Forside * Tests

Anmeldelse af Telia Stofa HD-dekoder


Samsung DCB-H360R  (Telia Stofa HD-dekoder)


 


Indledning


Telia Stofa har ligesom TDC brugt VM 2006 som springbræt til at påbegynde udsendelser i HDTV-format. Stofa har valgt Samsung DCB-H360R som modtager, og det virker umiddelbart som et fornuftigt valg.Førstehåndsindtrykket er mere positivt end man måske kunne forvente af første generation HD-modtager, og står i hvert fald i mine øjne noget i kontrast til TDC’s Sagem bokse. Modtageren leveres i sort med sølvfarvede menu-knapper, og det generelle kvalitets-indtryk er ganske højt.


 


Tilslutninger


Modtageren er, som de fleste øvrige modtagere, forsynet med “standard-tilslutningerne”: to scart-stik, antenne ind/ud, analog audio ud, composite video ud samt optisk lyd-udgang. Modtageren understøtter Dolby Digital 5.1 lyd, der kan overføres til en surroundreceiver via den optiske udgang bagpå.For at kunne overføre HDTV til tv’et, er boksen derudover forsynet med en component og en HDMI udgang. Disse udgange understøtter 720P og 1080i, og modtageren kan opskalere almindelige kanaler til en af disse to opløsninger. HDTV-kanaler kan også sendes ud via scart, her vil billedet være nedskaleret til standard-opløsning.


Erfaringer viser at modtageren ved HDMI-tilslutning er ret kræsen med hensyn til det benyttede kabel. Det kan derfor anbefales at købe et kabel af god kvalitet, hvis man vil undgå problemer.


 


SetupSom med de fleste andre digitale modtagere, er opsætningen af modtageren utroligt nem. Med boksen får man en quick-start guide, der knapt kunne være mere simpel: Vælg sprog, vælg installation, tast en pin-kode (0-0-0-0), vælg kanalsøgning og tryk ok.


Herefter installeres alle kanaler automatisk. Nemmere kan det vel ikke blive, og samtidig er søgningen ekstremt hurtig – kanalerne findes på få sekunder. Herefter kan der lagres op til fire favorit-lister, og sorteringen af kanalerne er nem og smertefri.


 


 


EPGModtageren har en EPG-oversigt, der er nem og overskuelig, men dog har relativt lille fleksibilitet. Man kunne f.eks. godt have ønsket sig muligheden for nemt at overskue én enkelt kanal, man ser altid en oversigt over fire kanaler ad gangen.


Designet af EPG’en er dog udmærket, med den valgte kanal i et lille vindue og en beskrivelse af det valgte program.Modtageren har en timer-funktion, som kan skifte til en given kanal på det valgte tidspunkt.


Timer’en kan programmeres fra EPG’en, og det fungerer meget smertefrit. Når en timer-programmering er valgt, markeres det pågældende program i EPG’en ved at feltet bliver grønt.


Af hensyn til overskueligheden savnes en samlet over timer-programmeringer via en direkte knap. Selve oversigten er der dog, men gemt lidt væk inde under: Menu -> System -> Timer Indstillinger


 


 OSDModtageren har en meget informativ OSD-funktion, der angiver information om bl.a. det program der kører, hvilket format programmet sendes i, om programmet indeholder tekst-tv, hvor mange audio-kanaler der sendes og om der er Dolby Digital lyd. Dette er en glimrende feature, da man så f.eks. aldrig er i tvivl om hvorvidt programmet sendes i 16:9 eller ej.


 Tekst-tvModtageren har indbygget tekst-tv.


Tekst-tv billedet fylder ikke hele billedet ud, men vises ovenpå tv-signalet. Selve navigeringen i tekst-tv siderne er rimeligt hurtig, og modtageren har hukommelse nok til at der ikke er ventetid på siderne.


Et irritationsmoment er dog at man hver gang man vælger tekst-tv, skal vælge sprog – også selv om der kun er ét sprog, og på trods af at der i setup-menuen er mulighed for at vælge et foretrukket sprog.


 


RF modulator


Der er ikke RF modulator i denne modtager.


 


FjernbetjeningLayout’et af fjernbetjeningen vil være velkendt for folk der kender Samsung’s nyere TV. Fjernbetjeningen markerer et markant fremskridt for Samsung mht. design og layout, og kvalitetsfornemmelsen af fjernbetjeningen er fornuftig. Retningsfølsomheden er fornuftig, men ikke perfekt. 


SDTV


Modtagerens billedkvalitet på de almindelige kanaler i standard-opløsning, er i sig selv en god grund til at investere i denne modtager – HDTV eller ej. Billedkvaliteten fra kanaler med en god grundlæggende billedkvalitet – ikke mindst Canal+ – via HDMI, er ganske enkelt fremragende. Opskaleringen af standard-billederne til 720P fungerer umiddelbart godt, og billedet er så fri for generende artifacts som signalet nu engang tillader.


