Forside Produkter Mobil

TEST: iPhone 6s

-

frontdark

Apple er klar med iPhone 6s og 6s Plus, men er de en opgradering værd? Vi tester iPhone 6s her.

”Det er den bedste iPhone til dato”. Sådan skriver flere af de mere Apple-fokuserede medier om den nye iPhone 6s, og det er nogenlunde de samme ord, Apple-ledelsen bruger til at beskrive den med.

Annonce:

Det tror da fa’en. Det ville da være mærkeligt, hvis Tim Cook trådte op på scenen og sagde: ”Tja, denne gang synes vi egentlig ikke, telefonen er bedre end dens forgænger. Men køb den alligevel.”

En ny iPhone vil næsten altid være den bedste iPhone, hvis man vel at mærke anser specifikationernes aktualitet som afgørende for kvaliteten. Om man så personligt bedre kan lide en af de ældre modeller, er en anden snak.

Når man laver en iPhone-test, handler det primært om, hvorvidt det kan betale sig at opgradere: Hvor stor er forskellen fra den sidste model. Som det er lige nu, er der næppe mange, der skifter fra Android til iPhone eller vice versa, fordi en ny model har et par nye features. Det skal være en stor, ny, helt afgørende feature i givet fald, for et skift af platform er ligesom at vende en supertanker. Det er ikke noget, man gør uovervejet.

Nedenstående anmeldelse handler derfor allermest om, hvorvidt iPhone-fans skal opgradere nu eller vente til iPhone 7 om et år.

Er nyhederne i iPhone 6s nok til at skifte, hvis man allerede har en 6’er? Eller en ældre model?

 

back2

 

Det ydre

Hvis vi nu starter med det kosmetiske, så er der stort set ingen forskel på 6 og 6s, når man blot kigger på dem. Der er nogle små forskelle i tykkelse og vægt, men de er stort set umærkelige.

Anderledes bliver det dog, når man får 6s i hånden. Den Series 7000-aluminiumslegering, som Apple har brugt på 6s, får den til at føles mere robust end 6’eren, hvilket også var meningen.

Efter ’Bendgate’ er det naturligvis oplagt at prøve at bøje telefonerne, og den er god nok. 6’eren kan bøjes omtrent en millimeter i hver ende, mens 6s er helt stiv og ubøjelig.

 

compare
Der er ikke meget forskel i udseendet på iPhone 6 og 6s, men sidstnævnte er lidt mere ufleksibelt – hvilket er godt i dette tilfælde.

 

Det næste, intuitive skridt, er at trykke på Home/Touch ID-knappen. Her mødes man af en af de første, betydningsfulde ændringer, nemlig den 6-cifrede pinkode. Man skulle ikke tro, at indtastning af to ekstra tal ville være specielt irriterende…men det er det.

Det er helt sikkert noget, man kan vænne sig til, men der er en særlig rytme med fire cifre, som man har fra pinkoder i alle mulige andre sammenhænge, at det virker underligt at skulle taste seks. Det er godt for sikkerheden, men giver altså lidt irritation til at begynde med – i hvert fald hos denne anmelder.

Efter koden er indtastet, kan man begynde at bruge Touch ID-fingeraftrykslæseren. Som Apple har lovet, er den nye Touch ID hurtigere end den gamle.

Men forskellen er ret minimal, i hvert fald, når det gælder oplåsning. Man kan mærke forskellen lidt mere, når man f.eks. bekræfter køb i iTunes eller bruger Apple Pay, men det er stadig en minimal forskel…det er i hvert fald ikke på grund af denne feature, man skal opgradere til 6s.

 

side1

side2

 

3D Touch

Når nu vi taler om touch, så er 3D Touch denne S-models store nyhed. Som det efterhånden vil være de fleste bekendt, så er Apples Modus Operandi, at de store designskift sker hvert andet år, mens S-modellerne i de mellemliggende år introducerer én stor, ny feature.

Ved 4s var det Siri, ved 5s var det Touch ID og så fremdeles. 6s’erens store nyhed er altså 3D Touch, hvilket allerede er kendt af Apple-fans, der bruger nyere Macbooks og Apple Watch. Idéen er, at man ved at variere, hvor hårdt, man trykker, kan gøre forskellige ting med skærmen.

Det ville ikke være den største nyhed i 6s, hvis det ikke fungerede. Det fungerer faktisk ret fremragende. Apples såkaldte ”taptiske” feedback virker overbevisende, og der er en helt ny taktilitet, når man trykker på skærmen. Med lidt fantasi kan det faktisk føles som om, man trykker i dybde-dimensionen.

Resultatet af tryk med 3D touch er også ret genialt. Det er praktisk, at man kan ved et let tryk på et app-ikon kan få direkte adgang til den funktion i app’en, man har brug for, og når man lige hurtigt skal løbe sine emails igennem er den såkaldte ’Peek’-funktion (Når man trykker mellemhårdt) smart.

Man kan hurtigt få et overblik uden at skulle ind og ud af emails hele tiden. I den velkendte situation, hvor man leder efter noget bestemt i en serie af emails sparer det en masse tid og besvær.

