Forside * Nyheder

Nethandel: Forhandlere glemmer at refundere.


 


Flere sager, hvor bl.a. nethandlende bliver snydt for deres forsendelsesomkostninger.


Har du oplevet, at en netforhandler siger: “Send den bare retur”, og så får du pengene tilbage for varen, men de retunerer kun varens pris minus porto.


Der er mange eksempler på netop den oplevelse, og derfor præciserer forbrugerombudsmanden reglerne i en pressemeddelse.


 Tilbagebetaling af forsendelsesomkostninger ved fortrydelse


Ifølge forbrugeraftaleloven har forbrugeren 14 dages fortrydelsesret, når denne handler ved fjernsalg, fx køb over internettet.


Hvis forbrugeren har betalt helt eller delvist for varen eller tjenesteydelsen og herefter fortryder sit køb, skal den erhvervsdrivende tilbagebetale det modtagne, når forbrugeren træder tilbage fra aftalen (fortryder).


Dette omfatter også forbrugerens eventuelle udgifter til forsendelse af varen fra den erhvervsdrivende til forbrugeren.


De eneste omkostninger, som forbrugeren kan pålægges at afholde, når denne fortryder et køb, der er foretaget via fjernsalg, er de direkte udgifter, der er forbundet med tilbagelevering af varen til den erhvervsdrivende.


  


FDIH har derfor vagt at præcisere overfor sine forhandlere


FDIH er Foreningen for Distance- og Internethandel, og de skriver:


Reglerne om fortrydelsesret skal overholdes, og det er ikke muligt via særlige handelsbetingelser at skrive sig ud af de forpligtelser, som reglerne pålægger netbutikker.


Hovedreglen er, at når kunden handler via internettet er der altid 14 dages fortrydelsesret, og bruger kunden den ret, så skal han/hun have godtgjort hele det betalte beløb – inkl. fragt- og andre gebyrer. Kunden skal dog selv betale for returfragt.


Der er række undtagelser, hvor fortrydelsesretten kan bortfalde.  • Køb af levnedsmidler og varer til husholdningen ved regelmæssig udbringning,
  • Aftaler om indkvartering, transport, forplejning, herunder servering og catering, rekreative fritidsaktiviteter, herunder underholdnings-, idræts- og lign.
  • kulturbegivenheder, hvis det fremgår af aftalen på hvilken dag eller i hvilken periode aftalen udføres
  • Aftaler om opførelse af bygninger
  • Aftaler om brugsret og andre rettigheder over fast ejendom, fx timeshare
  • Spil og lotto
  • Herudover kan varer, der er særligt tilpassede til kunden, undtages for fortrydelsesret. Bemærk dog, at denne undtagelse tolkes stramt, så den gælder fx ikke ved valg af farve på betræk, samling af pc af standardkomponenter m.m.

FDIH bliver jævnligt spurgt om udsalgsvarer og andre særlige tilbud. De er omfattet af fortrydelsesret.


Læs mere på FDIH’s hjemmeside


 


Kilder: Forbrugerombudsmanden og FDIH

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.