Forside * Featured

Guide: Derfor skal du investere i en gaming-mus

-

Gaming-mus kan noget, din standardmus ikke kan, og det er værd at dykke ned i, hvis du vil have et styreredskab, som kan tage dit spil til the next level

Gaming-mus kan ligne din almindelige kontormus, mens andre modeller går all-in på nørdet design. Fælles for dem er dog, at de er udviklet til at give kontormusen bagpoterne, når det kommer til din performance i dine spil. Men hvad er det, en gaming-mus kan, som standardmus ikke kan?

Annonce:

På overfladen
Alene på designfronten er størstedelen af gaming-mus udstyret med flere knapper end deres kollegaer i kontorafdelingen. Særligt er der en dedikeret knap til at ændre dpi’en, mens du spiller, så cursoren enten kan bevæge sig hurtigere eller langsommere. Alt afhængig af om du stormer end gennem en korridor og skal skyde til flere sider, eller om du skal tage sigte med din snigskytteriffel. Evnen til at veksle mellem hurtighed og præcision er et nøgleargument for at investere i en gaming-mus.
Mange gaming-mus emmer også af syret RGB-belysning, som bringer en ekstra nørdfaktor til designet. Belysningen tjener udelukkende et stilistisk formål, da den ikke påvirker din performance i spillene.

Under overfladen
Under plastikoverfladen gemmer sig en mere raffineret sensor, der kan få cursoren til at bevæge sig hurtigere end normalt, ligesom sensoren har en bedre reaktionstid. Dette er noget, som hardcore gamere går meget op i, da et splitsekund kan føre til, at man misser en mulighed. Nærværende artikel henvender sig dog til dig, der overvejer at købe en gaming-mus til hyggespil i privaten, hvorfor vi ikke kommer til at benchmarke sensorerne i de senere tests af fem modeller.

Dyre gaming-mus har også en medfølgende driver, som udstyrer dig med redskaberne til at ændre på musens opsætning – fra lys til knappelayout. Driveren er et essentielt redskab, da du kort sagt kan tilpasse din mus efter din spilstil og spilgenre, hvilke giver dig konkurrencefordele i dine skydespil, strategispil, arenaspil og rollespil. Du undgår at spille med en standardløsning.
Trenden i dag går også på, at gaming-mus har smidt halen, fordi den trådløse teknologi er så stabil og hurtig, at du nærmest skal være på e-sportsniveau for at mærke forskellen. Derudover begynder et stigende antal producenter at udbyde mus, der kan forbindes via Bluetooth og 2.4GHz, så du kan tilslutte din enhed til flere computere.

Vær opmærksom
Gaming-mus er ikke en standardløsning. Forskellige modeller til forskellige behov og spilgenrer. Du har alt fra letvægtermus med under 100 gram på bagen til modeller, der er beklædt med flere knapper i venstre side, hvilket gør dem egnet til rollespil. Dog ser vi færre og færre af denne type mus, der rammer markedet i disse dage.

Ofte kan du læse på producentens hjemmeside eller på emballagen, hvilke typer spil musen egner sig til. Emballagen har også en anden slags information, som er beregnet til at fremkalde en wow-effekt i dig – nemlig dpi’en. Som nævnt tidligere handler dpi om, hvor hurtigt du kan bevæge cursoren – baseret på hvor mange pixels per inch, sensoren registrerer.
Selvom det lyder imponerende, at musens sensor kan registrere 36.000 dpi, hvilket gør, at cursoren bevæger sig hurtigere på skærmen, er det lidt af en gimmick. For rykker du musen én tomme, er cursoren vandret et godt stykke hen over skærmen – og kan du overhovedet spille med så stor en bevægelseshastighed? Personligt kører jeg ikke med en dpi over 10.000.

 

Razer Deathadder V3 Pro

Razer har udviklet en letvægtermus på blot 63 gram, der leverer en ultrahøj performance, men Deathadder V3 Pro har en enkelt designfejl, som kan forhindre dig i at bruge musen til en bestemt type spil.

Design og ergonomi
På overfladen ser Deathadder V3 Pro ikke ud af meget. Minimalistisk plastikdesign med samme antal knapper som en almindelig kontormus. Overfladerne er blottet for RGB-belysning, og de eneste ting, der egentlig bryder den matte museryg, er Razers logo og scrollhjulet.