 

bottom

 

At 3D Touch har stort potentiale, er der ingen tvivl om. Det bliver en af de features – lidt som Touch ID – som man slet ikke kan undvære, når først, man har vænnet sig til den. Potentialet bliver understreget af en af de første tredjeparts-appudviklere, der har kastet sig over 3D Touch: Dropbox.

Ud over, at man kan springe direkte til en bestemt folder ved at trykke mellemhårdt på Dropbox-app’ens ikon og bruge den menu, der dukker op, så er det også lettere at navigere rundt i Dropbox med 3D Touch.

At man kan smugkigge i folderne, før man trykker ’igennem’ og rent faktisk åbner folderen, gør det meget mere overskueligt at bruge Dropbox, og at Dropbox også kan give dig en preview af alt fra word-dokumenter til lydfiler uden at du behøver at åbne filen direkte, er virkelig praktisk.

Her kommer problemet dog, i forhold til at opgradere fra iPhone 6:

Der er ikke ret mange tredjeparts-apps, der understøtter 3D Touch endnu. Vil man have glæde af 3D Touch til at få overblik over sine emails, er man i skrivende stund tvunget til at bruge Apples Mail-app, og det er nok ikke alle, der er tilfredse med den (selvom den er blevet væsentligt forbedret i iOS 9).

Dropbox fungerer med 3D Touch, men bruger man Google Drive eller OneDrive i stedet, skal man vente på at Microsoft og Google tager sig sammen, før man får noget ud af 3D Touch.

 

bottomcorner

 

Spørgsmålet er, hvor langt tid, der går, før 3D Touch slår igennem hos app-udviklerne. Hvis der går meget mere end et halvt år (og det er ret sandsynligt), kan man jo lige så godt vente på iPhone 7, der formentlig kommer til at bringe et helt nyt design og mange flere nye features på banen.

Med andre ord er 3D Touch heller ikke den killer-feature, der tvinger én til at opgradere fra iPhone 6. For at være helt ærlig, så holdt jeg stort set op med at bruge 3D Touch efter en uge.

Ikke fordi det ikke fungerede eller ikke var smart – jeg havde bare ikke ret meget at bruge det til i praksis. Ikke endnu.

En anden smart feature ved 3D Touch er, at man kan holde fingeren nede på tastaturet, og så bliver det til en slags trackpad, hvor man så kan flytte rundt med markøren. Det er noget lettere end at skulle gøre det direkte på skærmen. Men hvis man skal vælge noget tekst – og det er ofte en af grundene til at man flytter rundt på markøren – skal man stadig gøre det direkte på skærmen…jeg kunne i hvert fald ikke finde en metode til at markere tekst fra ’trackpad’en’. Jeg udelukker dog ikke, at funktionen findes.

Selve skærmen i sig selv står lige så godt som på 6’eren, med samme lækre farvegengivelse og lysstyrke, dog også stadig med en opløsning, der ligger noget under konkurrenternes flagskibe.

IPhone 6s har en opløsning på 1334×750 pixels, mens Samsungs Galaxy S6 og LGs G4 ligger på 2560×1440 og Sony nu laver Xperia’er med 4K-skærme (man kan dog komme op på 1080p, hvis man vælger iPhone 6s Plus).

 

antutu
iPhone 6s (I midten) benchmarker ikke overraskende hurtigere end sin forgænger (th.) – men har stadig en lavere score end GALAXY S6.

 

Vandtæthed

Man kan undre sig over, hvorfor det har taget smartphone-producenterne så længe at finde ud af, at der er stor værdi for kunderne i at beskytte telefonen mod vandskader. De fleste af os har nok prøvet at tabe telefonen i en fyldt håndvask, i toilettet eller blive offer for dansk regnvejr og dermed sætte sin telefon i fare.

Her har Apple som vanligt været lidt konservative med at indføre features, andre har haft i noget tid – men nu kan iPhone også tåle at blive våd.

Apple har dog ikke annonceret denne feature, og der er ikke nogle meldinger om en IP-certificering. Det er formentlig netop derfor – og fordi Apple forbeholder sig retten til ikke at gøre noget ved reklamationer baseret på vandskader – at de ikke har sagt noget om den nye, vandafvisende teknologi i iPhone 6s.

Med en ny teknologi, som Apple har patent på, har de slet og ret pakket bundkortet – også kaldet Logic Board – ind, så det er nærmest umuligt for vand at trænge ind til det. Det er bl.a. iFixIt, der har opdaget fænomenet, og siden er der dukket videoer op på nettet, der tester vandtætheden.

 

water

Det skulle naturligvis også prøves i denne test, og det er med glædelig overraskelse jeg kan meddele, at Recorderes test-iPhone fint kunne tåle at ligge et minuts tid i en skål med vand i tændt tilstand (se billede). Efter at have taget den op og tørret den af, fungerede den som om, den aldrig havde været våd.

