
43 procent af danskerne har i dag en FM-radio i hjemmet som en del af deres nødlager. Det viser en ny måling foretaget af Voxmeter for Ritzau.
Radioen er ikke valgt tilfældigt. Ifølge Beredskabsstyrelsen kan den være en afgørende informationskilde, hvis alt andet svigter i en krisesituation. I tilfælde af nedbrud på elnettet og digitale kommunikationskanaler er det de regionale P4-kanaler, der vil viderebringe vigtige beredskabsmeddelelser til befolkningen.
Målingen kommer knap et år efter, at myndighederne præsenterede opdaterede anbefalinger til et hjemmeberedskab. På et pressemøde den 15. juni 2024 understregede både forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og beredskabsdirektør Laila Reenberg, at danskerne bør kunne klare sig selv i mindst tre døgn – uden strøm og adgang til butikker.
Det indebærer blandt andet at have mad, vand, medicin og altså en FM-radio liggende.
Mad og medicin i skabet – men vandet mangler
Lidt over halvdelen af de adspurgte fortæller, at de helt eller delvist har fulgt anbefalingerne til nødlager.
Ifølge målingen svarer to ud af tre, at de har sikret sig mad og medicin nok til tre dage, som anbefalet. Men når det kommer til vand, halter det. Seks ud af ti mangler de tre liter drikkevand pr. person, som myndighederne anbefaler.
Målingen bygger på svar fra 1066 personer og er gennemført i perioden 14. til 15. april 2025.
Kilde: Ritzau via fyens.dk