Forside * Featured

Apple får EU-bøde på 13,5 milliarder

-

EU-Kommissionen idømmer Apple en bøde på over 13,5 milliarder kr. for misbrug af App Stores regler for musikstreamingtjenester

EU-Kommissionen har pålagt Apple en bøde på over 1,8 milliarder euro (13,5 milliarder kroner) for at misbruge sin dominerende stilling på markedet for distribution af musikstreamingapps til iPhone- og iPad-brugere (‘iOS-brugere’) gennem sin App Store. Det skriver de i en udmelding.

Annonce:

Kommissionen fandt især, at Apple anvendte restriktioner over for appudviklere, der forhindrede dem i at informere iOS-brugere om alternative og billigere musikabonnementstjenester tilgængelige uden for appen (‘anti-styringsbestemmelser’). Dette er ulovligt i henhold til EU’s konkurrenceregler.

Overtrædelsen

Apple er i øjeblikket den eneste udbyder af en App Store, hvor udviklere kan distribuere deres apps til iOS-brugere i hele Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (‘EØS’). Apple kontrollerer alle aspekter af iOS-brugeroplevelsen og fastsætter de vilkår og betingelser, som udviklere skal overholde for at være til stede på App Store og kunne nå iOS-brugere i EØS.

ill. © Copyright European Union 2024

Kommissionens undersøgelse fandt, at Apple forbyder udviklere af musikstreamingapps at informere iOS-brugere fuldt ud om alternative og billigere musikabonnementstjenester tilgængelige uden for appen og at give instruktioner om, hvordan man abonnerer på sådanne tilbud.

Især forbyder anti-styringsbestemmelserne appudviklere i:

  • At informere iOS-brugere inden i deres apps om priserne på abonnementstilbud tilgængelige på internettet uden for appen.
  • At informere iOS-brugere inden i deres apps om prisforskelle mellem abonnementer købt gennem Apple’s in-app købsmekanisme og dem, der er tilgængelige andre steder.
  • At inkludere links i deres apps, der fører iOS-brugere til appudviklerens hjemmeside, hvor alternative abonnementer kan købes.

Appudviklere blev også forhindret i at kontakte deres nyerhvervede brugere, for eksempel via e-mail, for at informere dem om alternative prismuligheder, efter de har oprettet en konto.

Apples adfærd, som har varet næsten ti år, kan have ført mange iOS-brugere til at betale betydeligt højere priser for musikstreamingabonnementer på grund af den høje kommissionsafgift, som Apple pålægger udviklerne og viderefører til forbrugerne i form af højere abonnementspriser for den samme tjeneste på Apple App Store.

Desuden førte Apples anti-styringsbestemmelser til ikke-monetær skade i form af en forringet brugeroplevelse: iOS-brugere måtte enten engagere sig i en besværlig søgning, før de fandt vej til relevante tilbud uden for appen, eller de abonnerede aldrig på nogen tjeneste, fordi de ikke selv fandt den rigtige.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.