Forside * Featured

HiSense-tv fik PC til at gå ned via netværket

-
(Foto: AI-genereret med DALL-E/ChatGPT)

Hvis din Windows-PC har fået sig et ildebefindende, kan det være værd at tjekke om det billige TV inde i soveværelset er synderen.

Denne nyhedshistorie hører til i kategorien ”til skræk og advarsel”.  Dels fordi, den kan give dig en idé om, hvad problemet er, hvis du oplever noget lignende. Dels fordi, hvis du har et HiSense-tv, kan det være en god idé lige at kigge dit system efter i sømmene.

Den følgende historie er rullet ud på det lille, sociale netværk Cohost, der især frekventeres af udviklere og folk i spilindustrien. En af dem er den canadiske narrativ-designer Kevin Snow. Han udvikler narrative elementer i spil, men er også hobbymusiker. Det hører med til historien, fordi hans musikudstyr hjalp ham med at løse nedenstående mysterium.

Annonce:

Snow’s PC havde over de sidste par år udviklet nogle mærkelige symptomer. Men disse var så uproblematiske for Snow, at han ikke rigtig gad gøre noget ved det. Som et eksempel nævner han, at Display Manager i Windows ikke længere ville åbne. Det betød dog ikke rigtig noget, for siden han havde et NVIDIA-kort i maskinen, brugte han alligevel altid NVIDIA-kontrolpanelet for at ændre på tingene.

Da det skete første gang, re-installerede han Windows for en sikkerheds skyld. Da det ikke hjalp, lod han problemet ligge. I løbet af de næste to år glemte han alt om problemet, mens andre mærkværdigheder begyndte at dukke op. Et af hans MIDI-keyboards til musikarbejdet begyndte på et tidspunkt at halte. Men det var kun nogle af knapperne, der ikke længere virkede. Tangenterne virkede stadig.

”Access Denied”

Hvis der er folk, der roder med musik på computeren blandt læserne, vil disse vide, at det er et mareridt at skulle installere alle sine effekt-plugins forfra, fordi man ofte har samlet en del op af dem over tid. Kevin Snow ville for alt i verden gerne undgå dette, så han holdt en re-installation af sin musiksoftware hen, så længe han kunne.

Så begyndte Task Manager at gå ned, når han brugte den. Det sidste skete oftere og oftere, fordi systemet blev mere og mere ustabilt, men lige præcis Task Manager er jo nødvendig for at kunne lukke specifikke programmer ned. Og når Task Manager fryser, er det som regel fordi, der er noget helt galt.

Snart begyndte andre ting at gå galt. Snow overvejede at begynde at streame sine Splatoon-sessions på nettet. Men han kunne ikke få nogle video capture-enheder til at virke. Så holdt remote desktop-adgang til hoved-PC’en på hjemmekontoret op med at virke, når han forsøgte at få adgang fra sin tablet inde i stuen. Men ikke nok med det.

(Foto: AI-genereret med DALL-E/ChatGPT)

Da han forsøgte at fejlfinde remote desktop-problemet, forsvandt hans taskbar, og når han holdt musen henover, hvor den skulle have været, blev han mødte af den berømte pause-cirkel. Hans skærme begyndte at flimre. App’en med systemindstillinger var nu helt forsvundet. Når han forsøgte at åbne systemindstillingerne via en kommandoprompt fik han blot beskeden: ”Access Denied”.

Overflod af UUID’er

Den slags crash-laviner kan få enhver til at gå i panik. Kevin Snow reagerede ved at opdatere driverne til sit NVIDIA-grafikkort. Det løste problemet. I seks dage. Efter denne periode skete nøjagtig det samme igen. Taskbaren forsvandt, og det samme gjorde systemindstillingerne. Det var da, Snow gik på jagt efter en løsning på nettet.

Det viste sig, at andre havde haft samme problem. Og det, de havde til fælles med Snow var ejerskabet af et HiSense-TV fra 2020 (helt specifikt modellen 50Q8G, et 50″ ULED™ Android TV med Quantum Dot.) En Reddit- bruger ved navn Narayan B skrev på r/Windows11, at han havde løst problemet ved at frakoble TV’et fra sit netværk.

Hvordan kan et TV få en PC til at gå ned via netværk? Som Narayan B forklarer det i tråden, står TV’et og genererer unikke ID’er automatisk så det kan opdages af andre enheder på et UPnP-netværk. UPnP-protokollerne er efterhånden gamle og har en del sikkerhedshuller, men bliver stadig brugt til streaming og spil over lokale netværk i mange hjem.

Disse UUID’er bliver genereret på ny hver gang, der er gået nogle få minutter. Men hvis PC’en også er tilkoblet via UPnP, ser Windows HiSense-TV’et som en ny enhed hver gang en ny UUID genereres og sendes ud i netværket. Da Kevin Snow og Narayan B endelig fik adgang til at se enhederne i Windows, var der tusindvis af HiSense-enheder på listen, der alle skulle slettes.

Så hvis din PC opfører sig mærkeligt – især når det gælder forskellige tilkoblede enheder – kan det være værd at tjekke om det billige TV inde i soveværelset ihærdigt sender nye UUID’er i retning af netværkskortet eller Wifi-modulet i computeren.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.