Forside * Nyheder

Danskerne frygter mis- og desinformation op til EP-valget på digitale medier

-

I takt med at Europa-Parlamentsvalget nærmer sig med stormskridt, har det nyoprettede Center for sociale medier, tech og demokrati afsløret bekymrende resultater i sin første undersøgelse.

Rapporten, der kaster lys over danskernes syn på den digitale samtalekultur, fremhæver en udbredt angst for, at mis- og desinformation kan komme til at præge de demokratiske valgprocesser.

Den digitale tidsalder har omformet interaktionsmønstre blandt befolkningen, hvilket har åbnet dørene for nye udfordringer inden for kommunikation og meningsdannelse. Ifølge undersøgelsen “Danskernes holdning til den demokratiske samtale på online platforme”, udtrykker en overvældende del af danskerne bekymring for, hvordan algoritmebaseret indhold påvirker deres opfattelse af aktuelle begivenheder. Specifikt peger resultaterne på, at to tredjedele af de adspurgte frygter, at deres verdensbillede bliver forvrænget af en ensidig nyhedsstrøm samt udbredelsen af falske nyheder.

Annonce:

Undersøgelsen afslører yderligere, at:

  • Næsten 75% af de adspurgte mener, at online debatter ofte er præget af en hård og ubehagelig tone.
  • To tredjedele ser samtalerne på sociale medier som polariserende.
  • Et flertal er enige i, at moderering af hadefulde opslag er essentielt for at opretholde en sund offentlig debat på nettet.
  • Omkring en tredjedel af deltagerne vurderer, at mis- og desinformation har en stor eller meget stor indflydelse på demokratiske valg i Danmark.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt kommenterer på undersøgelsens resultater med alvor. Han anerkender 2024 som et kritisk valgår globalt set og understreger den massive udfordring, som mis- og desinformation udgør online. Engel-Schmidt fremhæver behovet for vedvarende indsats mod misinformation og opdeling samt en øget regulering og kontrol med techgiganterne for at sikre, at magten forbliver hos borgerne.

Undersøgelsen, der kørte fra den 12. til den 18. december 2023, er baseret på svar fra 1101 danskere i aldersgruppen 18-92 år, rekrutteret fra analyseinstituttet Verians online panel. Resultaterne er vægtet for at sikre repræsentativitet i forhold til køn, alder, uddannelsesniveau, geografisk placering og politisk orientering i forbindelse med det seneste folketingsvalg.

Resultaterne fra Center for sociale medier, tech og demokrati understreger et klart behov for handling og oplysning for at bekæmpe de negative aspekter af den digitale æra, og sikre at demokratiet ikke undermineres af de digitale platformes algoritmiske magt og spredningen af falske nyheder.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.