapixels, f/1.7, vidvinkel, OIS
  • 12 megapixels ultra vidvinkel, f/2.2, 120 FOV
  • 10 megapixels telefoto, f/2.4, 3x optisk zoom, OIS
  • 50 megapixels telefoto, f/3.4, 5x optisk zoom, OIS

På forsiden har du samme 12MP f/2.2, FOV 80˚ som sidste år.

Du har stadig op til 200MP Expert-RAW, og du kan stadig presse det ene af objektiverne til op til 100X digitalt zoom. Men efter 20-30X er det ligemeget, også selvom Samsung’s AI funktioner gør et hæderligt arbejde med at tage billedet.

 

På videosiden er Samsung stadig topspiller, og du kan optage i helt op til 8K/30, 4K/60 og 1080/60. Video kan optages i HDR10+ og kan også gemmes i HEVC format, for at spare plads.

Også på kameraet er der kommet endnu mere AI. Du kan lave slowmotion ud af almindelig video, hvor AI’en skaber de manglende detaljer mellem de forskellige frames i videoen. Det fungerer, men husk at det så ikke længere er virkeligheden du viser.

På billedsiden har du fået en masse smarte AI funktioner til redigering, som gør du f.eks. kan fjerne uønskede ting i billedet og optimere det i en bedre kvalitet, hvis du ikke er tilfreds.

Kameraet tager rigtigt gode portrætter og landskabsbilleder uanset lysforhold, og jeg er vild med at den ikke overstyrer lyset når det begynder at blive mørkt.

Ovenfor kan du se et galleri af billeder taget med Samsung Galaxy S24 Ultra, og personligt er jeg meget begejstret for kamerafunktionerne denne telefon.

 

Konklusion

Samsung Galaxy S24 Ultra er stadig det sikre valg. Især med de mange lækre AI funktioner og nu 7 års sikkerhedsopdateringer gør det at du får en smartphone der kan holde flere år.

Når det er sagt, har du en S22 eller S23 Ultra skal du nok vurdere om det er nok til at opdatere i år. 

Du får lige nu nok den bedste Android mobil på markedet lige nu, men du får også lov til at betale for det. Den billigste model koster 11.499,- Men jeg mener stadig at Samsung med Galaxy S24 Ultra har mobilen de andre Android’er skal slå. Du får den bedste skærm, chipset fra øverste hylde, WiFi 7, mega godt kamera og imponerende kamera og AI funktioner.

Vi kvitterer med flotte karakterer over hele linjen.

 

Pris og tilgængelighed

 

Samsung Galaxy S24-serien vil være tilgængelig for forudbestilling fra i dag d. 17. januar og vil være til salg i udvalgte butikker fra d. 23. januar.

Galaxy S24-serien kommer i jord- og mineralinspirerede nuancer. Galaxy S24 Ultra kommer i følgende farver: Titanium Grey, Titanium Black, Titanium Violet og Titanium Yellow. Galaxy S24+ og Galaxy S24 kommer i følgende farver: Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet og Amber Yellow. Alle tre modeller kan fås i yderligere farver, der kun er tilgængelige online hos Samsung.

  • Galaxy S24 Ultra fra 11.499,- DKK
      • 1TB: 14.299,- DKK
      • 512GB: 12.499,- DKK
      • 256GB: 11.499,- DKK
  • Galaxy S24+ fra 8.999,- DKK
      • 512GB: 9.999,- DKK
      • 256GB: 8.999,- DKK
  • Galaxy S24 fra 6.999,- DKK
      • 256GB: 7.499,- DKK
      • 128GB: 6.999,- DKK

Fra d. 17. til 30. januar 2024 er der mulighed for at tage del i S24-seriens lanceringstilbud ”Double your storage”, hvor du kan opgradere til den dobbelt hukommelse på din S24-smartphone uden ekstra omkostninger. Læs mere på Samsungs hjemmeside.

