Forside * Featured

TEST: Samsung Galaxy Book4 Edge – Copilot+ Windows PC

Kan de nye ARM baserede Windows computere med Copilot+ slå Intel af pinden?

-

Er du på jagt efter en Windows baseret arbejds- eller studiecomputer med lang batteritid, og ikke skal bruge den til spil, så læs med her. For Galaxy Book4 Edge er et spændende bekendskab.

ARM CPU’er er det nye sort inden for computere, og Microsoft har i flere år haft en middelmådig support for Windows på ARM arkitekturen, så derfor var glæden stor da Microsoft for et par måneder siden præsenterede deres Copilot+ PC koncept, som lovede den hurtigste Windows PC oplevelse

Mine var derfor forhåbninger høje, for jeg tænkte nu må Microsoft virkeligt have løftet både ydelse og kompabilitet på deres ARM baserede Windows PC’ere. Derfor svarede jeg også lynhurtigt ja, da Samsung tilbød os at teste deres nye Galaxy Book4 Edge, der netop er en Copilot+ ARM baseret på Snapdragon X Elite.

Annonce:

Her kan du læse hvad vi synes om den nye PC, der koster lige omkring 14.300,-.

 

Kassen som Samsung Galaxy Book4 Edge kommer i (foto:recordere.dk)

Udpakning, design og opsætning

Samsung Galaxy Book4 Edge kommer i en æske, der udover computeren indeholder en USB-C Fastcharge oplader og et USB-C opladningkabel.

Modellen vi testede var med 16” OLED skærm, men du kan også købe Book4 Edge med en 14” skærm. Computeren kommer med Snapdragon X Elite (X1E-84-100), og man skal være opmærksom på at der i Snapdragon X Elite familien findes flere CPU’er med forskellige hastigheder.

Qualcomms tre X Elite-varianter adskiller sig i deres multithreaded og dual-core boost-kapacitet samt GPU’ens maksimale ydeevne i TFLOPs.

Den højest ydende X Elite-chip (X1E-84-100) har en multithreaded-frekvens på 3,8 GHz (4,2 GHz med dual-core boost) og 4,6 TFLOPs Adreno GPU-ydelse. De to andre X Elite-chips (X1E-80-100 og X1E-78-100) har begge 3,8 TFLOPs Adreno GPU-ydelse og en multithreaded-frekvens på 3,4 GHz, men kun den midterste chip kan nå en clockfrekvens på 4,0 GHz med dual-core boost.

Billede: Qualcomm
Billede: Qualcomm

Samsung har valgt den mellemste model til 512GB modellen som vi testede, og så får man den hurtigste af de tre hvis man vælger Book4 Edge med 1TB lagerplads.

Computeren kommer i farven Arctic Blue, og der er p.t. ikke andre farver at vælge imellem. Men det gør heller ikke noget. For den farve er rigtig elegant.

 

(foto: Samsung)

På siderne finder man HDMI, 2 x USB-C 3.2 Gen2 med Thunderbolt 4, 1 USB-A 3.2 Gen 2, Micro-Sd kortlæser og et 3.5mm audio stik. Jeg ville have ønsket at Samsung havde fundet plads til en fuld SD kortlæser plads, men den plads er der simpelthen ikke da designet ikke efterlader pladsen til det.

 

Tastastur på Samsung Galaxy Book4 Edge (foto:recordere.dk)

Når den er åben finder man en 16” 16:10 120Hz 3K (2.880 x 1.800) OLED skærm, et 1080p 2MP webkamera der ikke er Windows Hello kompatibelt, og så har den et bagbelyst tastatur med plads til et lille numerisk tastatur ude i højre side.

Det kræver en del tilvænning, fordi det betyder at QWERTY tastaturet er placeret lidt til venstre i forhold til skærm og den lækre store trackpad som også er på computeren. På tastaturet er der også en tænd/sluk knap med indbygget fingeraftrykslæser.

Designet på computeren er yderst elegant, og installationen er ligesom på alle andre Windows 11 home computere lige ud af landevejen. Og computeren opdaterer også sig selv under installationen, hvis der f.eks. er kommet ny BIOS.

Du får WiFi 7 og Bluetooth 5.3, og et batteri på 61.8Wh. Computeren måler 355.4 x 250.4 x 12.3 mm, og vejer 1,55 kg.

