Forside * Nyheder

Apple åbner op for iPhone-reparation med brugte dele

-
(Foto: Apple)

Det begynder dog først til efteråret og vil i første omgang kun omfatte ”udvalgte” iPhones.

Apple gør nu en endnu større indsats for at mindske antallet af iPhones, der ryger til genbrug eller ender et andet sted, hvor de kan bidrage til belastningen af miljøet. Det handler om muligheden for at bruge brugte dele, når du selv reparerer din iPhone.

Retten til selv at reparere sine produkter, eller få dem repareret på steder, der ikke nødvendigvis har Apple-logoet hængende ude på butiksfacaden, understøttes af både techgiganter og politikere, og Apple vil helt sikkert gerne profilere sig på at være i front i forhold til denne udvikling.

Annonce:

Derfor gik Apple foran med at åbne en online reservedelsbutik, hvor Apple-brugere kan købe skærme, sensorer og andre komponenter og moduler, der kan gå i stykker på en smartphone. Samsung fulgte kun kort tid senere efter med en tilsvarende butik.

Men det ville jo være endnu bedre for miljøet, hvis gør-det-selv-brugerne f.eks. kunne bruge dele fra en anden, brugt iPhone til at reparere den, der nu er gået i stykker. På den måde optimerer man brugen af de dele, der er i cirkulation, og det kan skabe et marked for defekte enheder, der sælges på forskellige brugtmarkeder i stedet for at blive smidt ud.

Parringsproblemer

Problemet er bare, at Apples smartphone-software tjekker for den korrekte parring af dele og telefonens unikke ID. Når du køber en ny reservedel fra Apples reservedels-biks, er den allerede konfigureret til at blive accepteret af softwaren. Det sker igennem ”parts pairing”-processen, hvor iPhonens serienummer matches med komponentens serienummer.

Men sådan er det naturligvis ikke, hvis du køber en tilsvarende, men defekt iPhone-model på DBA.dk, hvor du f.eks. kun skal bruge et kameramodul. Prøver du at installere sådan en brugt reservedel, risikerer du at få en notifikation om at Apple ikke kan verificere den nyinstallerede komponent. Men alt det laver Apple om på til eftåret.

Torsdag annoncerede Apple, at ”udvalgte iPhone-modeller” til efteråret vil kunne bruge brugte dele. Det sker ved at flytte kalibreringen af komponenterne over på selve enheden i stedet, og vil først ske efter reservedelen er installeret, ifølge Apple. Der skal naturligvis stadig være tale om ægte Apple-dele, før det virker.

Brugte biometriske sensorer inkluderes

Som noget nyt vil fremtidige iPhone-modeller også understøtte, at der sættes brugte biometriske sensorer såsom Face ID- og Touch ID-sensorer i dem. Som det er nu, får du ikke engang en notifikation om at enheden ikke kan verificeres – den er slet ikke understøttet og virker derfor slet ikke. Men i fremtiden vil disse komponenter altså også kunne skiftes ud med en brugt enhed.

For at sikre, at der ikke går sport i at stjæle iPhones og sælge dem som reservedele, udvider Apple samtidig Activation Lock- og Lost Mode-funktionerne til at omfatte komponenter. Firmaet skriver, at hvis en iPhone under reparation finder ud af, at en nyinstalleret del kommer fra en telefon, hvor Activation Lock eller Lost Mode er aktiveret, sættes der restriktioner på kalibreringsprocessen.

Vi har endnu ingen indikationer af, hvilke ”udvalgte” iPhone-modeller, der er tale om, men det finder vi formentlig ud af på den anden side af sommeren ved Apples årlige iPhone-lanceringsevent.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.