Scrollhjulet er lavet af gummi med små prikker, som sikrer, at en svedig pegefinger ikke smutter i kampens hede. Ergonomien er glimrende til en mellemstor og stor hånd, da håndfladen ligger solidt på museryggen, og tommelfingeren har nem adgang til de to bladreknapper i venstre side.

Razer har dog valgt at placere dpi-justeringsknappen i bunden af musen af en eller anden årsag, hvilket irriterer mig, fordi jeg ikke kan bruge musen til skydespil, hvor jeg hurtigt skal skifte dpi-niveau fra hurtig til langsom, når jeg skal tage sigte med snigskytteriflen på få sekunder.
Designvalget betyder ikke så meget, når jeg spiller strategispil eller MOBA, hvor justeringen ikke forekommer så tidsfølsom.

Driveren
Razer Synapse er gratis tilgængelig på producentens hjemmeside. Gratis, men hver gang du åbner driveren, bliver du mødt med en reklame for øvrige Razer-produkter. Synapse består af selve grunddriveren, mens du kan tilføje en række moduler, som kan tilpasse musen endnu mere til din spillestil og personlige smag.

Synapse leverer et detaljeret, men overskueligt overblik over de forskellige funktioner. Driveren lader dig programmere makrofunktioner, ændre på knappernes funktioner og indstille intervallerne for musens hastighed – blot for at nævne nogle eksempler. Du har mulighed for at ændre indstillingsprofiler på farten, ligesom du kan skabe forbindelse mellem øvrige Razer-produkter, men alt i alt er driveren pakket med standardfunktioner.

Selvom driveren ikke overrasker med nytænkning, får den thumbs up for brugervenlighed.

Brugeroplevelsen
Deathadder V3 Pro overrasker til gengæld positivt, når den bliver taget i brug. Selv på glasoverflader fungerer sensoren ubeklageligt og uden mærkbare forsinkelser. Skal du bruge musen på et glasbord, skal pladen blot være tykkere end 4mm.
Deathadder V3 Pro har også en yderst høj præcision, hvor cursoren ikke laver udsving, hvilket må siges at være vigtigt, hvis du skal ramme nålens øje – eller en modstander med dit falkeblik af et sigte. Nu er udfordringen blot, at jeg ikke mener, at designet egner sig til skydespil, da knappen til dpi-justering er placeret uheldigt – jeg har ikke tid til at løfte musen for at skifte dpi-niveau.

Anderledes er snakken, når det kommer til strategispil eller arenaspil, hvor hastigheden er statisk gennem hele kampen. Og nej, jeg anbefaler ikke, at du blot omprogrammerer bladreknapperne i siden til at justere dpi’en, eftersom de to knapper er perfekte til at skifte frem og tilbage mellem dine våben.

Deathadder V3 Pro har også den perfekte vægt til dig, der foretrækker lette mus, fordi den er designet til hurtige bevægelser, hvorfor en tung rotte vil sænke dine bevægelser. Vægten gør, at du har det fantastisk redskab til hurtige handlinger. Men er du til præcisionsgaming, er Deathadder V3 Pro nok for let til dig. Prisen på kr. 940 koblet sammen med en batterilevetid på op til 90 timer betyder, at du får valuta for pengene.

 

Corsair Nightsabre

Leder du efter en all-round gaming-mus, har Corsair udviklet en enhed, du bør overveje. Nightsabre har en kølig nørdfaktor koblet med praktisk funktionalitet, du kan have glæde af i de fleste spiltyper.

Design og ergonomi
Kærlighed ved første håndspålægning. Kort og godt. Nightsabre har den perfekte størrelse til mellemstore og små hænder. Jeg har et godt greb om musen takket være det slanke design. Begge sider er beklædt med ru og hårdfør gummi, så hånden ikke rutsjer.

