Forside * Fokus

Så meget betaler Google til Apple for at være standard-søgemaskine i Safari

-
(Foto: AI-genereret med DALL-E/Google/Apple)

Google lægger op mod 140 milliarder kroner om året i Apple-kassen for denne ære. Til tider står Google for over en sjettedel af Apples bruttofortjeneste.

Der kommer mange interessante ting frem i forbindelse med det amerikanske justitsministeriums monopol-sag mod Google. I denne tid fremlægges det ene interne dokument efter det andet, og tech-chefer kommer i vidneskranken.

Tilbage i februar kom det således frem, at Microsoft angiveligt hele seks gange mellem 2009 og 2020 forsøgte at overtale Apple til sætte Bing ind i stedet for Google som den søgemaskine, Apples Safari-browser bruger som standard – altså inden brugeren selv vælger en anden under indstillingerne.

Annonce:

Under et af forhandlings-udspillene fra Microsoft foreslog sidstnævnte også ifølge dokumenter fremlagt i retssagen, at Apple slet og ret skulle købe Bing af Microsoft, så Apple kunne få sin egen søgemaskine. Apple endte i alle seks forhandlingsrunder med at takke nej.

Nu ved vi til gengæld lidt mere om, hvorfor Apple kunne sige nej tak uden at ryste på hånden. Det viser sig nemlig, at Google har betalt nogle ikke uanselige beløb til Apple for at få lov til at være standard-søgemaskine i Safari som en del af sin strategi for at fastholde sit søge-monopol.

Google står for en sjettedel af Apples bruttofortjeneste

Det er blevet afsløret i sagsdokumenter, der bekræfter, hvad der længe har været en offentlig hemmelighed i branchen. Hvad ingen har vidst indtil videre, er hvilken størrelsesorden, betalingerne til Apple har ligget i. Det ved vi nu.

I 2022 betalte Google således 20 mia. dollar (lige under 140 mia. kroner) til Apple for at få lov til at tage imod søgninger, der f.eks. sker i Safaris adressefelt, når brugeren ikke har valgt en anden standard-søgemaskine. Sidste år skrev New York Times baseret på information fra kilder, at beløbet var omkring 18 mia. dollar, så Apple har øget prisen.

Denne gang bekræftes beløbet i dokumenter, som Apples services-chef Eddy Cue officielt har bidraget med til retssagen, skriver Bloomberg. Dokumenterne viser også, hvor meget af Apples løbende omsætning, der kommer fra Google, og det er heller ikke småting. I 2020 stod Google for 17,6% – altså mere end en sjettedel – af Apples bruttofortjeneste.

Dette beløb kommer dog ikke kun fra Googles betalinger for at være standard-søgemaskine på iPhones og Mac-computere. Under nogle af vidneafhøringerne sidste år kom et vidne ifølge Bloomberg til at afsløre ved et uheld, at Google lægger hele 36% af sine indtægter fra søge-annoncer i Apples kasse.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.