Forside * Featured

Mekanisk Commodore 64-tastatur til nostalgikere

-
(Foto: 8BitDo)

Hvis du også lærte at taste hurtigt på ”brødkassens” robuste, højlydte mekaniske tastatur kan du nu genskabe noget af oplevelsen på PC- eller Android.

Tillad mig at begynde denne nyhed med en personlig, lettere nostalgisk anekdote. Jeg kan stadig huske den episode i midt-firserne, hvor jeg spurgte min dansklærer om det var okay at aflevere den danske stil, vi havde for, i form af en printerudskrift.

”Hvordan vil du lave sådan én?”, spurgte min lærer, vel vidende at sjetteklasses-eleverne endnu ikke var gamle nok til at have adgang til det valgfag, der dengang hed ”EDB”. ”På min computer”, svarede jeg. Hvorefter min dansklærer udbrød prompte ”Har nutidens børn nu også COMPUTERE?”

Annonce:
(Foto: 8BitDo)

Computeren, jeg hentydede til, var en Commodore 64, der som de fleste Rec.dk-læsere af en vis alder vil vide var voldsomt populær i Danmark i firserne. Jeg brugte stort set al den tid, jeg ikke var i et klasselokale (eller sov) på den maskine. Og det var på den, jeg lærte at taste så hurtigt, at jeg end ikke overvejede at tage ”Maskinskriving”-valgfaget på min skole et par år senere.

Tastaturet på Commodore 64 var som bekendt indbygget i ”brødkassen”, men var derudover et robust, mekanisk tastatur. Min barndoms 64’er blev senere solgt, men jeg har siden investeret i én fra den samme periode. Selv med voksne fingre skal der trykkes til for at komme i bund. Det betyder også, at den der lyd fra klikklakkende taster følger med – og med høj volumen.

Nu med F-taster

Jeg er tilsyneladende ikke den eneste, der har et nostalgisk forhold til det mekaniske tastatur på Commodore 64. Der lader til at være et mindre marked for det globalt, som det kinesiske firma 8BitDo nu forsøger at lukrere på. Det gør de med et mekanisk Bluetooth-tastatur, der rent designmæssigt er en hyldest til 64’eren.

(Foto: 8BitDo)

Som du kan se på de ovenstående billeder, rammer de så tæt på Commodore 64s oprindelige design, som man kan komme uden at komme i ophavsretsmæssig karambolage med det firma, der nu ejer retten til Commodore-navnet.

Det oprindelige Commodore 64-design. Tidlige versioner havde lidt brunere taster og resten af maskinen fremstod lidt mørkere end billedet her viser (Foto: Wikimedia Commons)

Nutidens tastaturbehov er dog lidt anderledes end i midt-firserne, men det har 8BitDo også taget højde for. Tastaturet er et QWERTY-tastatur og har såvel F-taster som en volumendrejeknap ombord – det havde Commodore 64 naturligvis ikke. Men tasternes udformning, fonten på knapperne, og farverne rammer lige på kornet.

Kraftig tastemekanik

Hvor meget, selve tasteoplevelsen ligner 64’erens, må komme an på en prøve. Tastaturet benytter sig af Kailh BOX White-taster, som brugeren @Haata har været så venlig at måle på. Du kan se resultatet i grafen herunder.

(Foto: @Haata/Plotly)

Men det, der måske allermest gør 8BitDos Retro Mechanical Keyboard – C64 Edition til et attraktivt køb er, at der følger et joystick med i kassen, der med sit sort-røde design ligner de gamle Competition Pro-joysticks fra 80’erne. Lige med den undtagelse, at knapperne er separeret fra selve joysticket, og er blæst op til overstørrelse. Så bliver det lidt nemmere at fyre løs i ’Commando’ eller sætte farten op i svømmedisciplinerne i ’Summer Games’.

8BitDo sender til hele verden fra firmaets website, hvis C64 Edition-tastaturet virker tillokkende. Prisen er 110 dollar (ca. 760 kr.)  før forsendelsesomkostninger og danske skatter og afgifter. Jeg kommer dog desværre ikke til at købe tastaturet lige nu, for det understøtter nemlig kun Windows og Android. Appen med tastaturindstillinger og key mapping virker ikke med Mac.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.