Forside * Featured

Universal-remoten lever…nu i det smarte hjem

-
(Foto: Cantata)

Haptique RS90 og RS90X lover at kombinere AV-kontrol med smarthjems-kontrol uden behov for en hub.

Måske mere end nogle andre tech-websites har Rec.dk en historik, der involverer universal-fjernbetjeninger. Vi har som bekendt rødder i vores stadig meget aktive forum, der i sin tid var danskernes foretrukne hjemsted for diskussioner om…nåja, recordere af forskellige art, men også i høj grad HTPC’er.

Siden er antallet af HTPC-brugere skrumpet kraftigt ind, efterhånden som streamingbokse, dongles og smart TV-platforme tog over. Og efterhånden, som vores mange afspilningsdevices konvergerede og fysiske medier stille og roligt blev mere og mere irrelevante, forsvandt også behovet for universal-fjernbetjeninger.

Annonce:

Eller gjorde det?

For i takt med at de ovennævnte ting blev skiftet ud, kom der også nye smarthjems-devices ind i billedet, fra lamper over termostater til overvågningskameraer og robotstøvsugere. Og med dem fulgte et hav af apps, trådløse kontakter og andre former for ”fjernbetjeninger”, hvis økosystemer ikke altid er kompatible med hinanden, sådan at de kan forenes.

Men sammenkædningen af AV-remotes og smarthjems-kontrol er faktisk idéen bag de to franske universal-remotes Haptique RS90 og RS90X fra startup-firmaet Cantata. Og dermed kan der måske blive tale om en lille renæssance for universal-fjernbetjeningen.

Har indsamlet 30 gange det ønskede

Det skal med det samme siges, at der er tale om et crowdfunding-projekt på Kickstarter. Alt peger dog på, at Haptique RS90/X kommer i produktion, for Cantata havde egentlig kun efterspurgt 9.000 Euro. Med 30 dage tilbage af indsamlingsperioden har Kickstarter-brugerne nu kastet over 30 gange så mange penge efter projektet.

I skrivende stund er der samlet over 288.000 Euro ind til Haptique RS90/X fra mindst 829 brugere. Og hvad er det så, de forventer at få ind ad døren, når leverancerne begynder allerede i august, i hvert fald for RS90’ens vedkommende?

Gemt i det fjernbetjenings-lignende design er en Android-baseret enhed, hvilket samtidig besvarer spørgsmålet: Hvorfor ikke bare bruge sin smartphone? Ud over, at du ofte gerne vil kunne klikke rundt på TV’et, mens du laver noget andet med din smartphone, er der naturligvis hele udfordringen med at skulle sætte alle hjemmets beboeres telefoner op til at agere fjernbetjening til TV’et i stuen.

Dertil kommer betjening af lamper og streaming af musik til hjemmets forskellige højttalere og så videre, der også skal sættes op. Med en fjernbetjening er der ligesom en enkelt, dedikeret kontrolenhed. Mange af os er også vokset op med fjernbetjeninger og foretrækker dem frem for smartphones, når det gælder kontrol af forskellige enheder.

Behøver ikke en hub

Nu er der nok nogle, der vil sige: Jamen, jeg kan da klare det hele via en smarthome-hub, som samler alle de samme kontrol-økosystemer…og som der også har en fjernbetjening. Men det er netop pointen: Haptique RS90/X bruger ikke en hub og eliminerer i høj grad behovet for en hub. Den kan dog også bruges sammen med smarthome-hubs.

(Foto: Cantata)

Haptique RS90/X kommunikerer med Bluetooth, WiFi og IR. Thread ser dog ikke ud til at være understøttet lige nu. På Kickstarter-siden kan man se planen for kompatibiliteten med forskellige økosystemer og platforme. Ved lanceringen understøtter de to universal-fjernbetjeninger bl.a. Spotify Connect, Philips Hue, Sonos, og receivere fra Denon, Marantz, og Yamaha, Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, NVIDIA Shield og Roku.

Via en softwareopdatering vil de i september kunne understøtte Roon, Devialet-højttalere, Kodi, Deezer og ikke mindst IKEAs Trådfri-portefølje. I november følger blandt andet Kaleidescape, Bang og Olufsens økosystem og Sonys PS5. Blandt smarthjems-økosystemerne, der allerede understøttes er Samsungs Smarthings, Homey, og Home Assistant (de to første er annonceret som ”coming soon”). Vi kunne ikke umiddelbart finde noget på Kickstarter-siden om Matter-understøttelse.

Stadig interesse for universal-fjernbetjeninger

Hvad skal man så betale for dette? Standard-modellen RS90, der ligesom X-modellen fås i sølv og gunmetal, kan p.t. forudbestilles for 240 Euro eller cirka 1790 kroner. Vil du derimod have den lidt mere avancerede X-model, skal du af med 375 Euro eller cirka 2800 kroner.

(Foto: Cantata)

For de ekstra penge er den lille 3.2” skærm på fjernbetjeningen opgraderet til OLED, processoren er hurtigere, der er fingeraftrykslæser ombord og forbedret IR-forbindelse. X-modellen leveres fra oktober. Disse priser går op, jo længere du venter i typisk crowdfunding-stil.

Spørgsmålet er naturligvis, om folk hellere bare vil bjæffe kommandoer til en smarthøjttaler eller lignende for at kontrollere ting i hjemmet. Men interessen for Haptique RS90 og RS90X peger da på, at der stadig er nogle, der foretrækker en gammeldaws fjernbetjening med nye funktionaliteter.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.