Corsair skriver på æsken, at Nightsabre er beregnet til FPS’ere, og det kan jeg kun give dem ret i, fordi museryggen har to små knapper til at bladre mellem fem forskellige indstillingsprofiler, hvilket er fantastisk, da jeg kan skifte fra FPS-profilen til strategispilsprofilen nemt og hurtigt. Ved venstre museknap er der desuden to små knapper til at bladre mellem dpi-niveauerne, som er nemme at nå med pegefingeren, mens venstre tommelfinger nemt kan nå de to bladre knapper i siden.
Nightsabre understøtter 26.000 dpi, hvilket måske lyder mindre imponerende i forhold til de hurtigere konkurrenter, men igen, jeg har endnu ikke haft glæde af at spille med en hastighed på mere end 10.000 dpi. Sensoren er ganske enkelt for følsom over for selv det mindste ryk.

Corsair har været så venlige at sørge for tre forbindelsesformer; 2.4GHz, Bluetooth og USB-kabling. Imponerende er batterilevetiden, der lyder på op til 100 timers spilletid – afhængig af dine indstillinger, selvfølgelig. Og blot 15 minutter i opladeren giver dig 20 timers spilletid. Så kan man vist komme igennem weekenden.

Driveren
Corsair leverer en god driver, hvis største irritationsmoment er, at du skal scrolle op og ned i menuerne, hvis du sidder med en bærbar gaming-pc. Derudover forekommer iCUE lettere uoverskuelig ved første øjekast.

Foruden standardfunktioner, såsom makroprogrammering og omfordeling af kommandoer til forskellige knapper, kan du også programmere Nightsabre til at skrive en lagret tekst ved et enkelt tryk, hvilket kan være handy i kampens hede, og du skal levere en standardbesked om hjælp i chatten. Derudover kan jeg indstille en af knapperne til et særlig sniper-dpi niveau, hvor med ét tryk falder dpi’en til 400.

Driveren lader dig også pimpe din Nightsabre med syret lysshow i alverdens farver, hvilket måske virker liret, men det er nu fedt med et anderledes lysshow.

Du kan også bruge iCUE til at indstille strømbesparelse og kalibrering af sensoren i forhold til overfladen, musen bevæger sig hen over. Omfattende og lettere overskuelig driver, men du får en masse brugbare og nyttige indstillingsmuligheder.

Brugeroplevelsen
Mit største problem med Nightsabre er de to knapper til højre og venstre klik, da de er noget stramme og leverer en hård feedback. Det kræver lidt tilvænning. Ellers er Nightsabre et labert spilredskab, som øger min performance i skydespil som strategispil, fordi musen kan tilpasses både min spilstil og spilgenren, jeg har kastet mig ind i.

Med en opdateringshastighed på 2000Hz kan jeg umuligt påpege forsinkelser i reaktionen. Og layoutet gør, at jeg hurtigt kan tilpasse dpi’en efter omstændighederne. Muligheden for to dpi-knapper, hvoraf den ene kan indstilles til snigskyttesituationer, er ufatteligt brugbart, da jeg slipper for at skulle bruge tid på at bladre mig frem til dpi-niveauet, som passer til situationen.

Musen har også en god vægt, fordi den er let nok til, at den ikke slæber sig hen over bordpladen, hvilket vil skabe forsinkelser, men den har samtidig noget tyngde, som giver mig fornemmelsen af stabilitet. Prisskiltet ligger omkring kr. 1.200, og

Nightsabre er bestemt investeringen værd, hvis du vil have et styringsredskab, du kan nørkle med – helt ned til de mindste detaljer.

 

ASUS ROG Chakram X Origin

Hvis man skulle være i tvivl om, at ASUS værner om gamere og hele tiden prøver kræfter af med nye tiltag og design, så skulle ROG Chakram X Origin bidrage til at fjerne tvivlen. Musens største styrke er, at ASUS giver dig evnen til at tilpasse mange af musens egenskaber, fysiske som elektroniske, efter din spillestil og temperament. Kunstværket, farvet af syret RGB-belysning, falmer dog, fordi spilartisten snubler med penslen i hånden, hvormed visse streger forekommer ujævne.

