Forside * Nyheder

Amazon er på vej med en ChatGPT-konkurrent, der hedder Metis

-
Metis skulle blive integreret med Alexa, men der bliver nok næppe tale om en Echo Pop med et Metis-portræt på en græsk urne, som vi her forestiller os (Foto: Amazon / Jastrow CC BY 3.0)

ChatGPT, Gemini, Claude, Copilot og alle de andre får nu selskab af endnu en konkurrent, der skal arbejde sammen med virtuelle assistent-veteran Alexa.

Da OpenAIs ChatGPT blev lanceret tilbage i efteråret 2022 og satte gang i en ny AI-bølge, var der en del firmaer, der pludselig skulle til at løbe stærkt. Hos Google, der allerede var i fuld gang med en AI-satsning, kaldte CEO’en Sundar Pichai det for en ”rød alarm-situation”, og Microsoft brugte sine økonomiske muskler til købe sig til den OpenAI-baserede løsning, de kalder Copilot.

Under årets WWDC-udviklerkonference for nogle uger siden fandt vi så ud af, hvordan Apple havde tænkte sig at indhente de andres forspring i AI-kapløbet. Det involverer løsninger, der både involverer OpenAI-teknologi og teknologi udviklet af det hold, der tidligere stod for at udvikle Apples nu hedengange bilprojekt.

Annonce:

Meta har naturligvis kørt sit eget løb med AI i årevis i en udvikling, der sker parallelt med alt det ovenstående. Og det efterlader en enkelt af de fem store, amerikanske tech-platformvirksomheder, der normalt er samlet under øgenavnet MAMAA: Microsoft, Apple, Meta, Alphabet (Google) og….Amazon.

Amazon har investeret milliarder i den tredje af de store AI-spillere (ud over OpenAI og Google), nemlig Anthropic, hvis chatbot Claude bliver ved med at løbe fra ChatGPT og Google Gemini i tests. Men derudover har tech-giganten ikke afsløret ret meget om sine AI-planer.

En ”lillebror” til Alexa?

Ny begynder Amazons årlige hardware-event imidlertid at nærme sig. Firmaet lancerer typisk nye produkter i september, og ifølge Business Insider kan vi godt regne med at årets event (på linje med stort set alle de andre virksomheders events) bliver AI-betonet.

Ligesom Apple forventer på sigt at annoncere en ny og forbedret version af Siri, er Amazon på vej med en ny udgave af Alexa. Det kunne Reuters rapportere i sidste uge, hvor det også forlød at den nye Alexa (der går under det forhåbentligt midlertidige kodenavn ”Remarkable Alexa”) kommer til at koste penge, formentlig mellem fem og ti dollar per måned (mellem 35 og 70 kroner).

Nu skriver Business Insider så, at den nye Alexa får følgeskab af en chatbot, der måske endda overhaler den nye Alexa indenom, når det gælder lanceringstidspunktet. Den kommer til at hedde Metis og almindelige forbrugere skulle få adgang til den i september, netop omkring Amazons årlige produktlancering.

Holder fast i det græske

Metis er opkaldt efter visdomsgudinden i den græske mytologi, og er bl.a. skabt af en del af de folk, der har arbejdet på Alexa i det seneste årti. Chatbotten skulle derudover være baseret på en ny AI-model, der hedder Olympus, og som anvender RAG (Retrieval-Augmented Generation)-teknologi. Olympus skulle være en langt bedre model end Titan-modellen, som Amazon sidste år rullede ud til sine erhvervskunder.

RAG gør det muligt for en chatbot at hente informationer fra forskellige kilder, inklusive vidensdatabaser, store tekstlagre og såmænd også godkendte sider fra Internettet, og inkorporere denne information i dens generative aktiviteter. Disse data kommer oven i de træningsdata, som modellen allerede er trænet med, men er tættere integreret i generations-processen end almindelige input-data.

RAG-baserede modeller anses generelt for at være bedre til at levere korrekte informationer og dermed også hallucinere mindre. Metis og Alexa forventes at blive koblet sammen i Amazons nye produkter, men det vides ikke helt hvordan. Dog er Amazons AI-chef, Rohit Prasad og firmaets CEO, Andy Jassy, angiveligt direkte involveret i udviklingen af Metis, så der er åbenbart tale om en seriøs satsning fra Amazons side.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.