Forside * Fokus

Artikel: Optag Det Nye TV-signal


Illustration: Boxer TV


 


Vi ser på mulighederne, for at optage fra det udvidede digitale sendenet, der åbner per 1. november. Hvordan optages fra Boxer og de nye DR kanaler?


Spørgsmålet kommer op jævnligt i denne tid. Hvordan kan man optage alle de nye kanaler, som kommer på det digitale sendenet her per 1. november 2009. Altså digitalt TV med egen antenne. Indledning


Både de nye DR kanaler og Boxer sender i MPEG-4, samt lydformatet HE-AAC, der giver mulighed for flerkanals lyd (5.1). Derudover skal modtager plus TV-apparat kunne klare HD, for at kunne nyde den nye DR HD kanal. I alt er der fem frekvenser, kaldet MUX. Hvert MUX indeholder flere tv-kanaler.


Kanal oversigt


MUX1 sender DR1, DR2, TV 2, TV 2 Regioner Ekstra, lokal-tv og tegnsprogstolkning. De tre sidstnævnte deles om samme tv-kanal. Tegnspog sender som normalt kl. 17-20. TV 2 regionerne har fået en ekstra time fra kl. 20-21 på den kanal, og det øvrige tidsrum fra kl. 21-17 er reserveret til forskellige former for lokal-tv.


MUX2 er det nye public service MUX. Det sender DR Update, som flytter dertil fra MUX1, en ny folketingskanal og de nye DR kanaler DR Ramasjang, DR K som er kultur+historie samt DR HD, som er udsendelser i HDTV kvalitet.


MUX3-MUX5 er Boxers kanaler. Det er betalingskanaler plus tre nabolandskanaler. Betalingskanalerne er TV 2 Charlie, TV 2 NEWS, TV 2 Zulu, TV 2 FILM, Kanal 4, Kanal 5, 6?eren, Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Travel & Living, Discovery Science, CNN, Cartoon Network, Disney Channel, Disney XD, Travel Channel, MTV, Vh1, Nickelodeon, CANAL+ First, CANAL+ Sport 1 DK, CANAL+ HITS / Sport Weekend, CANAL9 og TV 2 SPORT. Nabolandskanalerne er ARD, TV4 Sverige og TV2 Norge.


Det er så MUX2 – MUX5 som sender i MPEG-4 med HE-AAC lyd. MUX1 fortsætter med at sende i MPEG-2 nogle år endnu, men skifter også til MPEG-4 d. 1/1 år 2012.


 


 
Illustration: Boxer TV


 


Optag Det Nye TV-signal


Hvilke muligheder er der så for at optage alle disse nye kanaler. I denne artikel går vi de forskellige muligheder igennem, med hver deres fordele og ulemper.


 


Genbrug I


Genbrug den gamle VHS eller recorder, uden digital tuner, men sæt en digital modtager foran. Forbind enhederne sammen via et SCART kabel.


Løsningen kan bruges, hvis du ikke har noget imod en ekstra fjernbetjening på stuebordet, og husker at stille digital boksen ind på den rette kanal – hver gang – før recorderen sættes i optagelse.


Det betyder dog at digital boksen skal stå tændt “altid”, og det ikke er muligt at optage fra to forskellige kanaler lige efter hinanden. For digital modtageren skal jo sættes over på den næste kanal manuelt, inden næste optagelse.


Genbrug må betegnes som den dårligste løsning, hvis du aktivt optager TV-udsendelser. Optager du derimod kun i ny og næ, mens i aligevel er hjemme, så er løsningen måske ikke så dum endda.


 


Genbrug II


Genbrug den gamle recorder, som allerede har en digital tuner af typen DVB-T.


Den gamle digital tuner er lidt forældet nu. Den vil kunne vise de samme kanaler som hidtil digitalt, dvs. DR1, DR2, TV 2 og Tegnsprog, men ingen af de nye kanaler. Dette fordi den gamle tuner i recorderen kun klarer MPEG-2, mens de nye kanaler sender i MPEG-4.


Hvis du er tilfreds med kun at kunne modtage og optage de ovennævnte kanaler, så kan du fortsætte nogle år endnu. Men d. 1. januar 2012 er det endeligt slut, der konverteres også DR1, DR2 og TV 2 til MPEG-4.


Vil du derimod gerne se de nye digitale kanaler fra DR, og eventuelt Boxer, så du’r denne løsning heller ikke. Du kan ty til løsningen beskrevet i “Genbrug I”, ellers læs videre.


 


Digital modtageren optagerSagem DTR 94500 HD. Digital modtager med indbygget recorder.


Nu bliver det mere interessant, altså muligheden for at optage TV via digital modtageren. I skrivende stund findes der dog ingen af de gængse recordere, der kan klare MPEG-4. Men der findes flere digital-bokse på markedet, som kan optage på harddisk.


Den franske producent Sagem har flere modeller på markedet. De hedder Sagem DTR 94160 HD, 94250 HD og 94500HD. Faktisk er indmaden den samme, men harddisk størrelsen varierer, og dermed er den mængde optagelser som de kan indeholde forskellig. De tre modeller er med hhv. 160, 250 og 500 GB harddisk.