Design og ergonomi
ROG Chakram X Origin har syv knapper, hvoraf de fleste er programmerbare eller kan tildeles andre funktioner. Venstre side er den mest interessante del af musen, fordi den har hele fire knapper og en analog styrepind. Teoretisk set er dette en kæmpe styrke for musen, fordi styrepinden kan bruges til at navigere i menuer i eksempelvis skydespil eller i din browser. Samtidig har du to knapper til at bladre med og to knapper, du kan bruge til at regulere lydstyrken med.

I praksis halter designet fordi du skal have en stor hånd for at kunne nå styrepinden med tommelfingeren, og hvis du har en stor hånd, er det meget sandsynligt, at du kommer til at trykke forkert på de fire små knapper i venstre side. ROG Chakram X Origin minder også lidt om Logitechs ældre modeller som G502 HERO og MS 2S Wireless, da ASUS har inkluderet en platform til din venstre tommelfinger, hvor den kan hvile, hvilket er ganske bekvemt.

ASUS går dog væsentligt længere end de fleste af deres konkurrenter, da producenten også har inkluderet en lille værktøjskasse. Du får i alt fire kontakter, som du kan veksle mellem: To optiske og to mekaniske. Formålet er variationen i feedback, men hudløst ærligt så kan jeg ikke mærke en synderlig forskel, hvormed jeg blot har to ekstra kontakter til den dag, hvor de nuværende er slidt op. Nemt er det at skifte delene, men egentlig ganske unødvendigt.

ASUS har desuden smækket dpi-justeringsknappen under bunden på musen, hvilket initialt set burde diskvalificere ROG Chakram X Origin fra skydespil, men du kan faktisk trykke dpi-knappen i bund i få sekunder, hvorefter dpi-justeringen bliver overladt til scrollhjulet. Du kan dermed hurtigt bladre mellem fire niveauer ved at dreje på hjulet, hvilket er fint, men hvorfor producenten ikke bare inkluderet et par bladreknapper i stedet for, det undrer mig.

Driveren
ROG Chakram X Origin har tre forskellige forbindelsesmuligheder Bluetooth, 2.4GHz og kablet. Hvis du vælger den kablede mulighed, kan musen køre med en opdateringshastighed på 8000Hz, hvilket jo er enormt – eller du kan køre med 1000Hz med USB-transmitteren. Alt sammen kan også justeres i driveren – forudsat du kan finde rundt.

ASUS har ikke ligefrem designet deres Armoury Crate-driver til at være intuitiv. Faktisk er den så omfattende med adskillige moduler, at det tager sin tid at finde ind til den del, hvor jeg kan nørkle med ROG Chakram X Origin. Da jeg først er kommet ind, får jeg adgang til et væld af indstillingsmuligheder, hvoraf en del er lir såsom, hvor pulserende RGB-belysningen skal være. Indstillinger, der er mission critical, er alle standard for drivere af denne kaliber.

Overblikket bliver bedre med tiden, og jeg kan programmere forskellige profiler til forskellige spil, ligesom museknapperne kan tildeles nye kommandoer.

Brugeroplevelsen
ROG Chakram X Origin har en batterilevetid på op til 150 timer, hvilket er imponerende, og jeg bliver træt længe før, musen gør. Musen fungerer fint til FPS’ere, men jeg finder den mest egnet til rollespil og MOBA’er, fordi den vejer 123 gram og dermed har en vægt, der reducerer hurtigheden på mine bevægelser – også selvom musens glatte fødder bevæger sig let hen over træbordet.

ASUS blærer sig også lidt med en max dpi på 36000. Jeg prøver at køre med højeste niveau for testens skyld, og det er helt håbløst for mig at styre cursoren. Men som tidligere nævnt finder jeg alt over 10000 dpi som lir og blær fra producenternes side.

Jeg har en mellemstor hånd, og det er helt umuligt for min venstre tommelfinger at nå den analoge styrepind i venstre side, medmindre jeg justerer mit greb. Jeg prøver i forskellige spil at anvende styrepinden, og det hjælper på enkelte menuer, men i det store hele finder jeg pinden overflødig.

ROG Chakram X Origin har præcisionen og hastigheden, som man kan forvente sig af en high-end gaming-mus. Tydeligt er det, at ASUS vil skille sig ud fra mængden med en række ekstrafunktioner, men en række af dem forbliver gode i teorien, fordi potentialet bare ikke kan udnyttes fornuftigt – såsom styrepinden, de ekstra dele og det høje dpi-niveau. Musen er set til kr. 1.042, hvilket er yderst fair for hele herligheden – også selvom du nok ender med at betale for funktioner, du ikke kommer til at udnytte.