 

OLED skærm på Samsung Galaxy Book4 Edge (foto:recordere.dk)

16” AMOLED touch-skærm

Skærmen på Samsung Galaxy Book4 Edge er fantastisk lækker. Den står knivskarpt, og har en 3K opløsning (2.880×1.800), og understøtter HDR belysning på op til 500 nits.

Skærmen har en opdateringshastighed på 120Hz, som gør at uanset om du har en virkelig lækker og rolig oplevelse af skærmbilledet. Og hvis vi nu skal sammenligne Samsungs skærm med min Macbook Pro M1 Pro, så vinder Samsung med flere banelængder. OLED er bare så meget mere farveklar og behagelig at se på.

 

(foto: Samsung)

Imponerende batteritid

Samsung Galaxy Book4 Edge kommer med et 61,8 Wh batteri, og ifølge Samsung skulle det give op til 22 timers batteritid. I den tid vi testede den, var vores tal tættere på 12-13 timer, men det er også rigeligt til at komme igennem en hel arbejdsdag, eller nok til at krydse Atlanten mens man arbejder.

Andre Copilot+ PC’ere kommer nok tættere på de 22 timer, men husk på at her er der taler om en 16” computer med OLED panel, og det skal altså koste lidt ekstra på batteritiden, og jeg er virkeligt imponeret over de timer jeg havde med Book4 Edge. Især fordi det er første gang jeg har haft en Windows bærbar, jeg turde tage med rundt uden en oplader til en hel dags arbejde, og stadig have masser af batteri tilbage når jeg tog hjem.

Sammen med computeren får man en 65W oplader, som kan bruges hvis man løber tør for strøm.

 

Samsung Galaxy Book4 Edge (foto:recordere.dk)

Super ydelse fra både CPU og GPU, men kommer problemerne

Som skrevet i indledningen kommer denne model med Snapdragon X Elite (X1E-80-100), og hvis vi skal starte med benchmark, så scorer i Geekbench 6 den 2.839 på single-core og 14.713 på multi-core, og GPU scorer 20.583 i OpenCL.

Lad os lige sammenligne det med den Samsung Galaxy Book 4 Ultra, der kommer med Intel Core Ultra 9 185H CPU. Den scorede 2.415 på single-core og 12.945 på multi-core. GPU’en vil jeg ikke sammenligne, for der kom den anden med en Nvidia RTX4070, der var 4 x så hurtig.

Så CPU slår altså noget af det ypperste til bærbare fra Intel, så du kommer ikke til at mangle regnekraft uanset om du skal programmere eller redigere video, og slet ikke hvis du primært bruger din bærbare PC til Office og webbrowsere.

Men så er det at jeg er nødt til at komme med en øv-oplevelse. For man skulle tro at når nu den har så meget CPU kraft, så ville Microsoft have udviklet en rigtig god X86 emulering, som gør at du stadig kan køre de programmer der endnu ikke er kommet med ægte ARM understøttelse.

Og der skuffer Windows desværre bare. Jeg oplevede flere gange at visse programmer der er kompileret til X86 hakkede. Ikke små programmer eller udviklingseditorer, men f.eks. videoredigering eller billedbehandlingsprogrammer havde en tendens til at hakke.

MSFS2020 kan slet ikke installeres på en ARM baseret PC.
MSFS2020 kan slet ikke installeres på en ARM baseret PC.

Og jeg vil slet ikke anbefale ARM baserede Windows computere hvis du har det mindste ønske til at spille mere end kabale og kryds og bolle. I hvertfald ikke før Microsoft har lavet en bedre emulering eller spiludviklerne har lavet ægte ARM understøttelse. Microsoft skal klart arbejde meget mere på deres Prism X86 emulering, for ellers vil det være svært for nogle at skifte over til ARM. Der burde de have lært af Apple.

Men skal du bruge en bærbar til det som de fleste bruger en bærbar til, er der ingen grund til at være nervøs for at købe en ARM baseret, for både Office og alle kendte browsere har allerede fuld understøttelse for den platform.

 

(Foto: Microsoft)

Windows 11 og Copilot+ funktioner

Samsung Galaxy Book4 Edge kommer med Windows 11 og Copilot+ AI funktioner, og så har den også det som Samsung selv har valgt at kalde Samsung AI, som er en samling af Microsoft og Samsung funktioner.

Copilot er en AI chat funktion som kan svare dig på alle mulige spørgsmål. Det er en teknologi som Microsoft har lavet sammen med ChatGPT. Det fungerer rigtigt godt, og den svarede pænt på de fleste spørgsmål jeg stillede den.

