Forside * Featured

Test af alternative spilredskaber

-
Foto: recordere.dk

Spiludstyr findes i billige standardudgaver og de mere personlige og avancerede udgaver. Skal du vælge et unikt styreredskab, koster det, men én ting er udseendet, mens et andet er forbedring af spiloplevelsen.

Markedet for spiludstyr bugner med traditionelle spiltastaturer, mus og controllere, men fra tid til anden prøver producenterne kræfter af og udvikler udstyr, du kommer til at studse over, og vi taler ikke om rat og pedaler eller en flight stick – dem kender vi.

Vi er til gengæld faldet over en række styreredskaber, som har vækket nysgerrigheden. Er en controller til PlayStation 5 virkelig kr. 2.000 værd? Eller hvad med et tastatur, som du kan personliggøre ned til den mindste tast?

Annonce:

Styreredskaber er nødvendige for at spille spil, og Recordere.dk har samlet fire eksemplarer, hvor producenterne på deres hjemmesider varsler anderledes tænkning, som skal give dig konkurrencefordele eller en bedre spiloplevelse. Lovende lyder det på det virtuelle papir, men det er langt fra alle løfter, som bliver indfriet, hvilket de forestående tests vidner om.

 

Foto: recordere.dk

Turtle Beach Atom

Turtle Beach har udviklet et controller-hylster, du kan bruge med din Android-telefon. Atom findes også til iPhone, men jeg koncentrerer mig om Android-udgaven her. Controlleren er beregnet til at gøre styringen af dine spil nemmere, fordi du får to analoge styrepinde og seks knapper, så du slipper for at bruge touchskærmen, der ofte er mindre intuitiv – især når det kommer til kørespil og emulerede konsolspil.

Design og ergonomi
Atom-controlleren minder om det, du finder til spilkonsollerne i forhold til knappernes layout. Designet er todelt, men kan kobles sammen, når du ikke bruger controlleren, så du nemt kan have den med i tasken eller jakkelommen for den sags skyld. Ganske praktisk.

Ulempen ved designet er, at controlleren føles billig og lettere skrøbelig at holde på. Knapperne er heller ikke så komfortable at bruge, da de giver en hård feedback, mens de analoge styrepinde af hård gummi er ganske behagelige, og tommelfingrene ligger solidt på dem.

Højre analogpind er dog placeret meget lavt på controlleren, hvilket er et problem for folk med større hænder, som må justere grebet, når Y, X, A og B-knapperne skal bruges efter analogpinden, fordi tommelfingeren ellers ikke kan nå dem.

Foto: recordere.dk

Min største designmæssige anke er dog, at Atom ikke kan gribe ordentligt fat om min Samsung Galaxy S23 Ultra-mobil med omslag, hvormed omslaget skal af, før jeg kan få en ordentlig spilglæde. Det er ubekvemt og fjerner en del af lysten til at bruge controlleren.

Læg dertil at Atom tager nogle timer at blive klog på, fordi Turtle Beach ikke har formået at lave en synderlig god brugervejledning og app. Du skal, eksempelvis, sørge for at tænde for begge dele af controlleren, før du kan bruge dem, ligesom du ikke kan regne med appen, når den fortæller dig, at den ene side har 100 % batteri, mens den anden har nul. Det krævede en del søgning på nettet, før jeg selv opdagede, at batteriet i højre del ikke var fladt, men strømindikatoren blot ikke fungerede, og højre del også skulle aktiveres.

Lang liste med skjulte omkostninger
Ligeledes fungerer controlleren heller ikke med alle spil, du finder i din lokale app-butik. Faktisk skal du gennem Atom-appen for at finde en liste med kompatible free-to-play-spil og betalingsspil, før du kan blive underholdt. De fleste gratisspil er tungt læsset med irriterende og langtrukne reklamer, som du kan slippe af med, hvis du køber spillet – en skjult omkostning. Du bliver også mødt af spil, som du skal købe, hvilket også er en skjult omkostning. Det bør du have med i købsovervejelserne.

Listen inkluderer en bred vifte af genrer såsom FPS’ere, rollespil og platformspil, kampspil og strategispil. Forvent dog ikke at de største og nyeste app-spil florerer på listen, der er spækket med retrotitler. Personligt elsker jeg, at nogle af de gamle SEGA-hits fra 1990erne er på listen såsom Golden Axe og Sonic CD. Du kan også bruge controlleren sammen med titler udbudt gennem Microsoft Game Pass, Epic Games og Nvidia og Steam Link – igen, hvis du betaler.

