Forside * Featured

Ny chip-krise? TSMC vurderer skaderne efter mega-jordskælv

-
En kollapset bygning i byen Hualien i Taiwan (Foto:
 Shufu Liu / Office of the President/CC BY 2.0)

Det største jordskælv i 25 år ramte i går dansk tid Taiwan. Ni er døde og tusinder sårede. TSMC beroliger dog forbrugerteknologi-branchen med, at en ny chip-krise formentlig kan afværges.

Et af problemerne ved at størstedelen af verdens chipproduktion er centraliseret i Taiwan er, at det gør chipleverancerne sårbare overfor stort set alle større kriser, Taiwan gennemgår.

Det fik verden at mærke under COVID-19, hvor den midlertidige nedlukning af blandt andre TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)-fabrikkerne skabte så stort en mangel på chips, at alt fra spilkonsoller til biler blev ramt af af leveranceproblemer.

Annonce:

I visse tilfælde sendte det også priserne i vejret fordi udbuddet ikke matchede efterspørgslen. TSMC er især en central spiller på forbrugerteknologi-området, hvor de laver chips for Apple og NVIDIA, men også Qualcomm og Broadcom får deres chips til smartphones og routere lavet hos TSMC. Selv AMD og Intel er kunder i TSMCs butik.

Siden COVID-19-pandemien har truslen om en invasion fra Kina fået bl.a. den amerikanske regering til at tage sine forholdsregler ved at investere kraftigt i indenrigs-produktion af chips. TSMC er stadig involveret og bygger p.t. fabrikker flere steder i USA.

200 efterskælv

Men i går viste en tragedie i form af en naturkatastrofe så, at der også er uventede begivenheder, der kan få konsekvenser i stil med de ovenstående. Taiwan blev natten til onsdag ramt af et meget voldsomt jordskælv, der ifølge Taiwans myndigheder blev målt til 7.2 på Richter-skalaen. Der kom over 200 efterskælv, hvoraf et enkelt næsten nåede op i samme kaliber. Det blev målt til 6.5.

9 mennesker er p.t. omkommet ifølge CNN. Over 1.100 mennesker er kommet til skade. Det er det værste jordskælv i Taiwan siden 1999. Dengang tredobledes prisen på RAM-chips verden over, fordi visse chipproducenter i Taiwan måtte lukke ned i seks dage.

TSMC evakuerede flere fabrikker efter jordskælvene og produktionen blev lukket ned, meddeler firmaet til Bloomberg og andre erhvervsmedier. Lige nu forventer TSMC at produktionen vil være fuldt genoptaget torsdag dansk tid, men firmaet siger, at de stadig er i gang med at evaluere situationen. Ifølge CNN er 70% af produktionen genoptaget i skrivende stund, hvor det er tidligt torsdag morgen i Taiwan. De fleste af TSMCs fabrikker ligger på Taiwans vestkyst, mens det var øens østkyst, der primært blev ramt af jordskælvene.

Den taiwanesiske chipgigant meddeler, at der ikke er sket skade på firmaets ”kritiske værktøjer og udstyr”, men fortæller dog også, at en række mindre værktøjer blev skadet ved jordskælvet, som lige nu er ved at blive repareret eller erstattet. TSMC er ikke alene om at være lukket ned, også United Microelectronics Corp. har ifølge Bloomberg evakueret fabrikkerne og standset produktionen.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.