Forside * Nyheder

Holder din smartphone øje med dig?


Holder din mobil øje med dig? Carrier IQ-software er installeret på millionvis af smartphones og indhenter et væld af oplysninger om dit brug af mobilen.


 


Carrier IQ


Millionvis af smartphones er udstyret med Carrier IQ-softwaren, der samler store mængder information om brugerens brug af mobilen, blandt andet fysisk placering, opkald, SMS-beskeder og websøgninger.


En amerikansk udvikler, Trevor Eckhart, har opdaget en skjult app installeret på millionvis af smartphones, der indsamler oplysninger om brugerne og indsender dem til mobiloperatørerne og producenterne.


Programmet hedder Carrier IQ og findes til mobiler baseret på Googles Android-operativsystem, Symbian og på RIMs Blackberry-mobiler.
 


Samler store mængder personlig information


Programmet fungerer som et rootkit, hvilket gør det ekstremt svært at finde og fjerne, hvilket da også lader til at være hensigten. Trevor Eckhart har demonstreret, at Carrier IQ indsamler information om brugerens fysiske placering, udgående og indkommende opkald, SMS-beskeder samt hvad der indtastes på mobilen, eksempelvis telefonnumre, websider og netsøgninger.


Firmaet bag Carrier IQ skriver på sin webside, at ” Vi giver mobilselskaber og producenter et hidtil uset indblik i deres kunders mobiloplevelse.”


 


Blev truet


Da Trevor Eckhart først begyndte at publicere sine data om Carrier IQ på nettet, blev han kontaktet af advokater fra firmaet bag, der prøvede at true ham til at  klappe i. Softwareudvikleren fik da hjælp og assistance af Electronic Frontier Foundation, en amerikansk organisation med det erklærede mål, at informere offentligheden om civile rettigheder i forbindelse med teknologi.


Carrier IQ har sidenhen understreget, at softwaren ikke “inspirerer indholdet af e-mails eller SMS’er” og ej heller “leverer real-time-rapportering af dataene.”


 


Er Carrier IQ på din mobil?


Trevor Eckhart har siden da offentliggjort en længere video, der demonstrer præcist hvor meget information, som Carrier IQ indhenter om brugerens brug af mobilen. Den kan blandt andet ses her hos Wired.com.


Det står endnu uvist om danske mobiltelefoner er inficeret med Carrier IQ, men gutterne over på XDA-developers.com har lavet en app, der kan tjekke om Carrier IQ gemmer sig under overfladen.


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.