Foto: recordere.dk

Afrunding
Turtle Beach Atom er set til kr. 633, hvilket er en ganske fair pris for selve controlleren, selvom jeg kunne have ønsket mig en bedre komfort til en lidt højere pris. Atom opfylder sin kernefunktion på en ganske god måde, men du skal blot være opmærksom på alle de skjulte omkostninger, som også følger med.

 

Turtle Beach Stealth Ultra

Standard Xbox Series X-controlleren ligger på omkring kr. 500. Så hvorfor spendere kr. 1.500 på Turtle Beach Stealth Ultra-controlleren til selvsammen spilkonsol? Det korte svar er, at du får en trådløs controller, som har en række funktioner, du kan skræddersy, men er funktionerne essentielle for dit spil?

Foto: recordere.dk

Stealth Ultra kommer i en lækker hardcase, der også tjener som oplader, eftersom du kan tilslutte et usb-c kabel til æsken. Du kan også vælge at tilslutte controlleren til en opladerstander, som ligeledes kan tilsluttes til usb-c kablet. Det er da dejligt med begge dele, men de er begge fuldkommen overflødige, da jeg lige så godt kan tilslutte Stealth Ultra til selve kablet – det behøver jeg hverken æske eller stander til. Producenten indkapsler allerede ved første øjekast, hvilket overflødighedshorn Stealth Ultra er. Æsken er dog god til transport af controlleren, hvis du vil have den med til LAN-party eller lignede.
Controlleren er kompatibel med Xbox Series X/S samt PC. Du skal forbinde den med en 2.4GHz usb-dongle.

Foto: recordere.dk

Design og ergonomi
Stealth Ultra er cirka et par centimeter bredere end standardcontrolleren, hvormed den er behageligere for større hænder at bruge. Analogstyrepindene kan beklædes med to forskellige sæt gummi dutter, som reducerer risikoen for, at dine tommelfingre glider, hvilket er utroligt behjælpeligt i kampens hede, hvor mine hænder sveder.

Foto: recordere.dk

Direktionsknappen har et fladere og mindre rigidt design i forhold til standardcontrolleren, hvilket gør det nemmere at foretage halvcirkel- og kvartcirkelbevægelser, når jeg skal udføre specialangreb i eksempelvis Street Fighter-spil. Til gengæld bliver direktionsknappens klik-lyd meget hurtigt irriterende at høre på. Den giver mig auditivt feedback, men jeg kunne nøjes med det taktile.

X, Y, A, B-knapperne minder om dem på standardcontrolleren – om end de er lidt strammere at trykke i bund. Det samme er de to skulderknapper og aftrækkere, hvilket gør det nemmere ikke at trykke speederen helt i bund i kørespil – blot for at tage et eksempel. Med standardudgaven er det sværere at holde en middelhastighed, fordi højre aftrækker er for nem at trykke helt i bund, men det problem har Turtle Beach løst.

Foto: recordere.dk

Under Stealth Ultra finder du fire programmerbare knapper, som du kan tildele de kommandoer, du ønsker. Dem vender vi tilbage til.

Begge ydersider er beklædt med hård, men behagelig gummi, som giver mig et mere solidt greb om Stealth Ultra. Generelt er denne dyre controller ufattelig komfortabel at bruge – mere end standardudgaven.

I toppen finder du en 1 ½”-farveskærm til at monitorere dine indstillinger, som du kan foretage dig uden åbning af Turtle Beach Control Center 2-appen. Du kan også aktivere Bluetooth og konfigurere controlleren via din smartphone – igen, overflødighedshorn, jeg nøjes med at konfigurere controlleren på min Xbox. Og skulle jeg vælge mellem forskellige indstillingsprofiler on the fly, kunne en bladreknap have dækket behovet.

Indstillinger
Konfigurationen af Stealth Ultra er ganske simpel. Du henter Control Center 2-appen, hvorefter du får et godt overblik for de forskellige indstillinger. Blandt de mest brugbare er justeringen af de analoge styrepindes reaktioner, mens de fire knapper i bunden kan tildeles forskellige kommandoer.

Dog savner jeg, at de kunne tildeles genvejsfunktioner, såsom hvis jeg spiller et rollespil eller kampspil, hvor jeg skal trykke Y og A på samme tid for at udføre et specialtrick. Her ville det være behjælpeligt, hvis en af tasterne kunne rumme den slags kommandoer.

Batterilevetiden lyder på op til 30 timer, hvilket passer ganske godt med mine erfaringer. Husk dog på at dine indstillinger påvirker levetiden. Jeg kører med moderat LED-belysning i controlleren.