 

Logitech Pro X Superlight 2

Blot 60 gram vejer Logitechs nyeste gaming-mus. Indledningsvist tænker jeg, at vægten alene gør, at Pro X Superlight 2 perfekt egnet til hurtige bevægelser i mine skydespil – lige indtil ser nærmere på musens design og driver.

Design og ergonomi
Logitech er i de seneste år gået efter en kønsneutral designprofil, mens det mere nørdede look er en del af fortiden, hvilket Pro X Superlight 2 også bærer præg af. Musen har en høj lækkerhedsfaktor. Designet er så minimalistisk, som det nærmest er muligt. Ingen nørdfaktor her, men stilrent og nydeligt udseende uden RGB-belysning. Plastikmaterialet føles lækkert at røre ved, og det er muligt for min mellemstore hånd at have et godt greb om musen, selvom hånden har tendens til at rutsje lidt som følge af den glatte overflade.

Pro X Superlight 2 har kun to knapper i venstre side foruden de obligatoriske højre og venstre museknapper på ryggen samt scrollhjul. C’est tout. Fraværende er en dedikeret knap til justering af bevægelseshastigheden. Logitech skriver ikke direkte, at musen er bygget til FPS’ere, men nærmere e-sport. Man forsøger til gengæld at kompensere for den manglende dpi-knap på anden vis.

Musens batteri holder ud i op til 95 timer, hvilket er i den høje ende af skalaen.

Driveren
Hent Logitech G Hub og du kan programmere musens knapper – herunder til at bladre mellem dpi-niveauerne. Pro X Superlight 2 understøtter G-Shift funktionen, der gør, at jeg eksempelvis kan indstille scrollhjulet således, at når jeg trykker det i bund, så får de øvrige knapper en sekundær funktion. Dermed kan knapperne i venstre side bruges til justering af dpi’en.

Du skal dog være noget tålmodig med G Hub. Ikke fordi driveren er uoverskuelig, men den tager flere minutter om at boote op, og hvad værre er, at hver gang jeg vækker computeren fra dvale, oplever jeg, at Pro X Superlight 2 vender tilbage til sine fabriksindstillinger, indtil driveren også vågner fra sin dvale – flere minutter senere. Mon ikke Logitech får fikset dette i en snarlig opdatering?

Når jeg endelig er kommet ind i G Hub, bliver jeg mødt af en god oversigt over indstillingsmulighederne, der er opdelte i forskellige faneblade. Fra makroprogrammering til tildeling af kommandoer. Det er også yderst nemt at tildele sekundære handlinger til museknapperne under G-Shift.

Brugeroplevelsen
Pro X Superlight 2 er udstyret med en HERO-sensor, der kan registrere op til 32000 dpi, hvilket er ganske imponerende, men overflødigt. Jeg sætter som bekendt grænsen ved 10000 dpi. Højere og jeg kan ganske enkelt ikke følge med længere.

G-Shift fungerer ganske fint, når det kommer til at fremkalde knappernes sekundære funktioner såsom venstre museknap skal aktivere et skjold eller min favoritspell, men jeg kan mærke fraværet af en dedikeret dpi-knap. Selvom jeg har indstillet G-Shift til at lade forskellige knapper bladre mellem dpi-niveauerne, føles det akavet og forstyrrende for spillets flow, at jeg skal aktivere G-Shift først for derefter at bladre mellem niveauerne. Og nej, jeg orker ikke at lade bladre knapperne i venstre side, at de skal være dedikeret dpi-justering, da jeg også bruger musen til arbejde, hvor bladrefunktionen bliver brugt flittigt til internet browsing.

Du kan tænke, at det er småting, men det er tidskonsumerende og ikke synderligt brugervenligt. Alting ville det have været nemmere, hvis Logitech bare havde gjort én af to ting; inkluderet en dpi-knap eller blot kræve et tryk på eksempelvis scrollhjulet, hvorefter de sekundære funktioner forblev aktiverede. Men nej, jeg skal holde G-Shift knappen nede, når de sekundære funktioner skal bruges.

