Forside * Nyheder

ChatGPT varmer op til frontalangreb på Google-søgninger

-
OpenAi gør nu klar til at positionere ChatGPT som et alternativ til Google, når det gælder søgning (Foto: AI-genereret med DALL-E)

OpenAI er ifølge kilder på vej med en feature til ChatGPT, der kan afsøge nettet for svar på dine spørgsmål og levere links til de sider, svarene kommer fra.

Det største problem ved at bruge chatbots som ChatGPT til informationssøgning er, at de ikke er til at stole på. Fordi store sprogmodeller, de såkaldte LLM’er, netop er lavet til sprog, prioriterer de et overbevisende sprogbrug over korrekthed.

Dette får stort set alle LLM-baserede AI’er til at ”hallucinere”, og skabe en virkelighed for dem selv, hvor det de siger er korrekt, sådan at de kan sige det overbevisende. Med såkaldt Retrieval-Augmented Generation (RAG) bliver AI’er koblet op på søgemaskiner og får kan nedbringe frekvensen af hallucinationer, men de er stadig langt fra brugbare til informationssøgning.

Annonce:

Samtidig er informationssøgning noget af det, almindelige mennesker bruger den nyere generation af chatbots til allermest – til trods for den manglende akkuratesse. Grunden er tilsyneladende, at det er meget nemmere at stille det spørgsmål, man rent faktisk har brug for svar på, i stedet for at skulle ”oversætte” dette til de rigtige og mest effektive keywords i en Google-søgning.

Ifølge Bloomberg ser OpenAI derfor en mulighed for at gøre noget, mange hidtil har troet umuligt: at blive en reel udfordring til Google på informationssøgning. Problemet er naturligvis, at det kræver enorme ressourcer og tid at kravle hele nettet tyndt og suge informationer op fra milliarder af websites.

Illustrationer med instruktioner

Men OpenAI mener, det kan overkommes med firmaets AI-teknologi. Ifølge de kilder, Bloomberg har talt med, vil OpenAI bygge en feature ind i ChatGPT, der afsøger nettet og så giver dig et svar med links til de sider, hvor den har hentet informationerne fra. Altså en slags Google-søgning der starter som et direkte svar på dit spørgsmål.

Google er lige nu i gang med at udrulle det modsatte, nemlig  en AI-opsummering af søgeresultaterne, som du kan vælge at læse i stedet for at scrolle igennem tonsvis af links. En version af OpenAIs søge-ChatGPT skulle også kunne generere billeder relateret til svaret og levere dem sammen med det.

Hvis du for eksempel leder efter instruktioner til, hvordan du bedst renser en tagrende eller noget andet praktisk, skulle den søgerettede version af ChatGPT altså kunne levere illustrationer, der viser, hvordan det gøres – speciallavet til dit formål.

For nogle dage siden fandt X-brugeren DataChaz ud af, at OpenAI havde registreret subdomænet search.chatgpt.com ved at kigge i firmaets SSL-certifikatlog. Det kunne være et tegn på, at Bloombergs kilder har noget at have deres påstande i.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.