Forside * CES 2025

Tjek disse smarthome-nyheder fra CES

-
Radiosenderen fra Powercast til venstre kan sende tilstrækkeligt meget strøm til vindues-sensoren (til højre) til at sidstnævnte ikke behøver et batteri (Foto: Rec.dk)

Sensorer, der får strøm gennem luften, lækre udendørs wifi-routere, lysstyring med håndleddet og den nye trådløse strøm-standard Ki til køkkenet var blandt de ting, vi fik øje på.

Den sidste dag på CES 2025 begynder, mens disse ord skrives. Som altid bød CES på en hel masse nyheder til det intelligente hjem, og i år handlede det især om trådløs strøm. Der kommer flere og flere eksempler på dette udenfor de velkendte brugssituationer såsom trådløs opladning af smartphones og øretelefoner.

Et godt eksempel på dette er de mindre strømkrævende dele af et smarthome-setup. Der er ofte små enheder, der skal lades op fra tid til anden, som for eksempel batterierne i IKEAs motoriserede rullegardiner eller batterierne i ens smartlåse.

Annonce:

Eller hvad med de sensorer, der skal holde øje med åbne døre og om vinduerne er lukket ordentligt? Dem kan man ende med at få mange af i hjemmet, afhængig af antallet af vinduer og døre, man gerne vil have tjekket – og så kan det jo altså være sin sag at sikre sig, at de alle sammen er ladt tilstrækkeligt op til ikke at misse et åbent vindue.

Men hvad nu, hvis de slet ikke behøvede batterier, men kunne hive strøm ud af luften? Det er konceptet bag et nyt Matter-kompatibelt sensor-modul fra Powercast. Disse sensorer bruger så lidt strøm, at strømmen kan sendes som radiofrekvenser gennem luften op til over 7,5 meter væk. Det sker fra en lille sendestation, og ifølge Powercast behøver man kun en enkelt af disse for at dække et helt rum med sensorer i et normalt hjem.

Farvel til strømkabler i køkkenet

Fordi sensorerne er Matter-kompatible, kan de passe ind i et hvilket som helst økosystem, der understøtter Matter. Powercasts sensorer (se billede ovenfor) kan bruges til at holde øje med vinduer og døre, temperatur, lys, luftfugtighed, vand i vådrum og bevægelser foran sensoren. Hvis det virker ordentligt, kan det blive en stor hjælp til smarthome-fans. CES belønnede Powercast med en innovationspris for teknologien. Det vides dog endnu ikke, hvornår den finder vej til reelle produkter, man kan købe.

Det ser ikke ud af meget, men det er også hele pointen. Dette ‘Wire-Free Minimalist Desk’-koncept fra Powercast og Etherdyne leverer strøm til skærmen gennem bordpladen, hvor du også kan oplade Qi-kompatible enheder (Foto: Powercast)

Powercast demonstrerede også deres Wire-Free Power Minimalist Desk-koncept, hvor magnetisk ræsonans bruges til at levere op til 100W trådløst til enheder, der står på skrivebordet. Ud over at du kan lade din smartphone eller laptop op via Qi-kompatibilitet, leverer skrivebordet også strøm til skærmen, der står på bordpladen – helt uden kabler. Konceptet, der er blevet til i samarbejde med Etherdyne, er dog stadig blot et koncept.

Det der med at sætte strøm til enheder ved blot at stille dem på en bordplade kommer vi til at se meget mere til i fremtiden, og især i køkkenet. Sådan bliver det i hvert fald, hvis det står til Wireless Power Consortium (folkene bag Qi- og Qi2-standarderne) og NFC Forum, der sætter standarderne for NFC-teknologien.

Ki-standardens logo, som fremvist ved Wireless Power Consortiums CES-stand (Foto: Rec.dk)

De to standardorganisationer har udviklet standarden Ki, der udtales som det er skrevet og altså ikke skal forveksles med Qi, der jo udtales ”chi”. Ki-standarden understøtter trådløs overførsel af strøm i op til 2200W. Langt de fleste køkkenmaskiner, der kan stå på et køkkenbord kan altså understøttes af standarden, selv om disse naturligvis også skal have teknologi ombord, der understøtter Ki.