Med digitalt TV er det svært at sige præcis hvor mange timers optagelse som de enkelte harddisk størrelser giver mulighed for. Det skyldes at TV-kanalerne sender i forskellig kvalitet, og signalerne optages i den originale kvalitet på harddisken. På samme måde vil en times optagelse fra DR HD fylde mere, end en times optagelse fra DR1, da HDTV sædvanligvis fylder mere end standard TV.Triax T-HD 409 VA – DVB-T modtager


Triax og Dilog har her en model på markedet, der kan optage på en ekstern harddisk. Dilog DT-655 DVR leveres med en ekstern 160GB harddisk af e-SATA typen, mens man ved Triax T-HD 409 VA skal købe en løs e-SATA harddisk ved siden af. Men det giver jo den fordel, at man selv kan bestemme hvor meget plads der skal være til optagelser.


e-SATA harddiskene forbindes med kabel, men kan placeres op til 3m væk. Det betyder de kan gemmes væk i et skab el.lign. hvilket kan betyde reduceret støj.


Udover de nævnte findes der også andre typer af modtagere på markedet, der kan leveres med DVB-T tunere. De ovennævnte er dog foreløbig de eneste som er Boxer godkendte.


Også B&O


Alle tre kan i øvrigt benyttes sammen med B&O TV. Det betyder at de kan tilsluttes via et SCART kabel (fuldt monteret) til B&O TV’et, og derefter kan de kontrolleres fra B&O fjernbetjeningen. Det skulle virke selv med ældre B&O billedrørs-TV der benytter Beolink 1000 fjernbetjeningen op til nyere B&O TV med Beo4 og Beo5.Dilog DT-655 DVR. Digital modtager med recorder, og ekstern 160GB harddisk.


 


TV’et optager


Det kan være en stor fordel at TV’et har indbygget optage mulighed. Dels sparer man den ekstra boks og ekstra fjernbetjening, men måske endnu vigtigere så kan man nøjes med ét Boxer abonnement, hvis man abonnerer på betalingskanaler fra det digitale sendenet.


Vær dog opmærksom på den lille krølle, at det CA-modul (CAM) som leveres til Boxer lige nu, ikke kan dekode 2 forskellige TV-signaler samtidig. Så selvom man kan nøjes med ét abonnement, så er det p.t. ikke muligt at se en Boxer kanal mens man optager en anden. Men senere ventes andre CAM på markedet, der kan dekode to tv-programmer samtidig.Mange Loewe modeller kan leveres med indbygget recorder.


Loewe kan leveres med indbygget recorder, altså en harddisk som TV’et kan optage på. Med integration til TV-guiden (EPG), så man kan programmere timeren ud fra tv-programmet. NAD har også modeller, der kan optage digitalt TV på intern harddisk.


En anden TV producent der kan benyttes til optagelser fra DVB-T er Grundig. Alle nye Grundig TV kan nemlig optage på USB, de kalder det USB-recording. Så i med en USB enhed, harddisk eller stick, og så kan TV’et optage fra de indbyggede tunere ud på USB enheden. Og dette også med timer og integration til TV-guide (EPG). Ganske smart, hvorfor er der ikke flere fabrikanter som tilbyder den slags.Grundig Finearts LED. Et af de mange Grundig TV der har USB-recording.


 


 


Det øvrige


Det øvrige dækker over “alt det andet”, det som er sværere at kategorisere.


Det kunne være digital tuner tilsluttet, eller indbygget i, enheder som computer, mediacentre, spillekonsoller eller mediaafspillere. Til eksempel findes der en digital tuner til PlayStation 3, så den pludselig kan optage også. Godt nok ikke en Boxer godkendt tuner.


Tilsvarende findes der også en digital tuner til TViX mediaafspillere, så de kan optage også. Det understøtter også MPEG-4, men har ikke et CI-interface, altså et slot for et CA-Modul, så det du’r kun til gratis kanalerne fra DR, TV 2, lokal-tv mv.TViX 6600A mediaafspiller, med digital tuneren (nederst th.)


 


Kodning


En ting der er fælles næsten uanset metode, er at signalerne kan indeholde restriktioner optagelserne.


Vi er ikke så vant til den type restriktioner herhjemme, men det er noget vi kommer til at se i forbindelse med HD udsendelser. Dette fordi kvaliteten af en HD optagelse er god, så rettighedshaverne frygter misbrug.


DR HD er en af de kanaler som rammes af den type restriktioner. Her vil det især være Hollywood film og øvrige produktioner, der eksempelvis kun vil kunne optages på intern harddisk, men ikke overspilles til et andet medie. DR har været nødt til at acceptere den type krav, for overhovedet at få udsendelserne i HD kvalitet.


 


Konklusion


Konklusionen er, at der findes forskellige måder at optage TV-kanaler fra det digitale sendenet. Også måder som virker, til alle de nye gratis kanaler fra DR og betalingskanalerne fra Boxer.


Men der er plads til mange flere muligheder på markedet, eksempelvis savnes løsninger fra producenter som Sony, Philips, Panasonic, Samsung, LG og JVC. Altså at de almindelige kombinerede DVD/HDD recordere, eller måske Blu-ray/HDD recordere, snart kommer på det danske marked med MPEG-4 HD tunere.


Vil du være helt sikker på at finde en løsning der virker til det hele, så gå efter produkter som er Boxer godkendt. Dette fordi den godkendelse favner det hele, så når produktet først er godkendt på laboratoriet i Sverige, så er det den bedste sikkerhed for at apparatet virker til hele det digitale sendenet – også gratis-kanalerne.


Boxer godkender dog kun settop bokse til optagelse. Ikke TV, mediacentre el.lign.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.