 

Specifikationer (Engelsk)

  Samsung Galaxy S24 Samsung Galaxy S24 Plus Samsung Galaxy S24 Ultra
Display
6.2-inch AMOLED, FHD+ resolution (2,340 x 1,080)
120Hz display refresh rate (1Hz-120Hz)
HDR10+
6.7-inch AMOLED, QHD+ resolution (3,120 x 1,440)
120Hz display refresh rate (1Hz-120Hz)
HDR10+
6.8-inch AMOLED, QHD+ resolution
120Hz display refresh rate (1Hz-120Hz)
HDR10+
Processor
Samsung Exynos 2400
Samsung Exynos 2400
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
RAM
8GB LPDDR5X
12GB LPDDR5X
12GB LPDDR5X
Storage

128GB or 256GB

256GB or 512GB
256, 512GB, or 1TB
Power
4,000mAh
25W wired charging
15W wireless charging
5W reverse wireless charging
No charger in box
4,900mAh
45W wired charging
15W wireless charging
5W reverse wireless charging
No charger in box
5,000mAh
45W wired charging
15W wireless charging
5W reverse wireless charging
No charger in box
Cameras
Rear:
– 50MP main
f/1.8, OIS- 12MP ultrawide
1.4 μm, f/2.2, 120-degree FoV
1/2.55-inch sensor

 

– 10MP telephoto
3x optical zoom
1.12 μm, f/2.4, 36-degree FoV
1/3.52-inch sensor
OIS

Front:
– 12MP
f/2.2, 80-degree FoV, AF

Rear:
– 50MP main
f/1.8, OIS- 12MP ultrawide
1.4 μm, f/2.2, 120-degree FoV
1/2.55-inch sensor

 

– 10MP telephoto
3x optical zoom
1.12 μm,
f/2.4, 36-degree FoV
1/3.52-inch sensor
OIS

Front:
– 12MP
f/2.2, 80-degree FoV, AF

Rear:
– 200MP main
f/1.7, OIS-12MP ultrawide, f/2.4, 120-degree FoV
1/3.52-inch sensor

 

– 50MP telephoto
5x optical zoom, 1.4 μm, f/3.4, 36-degree FoV
1/2.55-inch sensor
OIS

Front:
– 12MP
f/2.2, 8-degree FoV, AF

Video
Rear:
8K at 24/30fps (main lens only)
4K at 30/60fps (all lenses)Front:
4K at 30/60fps

 

Rear:
8K at 24/30fps (main lens only)
4K at 30/60fps (all lenses)Front:
4K at 30/60fps

 

Rear:
8K at 24/30fps (main lens only)
4K at 30/60fps (all lenses)Front:
4K at 30/60fps

 

Audio
Stereo speakers
Triple mics
No 3.5mm port
Stereo speakers
Triple mics
No 3.5mm port
Stereo speakers
Triple mics
No 3.5mm port
Connectivity
5G (mmWave + Sub6)
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
NFC support
USB 3.2 Gen 1
5G (mmWave + Sub6)
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
NFC support
USB 3.2 Gen 1
UWB
5G (mmWave + Sub6)
Wi-Fi 7
Bluetooth 5.3
NFC support
USB 3.2 Gen 1
UWB
SIM
Single nano-SIM tray
eSIM support
Single nano-SIM tray
eSIM support
Single nano-SIM tray
eSIM support
Security
Ultrasonic under-display fingerprint sensor
7 years of security/OS updates
Ultrasonic under-display fingerprint sensor
7 years of security/OS updates
Ultrasonic under-display fingerprint sensor
7 years of security/OS updates
Durability/Materials
IP68
Gorilla Glass Victus 2 on the front and back
Aluminum frame
IP68
Gorilla Glass Victus 2 on the front and back
Aluminum frame
IP68
Gorilla Glass Armor on the front and back
Titanium frame
Software
Android 14
One UI 6.1
Android 14
One UI 6.1
Android 14
One UI 6.1
S Pen support
No
No
Yes
Dimensions and weight
147.0 x 70.6 x 7.6mm
168g
158.5 x 75.9 x 7.7mm
197g
162.6 x 79 x 8.6mm
233g
Colors
Onyx Black, Marble Gray, Cobalt Violet, Amber Yellow
Onyx Black, Marble Gray, Cobalt Violet, Amber Yellow
Titanium Black, Titanium Yellow, Titanium Violet, Titanium Gray

Samsung Galaxy S24 Ultra

9.3
Design 9.0
Ydelse 9.5
Skærm 9.5
Kamera 9.5
Batteri 9.0

Plus

  • Fantastisk kamera
  • Imponerende batteritid
  • Bedste skærm på en smartphone
  • Spændende AI funktioner
  • WiFi 7
  • S-Pen virker bare
  • Lynhurtigt chipset

Minus

  • Glat at holde på uden etui
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.