Udendørs Wi-Fi 7-router med IP-certificering

Som mange sikkert allerede har regnet ud, er der tale om en elektromagnetisk induktion, og det betyder, at du enten kan have dedikerede plader på køkkenbordet, hvor kaffemaskinen eller blenderen skal stå – eller du kan bygge det ind i køkkenbordets overflade. Ved optimal brug kan du altså bare stille en køkkenmaskine på køkkenbordet og begynde at bruge den uden at skulle trække noget strømkabel.

Disse køkkenmaskiner, fra blendere til brødristere, får strøm via elektromagnetisk induktion i bordpladen, som specificeret i Ki-standarden (Foto: Rec.dk)

Ki-standardens endelige specifikationer blev annonceret i efteråret, men CES var den første reelle, offentlige demonstration, som Wireless Power Consortium havde foretaget. Og det var altså ret cool at se køkkenudstyr stå at køre helt uden at være tøjret til et strømstik.

Blandt de andre smarthome-nyheder, vi fik øje på (og som ikke handler om strøm) var der blandt andet denne lækre udendørs-router fra TP-Link. Den er en del af serien Deco, der er designet i et minimalistisk, hvidt udtryk og som derfor kan falde godt ind i baggrunden. Deco-routerserien er nu klar til Wi-Fi 7, inklusive i mesh-konfigurationer.

Deco BE65 udmærker sig dog ved som nævnt at kunne bruges udendørs. Det er ikke den første udendørs-router til privat brug, men designet, muligheden for mesh og Wi-Fi 7, samt ikke mindst dens IP65-certificering, gør den alligevel værd at skrive om. Både BE65 og dens lillebror BE25 kommer med en hel del forskellige løsninger til montering på f.eks. pæle og hegn.

Drej håndledet for at variere lysstyrken

BE65 kan dække et område på over 278 kvadratmeter, mens BE25 kan dække over 251 kvadratmeter. De understøtter henholdsvis tilkobling af op til 200 og 150 enheder på netværket. TP-Link ville ikke ud med priser og tilgængeligheds-tidspunkter under CES, andet end at hele Deco-porteføljen af Wi-Fi 7-routere bliver lanceret i løbet af 2025.

Den dekorative Deco BE65 fra TP-Link har IP65-certificering og kan dække over 270 kvm af haven (Foto: Rec.dk)

Til sidst skal også nævnes en ny, trådløs kontakt fra Flic, der jo netop specialiserer sig i innovation indenfor kontakter til det intelligente hjem. En ny en af slagsen, Flic Duo, kan hives ned fra væggen og bruges som en slags fjernbetjening, lidt i stil med nogle af IKEAs kontakter til trådløse rullegardiner.

Men modsat sidstnævnte har Flic Duo et accelerometer indbygget. Det betyder, at du kan dreje håndleddet mens du har kontakten i hånden og så vil lyset, kontakten styrer, agere på en bestemt måde. F.eks. kan du sætte den til at styre lysdæmpning afhængig af, hvor meget du drejer håndleddet, som drejede du på en usynlig drejeknap.

Flics nye Duo-kontakt kan hives ned fra væggen og drejes og vippes for at styre lyset (Foto; Rec.dk)

Du kan også vifte med hånden fra side til side foran dig og lade denne bevægelse styre en eller anden form for lyssætning, f.eks. hvilken farve, lyset skal have. Flic Duo er Matter-kompatibel og skulle derfor kunne bruges med de fleste populære smartlys-systemer. Vi har endnu ikke den danske pris på Flic Duo, men den kommer til at koste 49 dollar (357 kroner før danske skatter og afgifter) i USA, når den bliver sat til forudbestilling sidst i januar. Leverancerne af den begynder i andet kvartal.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.