Foto: recordere.dk

Afrunding
Turtle Beach har leveret en ganske fed og alternativ Xbox-controller, som overgår standard-controlleren på alle fronter, men Turtle Beach har også leveret et overflødighedshorn med et højt prisskilt. Stealth Ultra er bestemt pengene værd, hvis du ønsker et styreredskab, som kan indstilles og personliggøres, men du kommer også til at betale for overflødige funktioner, hvoraf en række af dem kommer du aldrig til at bruge.

 

Foto: recordere.dk

Razer Wolverine v2 Pro

Hvad siger du til en PlayStation 5-controller til kr. 2.000? Standardcontrolleren er set til kr. 500. Så ligesom med Turtle Beach Stealth Ultra skal der være en særlig grund til at investere i en særudgave. Kløerne på Wolverine v2 Pro er knapt så skarpe, som Razer gerne vil have.

Design og ergonomi
Lidt lettere end Sonys egen standard controller. Wolverine v2 Pro ligger også bedre i mine hænder, fordi den er beklædt med hård, rillet gummi på håndtagene. Razer har inkluderet et par hætter til de analoge styrepinde, så du kan veksle mellem design, der passer til dit greb.

Designet er noget komplekst. Vi starter med det overfladiske. Wolverine v2 Pro har subtilt LED-lys ved begge håndtag. Du bemærker det nærmest kun, hvis du spiller i mørket. Stille blær – om man vil. Fronten er beklædt med stort set de samme knapper, som standardcontrolleren – med undtagelse af en multi-funktionsknap som jeg ikke kunne blive klog på.

Foto: recordere.dk

Foran har du dine to aftrækkere og skulderknapper, men hov, der er sørme også to multi-funktionsknapper, som jeg kan tildele forskellige kommandoer såsom L3 eller X. Underneden er der fire af den slags knapper, som er ufattelig overflødige, eftersom de kun kan programmeres til standardkommandoer. Her kunne jeg godt have brugt kommandoer som O + X eller to skulderknapper. Var de fire knapper designet til at være genvejstaster, ville de have et formål, men nej. Derfor har jeg ikke brugt dem i de godt 30 timer, jeg har brugt i pro-jærvens selskab. Kampspil, rollespil, kørespil, skydespil og Gurli Gris-spillet. Fuldkommen overflødige.

Foto: recordere.dk

Razer har dog givet controlleren to låsekontakter, som gør, at jeg ikke skal trykke så hårdt på de to aftrækkere for at få dem i bund, hvilket sparer tid, når jeg spiller skydespil. Omvendt vil jeg gerne have, at afstanden er større, når jeg skal trykke på speederen eller bremsen i kørespil. Dermed kan jeg låse aftrækkerne op igen, så et blidt tryk medfører en blød opbremsning. Tak, Razer.

Lad os bruge nogle linjer på at tale om feedback. Wolverine v2 Pro lider af voldsomt feedback. Langt de fleste knapper afgiver en udtalt kliklyd, når du trykker på dem, og det bliver trættende meget hurtigt. Razer har nok tænkt, at du foretrækker auditivt feedback. Aftrækkere og skulderknapper har et fint taktilt feedback. Så er du til feedback, får du value for moneterne på disse fronter. Til gengæld har Razer glemt at inkludere vibratoren i deres controller, hvilket jeg savner i visse spil, hvor vibrationerne fortæller mig, at jeg, eksempelvis, har lidt energi tilbage.

Indstillinger
Første gang du skal bruge Jærven, skal du gennem en del opdateringsarbejde, hvilket skal foregå gennem Razer Controller-appen og på din computer. Jep, det er ikke samlet under et. Computer til firmwareopdatering. Appen til indstilling af controlleren, som har fire standardprofiler at vælge imellem; skydespil, kampspil, kørespil og sportsspil.

Tildelingen af kommandoer til multi-funktionsknapperne er stærkt begrænsede, men du kan indstille dead-zones og de analoge styrepindes sensitivitet, så de passer til din spillestil og genre.

Foto: recordere.dk

Afrunding
Razer Wolverine v2 Pro er kompatibel med PlayStation 5 og PC, og den kan forbinde via 22.GHz-dongle eller kabel. Batterilevetiden er på ti timer med belysning, hvilket ikke er synderligt imponerende, mens du kan opnå op til 28 timer uden.

Wolverine v2 Pro er mest til dig, der gerne vil have RGB-belysning og ekstra indstillinger, som tilpasser controlleren til dit skydespil og bilspil. Det er dog tvivlsomt, at du kommer til at udnytte controllerens mange funktioner, eftersom en række af dem er særdeles overflødige – jeg kigger på jer, muliti-knapper.