Recall funktionen har vi skrevet om tidligere. Det er den teknologi som lige nu er udsat fordi den via snapshots tager backup af alt hvad du har gjort på din PC. Dette ligger så i en tidslinje som man så kan køre frem og tilbage i.

Live Captions: Giver dig mulighed for at lave undertekster på dine videoer baseret på AI.

Og oven i det har Samsung en rigtig god support for at koble deres Galaxy telefoner direkte på Windows computeren, så du kan styre og arbejde med din telefon fra Windows. Det fungerer rigtigt godt.

En god ting ved ARM baseret Windows, er at der ikke er så meget bloatware på dem fra fabrikken. Så på den måde er Windows 11 Home på ARM en god oplevelse.

 

Konklusion – Et godt køb hvis du er en normal bærbar bruger

Hvis du bare skal bruge en bærbar til internet og kontorapplikationer, der har fantastisk batteritid, fantastisk WiFi understøttelse og fantastisk skærm, så er Samsung Galaxy Book4 Edge et virkeligt godt køb.

Jeg er imponeret over skærmen, og jeg er virkeligt imponeret over ydelsen på de apps der ikke kræver Intel X86. Men du skal holde dig fra den hvis du også vil bruge den til spil. For du vil opleve at der ikke er mange spil der understøtte ARM lige nu.

Men for 14.300,- får du en computer, der lige nu yder bedre end det meste på markedet, og så giver dig en virkelig god batteritid oven i. Det lækre ved ARM er jo netop at du ikke mister ydelse for at spare på batteriet.

Computeren er en 5-stjernet oplevelse, men jeg er nødt til at trække en fra pga. Windows 11 ARM’s dårlige X86 emulering. Nu skal Microsoft bare tage sig sammen og lave en bedre Prism X86 emulator. Vi lander dog alligevel på en flot karakter til Samsung Galaxy Book4 Edge.

 

Konklusion
Hvis du bare skal bruge en bærbar til internet og kontorapplikationer, der har fantastisk batteritid, fantastisk WiFi understøttelse og fantastisk skærm, så er Samsung Galaxy Book4 Edge et virkeligt godt køb.
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Virkelig imponerende batteritid
Lækker AMOLED skærm
Lynhurtig Snapdragon X Elite chipset
Minus
Tastatur svært at vænne sig til pga. numerisk tastatur
Microsoft X86 emulering ikke hurtig nok
4
Karakter
Se dagspris her

Pris og levering

Samsung Galaxy Book4 Edge 16” koster fra 14.300,- og kan købes hos flere forhandlere og direkte hos Samsung.

Specifikationer

Operativsystem

 • Windows 11 Home (Samsung recommends Windows 11 Pro for business.)

Processor / Chipset

 • Snapdragon® X Elite X1E-80-100 (12 cores up to 3.4 GHz with Dual-Core Boost up to 4.0 GHz)
 • Qualcomm® Adreno™ GPU
 • Qualcomm® Hexagon™ NPU

Skærm

 • 16.0″ WQXGA+ AMOLED Display (2880 x 1800), Anti-Reflective, Touch Screen Panel

Hukommelse

 • 16 GB LPDDR5X Memory (On Board 16 GB)

Lagring

 • 512 GB eUFS

Farve

 • Sapphire Blue

Multimedie

 • Quad Speakers ( Woofer Max 5 W x 2, Tweeter 2 W x 2)
 • Smart Amp
 • Dolby Atmos®
 • Internal Dual Array Digital Mic
 • 2M Camera

Netværk

 • Bluetooth v5.3
 • Wi-Fi 7, 802.11 be 2×2

Porte

 • HDMI 2.1 (Supports 4K@60Hz)
 • 1 USB3.2
 • 2 USB4.0
 • MicroSD Multi-media Card Reader
 • Headphone out/Mic-in Combo

Indgang

 • Pro keyboard with Numeric key
 • (Backlit keyboard)
 • Touch screen
 • Clickpad

Sikkerhed

 • TPM, FingerPrint Reader

Strøm

 • 61.8 Wh (Typical)
 • 65 W USB Type-C Adapter

Mål (B×D×H)

 • 355.4 x 250.4 x 12.3 mm (13.99″ x 9.86″ x 0.48″)

Vægt

 • 1.55 kg (3.42 lbs)
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.