Jeg har før oplevet Samsung produkter have en mindre heldig billedkvalitet på digital-udgangen, med en kraftigt overdreven sharpness, der giver skygger i billedet. Det gør sig ikke umiddelbart gældende med denne modtager, billedet er skarpt og detaljeret, uden at vise tegn på nogen overflødig behandling af billedet.


At modtage signalet digitalt er generelt en fordel, ikke mindst hvis man har et fladskærms-tv – at overføre signalet som et rent digitalt signal via HDMI giver kvaliteten et yderligere løft, og er man interesseret i maksimal billedkvalitet på sit fladskærms-tv, er denne modtager efter min mening en god investering – uanset om man er interesseret i HD-kanalerne.


Benytter man Scart-udgangen, er der ikke noget videre specielt ved denne modtager i forhold til andre modtagere, udover muligheden for at se HD-kanalerne.


 


HDTV


HD-kanalerne, som i øjeblikket tæller VM 2006, en Astra HD demo-kanal, samt C More HD hvis man har Canal+ abonnement, er dog naturligvis det primære argument for at investere i denne modtager.


Især via HDMI er billedkvaliteten af disse kanaler da også aldeles fremragende. Via component er billederne knapt så skarpe, men dog stadigt på et højt niveau. Skalering fra 1080i til 720P er generelt af god kvalitet, og på de forskellige displays jeg har haft lejlighed til at teste modtageren med, har det konsekvent været at foretrække at overføre billedet som 720P. Alt efter tv’et kan det dog vise sig at være bedre at overføre billedet i 1080i, da det er dét format HD-kanalerne p.t. benytter.


Visse VM-kampe sendes i relativt lav bitrate, og dette kan især på større displays ses som pixelleringer specielt i panoreringerne. Dette kan dog ikke lastes modtageren, men program-udbyderen – på de bedste udsendelser er billedkvaliteten på et meget højt niveau.


Modtageren understøtter H.264/MPEG-4, og når tv-kanalerne som forventet på et tidspunkt skifter til nyere kodnings-systemer i stedet for det nuværende MPEG-2, vil billedkvaliteten formentligt blive forbedret yderligere. Desuden ligger der en begrænsning i at tyskerne har valgt at optage VM i 1080i, frem for 720P der ville have været et bedre valg til netop sports-udsendelser.


Det primære problem med billedkvaliteten af HD-udsendelserne er dog at man meget hurtigt bliver forvænt – de almindelige tv-kanaler ser pludselig knapt så imponerende ud når man har vænnet sig til HD-kanalernes knivskarpe, super-detaljerede billeder?


Bemærk i øvrigt at man faktisk godt kan få glæde af denne modtagers HD-egenskaber, selv om man ikke har et TV med HD-opløsning, f.eks. et almindeligt billedrørs-tv. Sammenligner man et almindeligt DR- eller TV2-signal med det nedskalerede signal fra HD-kanalen, er billedet langt bedre fra HD-kanalen – ganske enkelt fordi bitraten er så meget højere at billedet plages langt mindre af komprimerings-artifacts, i forhold til det almindelige SD-signal.


 


Fejl observeret


HDMI udgangen lader til at være ret kræsen. Det kan være problematisk at få hul igennem på visse tv, dog lader det til at det hjælper at benytte et kabel af høj kvalitet.


 


Konklusion


Alt i alt må modtageren betegnes som et kvalitetsprodukt, som på trods af en relativt høj pris er pengene værd – ud fra en betragtning om at den leverer en TV-kvalitet der umiddelbart ikke kan matches af noget andet tilsvarende produkt i øjeblikket.


TDC’s HD-selector er den mest åbenlyse “konkurrent”, men da de færreste har mulighed for selv at vælge mellem TDC og Stofa, så er det sjældent et valg man selv kan tage. Det helt store spørgsmål er nok om modtageren er pengene værd, selv om man ikke synes HD-kanalerne har noget at byde på.


Hvis man har mulighed for at udnytte HDMI-udgangen, er mit svar: Ja – bedre ydelse findes p.t. ikke i et one-box produkt. Hvis man vil opnå bedre billede end dette, er vi ovre i en – god! – HTPC-løsning, eller separat scaler – og så skal der helt anderledes store penge på bordet.


 


Bedømmelse


Som en pioner på sit felt, er det næsten umuligt at bedømme dette produkt med stjerner. Der mangler sammenlignelige produkter på markedet. Så foreløbig gives der ingen karakterer.


 
 Se flere billeder i vores galleri
Annonce:


 


Om forfatteren:


Otto Jørgensen er ansat i TapeConnection, og kendt af mange på diverse forums som en kyndig debatør indenfor forbrugerelektronikken.


Anmeldelsen her er dog skrevet i fritiden for recordere.dk


En stor tak til Otto fra recordere.dk teamet!Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.