Du kommer dog til at betale en heftig sum for en avanceret controller, hvor producenten har glemt at inkludere en basal kommando som, at din PlayStation 5 skal tændes, når du trykker på PlayStation-knappen.

Glorious Gaming GMMK Pro
Vi runder artiklen af med et regulært gør-det-selv-tastatur fra Glorious Gaming. Køber du GMMK Pro i en TKL-udgave, får du kun basen og kabel – du skal købe kontakterne og hætterne til tasterne separat. Meningen med galskaben er, at du skal kunne tilpasse tastaturet efter dine ønsker og yndlingsfarver. Du kan købe forskelligfarvede baser og hætter, ligesom du kan blande farverne.

 

Foto: recordere.dk

IKEA inden for spiltastaturer

Glorius Gaming var søde at sende mig både lineære og taktile kontakter til testen, som jeg brugte en aften på at placere efter eget ønske. Jeg foretrækker at have taktile kontakter i de taster, jeg bruger oftest, mens de lineære bliver brugt på tasterne, der omkranser tastaturet.

Hver kontakt skal trykkes ned i den solide base, der er lavet af yderst hårdført og tungt aluminium. Du kan nærmest ikke gøre skade på GMMK Pro. Kontakterne, derimod, er mere delikate og kræver omhu, hvis de små kobberpinde, som skal ind i basen, ikke skal bøje og dermed være ubrugelige. Derefter bliver hætterne tilføjet. Samleprocessen tager tid, men det er sjovt at blande de forskellige dele.

Foto: recordere.dk

Selve GMMK Pro-basen vejer lidt over halvandet kilo, og som nævnt er den lavet af robust aluminium. Du kan køre en Leopold 2-tank hen over tastaturet, og det ville overleve. Basen er dækket af LED-lys, der kan lyse op i 18 millioner farver, mens du bruger herligheden. LED-lyset skinner sågar ud gennem siderne af basen.

Bæstet er kablet, og hvis du vil skifte standardkablet ud, kan du tilkøbet et ”artisan-kabel”. Jo jo, det kunstneriske kabel er da pænere og længere, men du kan snildt klare dig med standardkablet – medmindre du ønsker et andet look og har mere end en meter til en usb-port, når tastaturet skal tilsluttes.

Foto: recordere.dk

Standarddriver
Intet gaming-tastatur uden en driver. Glorious Gaming har kaldt deres for Core, hvilket jo kan oversættes som kernen i GMMK Pro – eller som det basale. Jeg hælder mest til sidstnævnte, eftersom Core byder på de basale elementer, når det kommer til at finindstille og programmere tastaturet.

Driveren gør det nemt at tildele makrofunktioner og ændre på tasternes funktioner, ligesom du kan ændre drejeknappen i øverste højre hjørnes funktion. Alt sammen ganske bekvemt, men der er tale om et minimum af standardændringer, hvilket gør sig gældende i alt, hvad Core har at byde på.

Her skuffer Glorious Gaming, eftersom forventningerne strækker sig længere end blot ændring af funktioner og RGB-belysning. Når producenten går så langt for at få overfladen til at være personlig og justerbare, ville det også være på sin plads, at motorrummet også kan finjusteres og personliggøres i et større og bredere omfang – man køber jo premium-tastatur, hvor producenten slår på det unikke.

Foto: recordere.dk

Core giver et fint overblik over funktionerne og indstillingsmulighederne, men jeg måtte kæmpe en del med at tildele enkelte taster et særligt lys. Personligt foretrækker jeg, at WASD-tasterne har et unikt udseende, så de er nemme at identificere, når skydespillet bliver intenst.

På plussiden kan jeg oprette individuelle spilprofiler, som passer til specifikke genrer, og det er nemt at veksle mellem profilerne, så jeg hurtigt kan komme i gang med at spille med den rette profil.

Afrunding
GMMK Pro er et labert tastatur uanset, om du bruger det til spil eller arbejde. Feedbacken er blød og behagelig, mens det auditive feedback har et lydniveau, der er tilpas. Herligheden koster kr. 2.400 for basen, en vist antal kontakter og hætter. Artisan-kablet koster kr. 500. Så du rammer snildt kr. 3.000 for en skræddersyet løsning.

Du skal kunne lide at nørde og nørkle med din hardware, før det er investeringen værd, men Glorious Gaming gør det generelt godt, selvom driveren skuffer. GMMK Pro har et smukt og unikt udseende, men det øger ikke dine konkurrencefordele i forhold til andre high-end spiltastaturer, så du må selv vurdere, om du går efter udseendet eller performance-fremmende tastaturer.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.