Pro X Superlight 2 har den perfekte vægt til hurtige bevægelser, hvilket også kan være en ulempe for andre gamere, der ønsker en tungere mus til strategispil eller arenaspil, hvor man skal kunne pinpointe bestemte mål med små bevægelser. Ultimativt handler det om dit temperament og præferencer. Musens fødder er glatte nok til, at de ikke slæber hen over træbordet med en lettere ru overflade.

Logitech har smækket et prisskilt på kr. 1.299 for Pro X Superlight 2, men den er også blevet spottet til kr. 1.099, hvilket er en okay pris for en stilren og let mus. Når jeg ikke ringer med den store klokke, skyldes det, at der mangler Bluetooth-forbindelse.

 

Roccat Kone XP Air

Roccat spilder ikke min tid med alle mulige fancy funktioner eller lir såsom 30000 dpi. Kone XP Air kører faktisk ”kun” med 19000 dpi, hvilket er mere end rigeligt for størstedelen af verdensbefolkningen. Overflødighedshorn er erstattet af brugbare funktioner, som sparer tid og øger min performance. Og Kone XP Air har nørdfaktor så det batter.

Design og ergonomi
Kone XP Air er forholdsvis let, uden den bliver tung til skydespil eller for let til arena eller rollespil. Musen er beklædt med tilstrækkeligt mange knapper, at den er alsidig i forhold til spilgenrer. Venstre side har seks knapper foroven og en Easy-Shift knap i bunden, man kunne være tilbøjelig til at bruge som hvileplads. Gør du det, kan du nemt komme til at udføre en uhensigtsmæssig kommando midt i kampen.

På museryggen er der et rillet og solidt scrollhjul og en enkelt knap, du kan bruge til at deaktivere RGB-belysningen, foruden højre og venstre museknapperne.

Kone XP Air har noget af det med psykedeliske RGB-lys, jeg længe har set. Ryggen emmer af noget, der sender tankerne mod nordlyset i sin form, mens lyset pulserer i alverdens kulører.

Musen kører med tre forbindelsesmuligheder; Bluetooth, USB-C kabel og 2.4GHz USB-transmitter. Roccat har sågar inkluderet en dockingstation til opladningen, hvilket du sjældent får behov for, da batteriet holder i op til 100 timer per opladning.

Driveren
Swarm-driveren er den mest pædagogiske og brugervenlige blandt testemnerne. Roccat har gjort noget, som konkurrenterne ikke har – oversat deres driver til dansk. Nok taler størstedelen af den danske befolkning engelsk, men det er en god gestus.
Swarm giver dig muligheden for at indstille fire forskellige spilprofiler, og det er ufatteligt simpelt at finde rundt i driveren, da den ikke er proppet med unødig lir. Alligevel får du et væld af indstillinger at vælge mellem, så du kan tilpasse musen dit FPS, arenaspil, strategispil eller rollespil.

Nemt er det også at tilpasse Roccats egen Easy-Shift funktion, hvor holder Easy-Shift knappen nede på venstre side og trykker på eksempelvis venstre museknap. Fordi jeg har indstillet knappen til at opdatere fanebladet i min browser, sker handlingen. Jeg kan også vælge, at en af knapperne skal slukke for mikrofonen i mit headset under spillet – Easy-Shift og den pågældende knap, så sker der løjer.

Brugeroplevelsen
Kone XP Air har den perfekte størrelse til mellemstore og store hænder, fordi det er muligt at nå alle knapperne uden at justere grebet. Musen er ikke den letteste i testen, men det gør ikke noget, fordi fødderne glider hen over ru træoverflader, som et par velslebne skøjter på is – endda uden at larme alt for meget.

Musen kører med 1000Hz opdateringshastighed, og jeg bemærker ingen forsinkelser i handlingerne, ligesom sensoren virker præcis. Der er ikke så meget andet at sige om Kone XP Air, at det er en fantastisk mus, som er set til kr. 979, hvilket er et røverkøb for en gaming-mus med så gennemført design, funktioner og brugervenlighed.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.