Nu er et minut måske heller ikke særlig længe, men hvis man taber sin telefon i vand, går der forhåbentlig ikke ret meget mere end et minut, før man har fisket den op igen. Regnvejr – eller sågar brusebad – bør ikke skade den det mindste.

Er man lidt af en vandhund, kan det altså måske være en feature, der kan få én til at opgradere – men det er nok langt fra alle iPhone 6-ejere, der kommer så meget i kontakt med vand, at de ligefrem vil skifte telefon af denne årsag.

OPDATERING: Testeksemplaret viste sig alligevel ikke at være helt så vandtæt som først forventet. Efter at have fået en del mere vand end hvad, normal brug vil kunne udsætte den for, og derefter været tør og normalt fungerende, døde telefonen fuldstændig efter et par dage. Apple-reparatørerne mente, at vandet var trængt ind gennem højttaleren, og havde skadet telefonen via adgang til frontkameraet. Når telefonen så kommer i laderen og får strøm, sker der formentlig nogle kortslutninger. Så selvom den måske nok er bedre til at klare sig i regnvejr eller et hurtigt tjek af en sms under bruseren, kan den altså IKKE tåle nedsænkning i vand bedre end sine forgængere.

 

camera2

 

Bagkamera

Helt fra begyndelsen har kameraerne været et af iPhones svage punkter. Det er dog blevet væsentligt bedre over årene, også selvom Apple vælger at udvikle sensorerne langsommere end konkurrenterne, når det gælder antallet af megapixels.

Men hvad Apple mangler i detaljegrad og billedstørrelse, vinder de i farvegengivelse og objektivets kvalitet. Med iPhone 6s har Apple dog skruet lidt op for antallet af megapixels, så bagkameraet nu er oppe på 12. Det er ikke helt så meget bagud, som Apple tidligere har været, men som det kan ses herunder, betyder det stadig mindre detaljegrad og størrelse end f.eks. på Samsung GALAXY S6, der har 16 megapixels på bagkameraet.

Det store spørgsmål er dog, om Apple stadig er foran på point i de billedparametre, der ikke er direkte relateret til pixelantallet?

Herunder har vi sammenlignet med den mest direkte konkurrent, GALAXY S6, samt iPhone 6 i forskellige lysforhold og situationer. Alle billederne er taget med de automatiske grundindstillinger, telefonerne har, når de kommer op fra kasserne. Det betyder blandt andet, at iPhone-billederne er i 4:3, mens GALAXY-billederne er i 16:9.

 

IMG_0057
iPhone 6s
IMG_0062
iPhone 6
20151003_205951
GALAXY S6

 

iPhone 6s

På billederne herover virker det ikke ved første øjekast som om, der er fire megapixels forskel i opløsningen mellem iPhone 6s og iPhone 6. Men hvis man ved, hvad man skal kigge efter, kan man sagtens se det.

Kig f.eks. på skyerne i venstre halvdel af billedet. Her er der meget mere definition i deres konturer på 6s-billedet, end der er på 6-billedet. At det hele ikke handler om megapixels er til gengæld tydeligt, når man kigger på GALAXY-billedet samme sted. Her mudrer de førnævnte skyerts konturer også sammen, til trods for at GALAXY-billedet er i 16 megapixel og iPhone 6s-billedet i 12.

Til gengæld er lyset og de mørke farvenuancer mere naturligt gengivet og der er mere kontrast i GALAXY-billedet, hvilket er lidt pudsigt, for GALAXY’ernes kameraer plejer at gøre alting alt for lyst.

Billederne er taget omkring solnedgang, og det er helt klart S6’eren, der repræsenterer virkeligheden bedst. 6s’eren ser ud til at overbelyse tingene lidt, selvom der er højere detaljegrad.

 

IMG_0046
iPhone 6s

 

IMG_0051(1)
iPhone 6
20151003_203206
GALAXY S6

 

På indendørsbillederne er udfaldet lidt mere, som man kunne forvente. GALAXY S6 leverer et lidt koldere og overbelyst billede, mens iPhone-billederne tenderer hen imod noget varmere, med iPhone 6 som klart det mest matte og udetaljerede. Her kommer iPhone 6s ud som en klar vinder.

 

IMG_0037
iPhone 6s
IMG_0045(1)
iPhone 6
20150927_234358
GALAXY S6

 

Billeder taget i mørke er naturligt nok lidt mere ufokuserede. Her leverer GALAXY’en sjovt nok det varmeste billede, og det er ikke så overraskende, at der er flere lyspletter med i Samsung-billedet, eftersom opløsningen er så meget højere på sensoren.

Men der sker noget overraskende i iPhone-billederne. Det KAN være på grund af et meget hurtigt lysindfald fra en anden kilde, som jeg ikke lagde mærke til, da jeg tog billederne, men iPhone 6 ser faktisk ud til at være i stand til at fange ting i den mørke forgrund bedre end sin efterfølger.

Læg mærke til, at man kan se pigens ben og taske til højre i iPhone 6-billedet, mens hun blot er en silhouet i iPhone 6s-billedet. Jeg har tjekket alle billederne, der blev taget i det øjeblik og fænomenet er der på dem alle. Selvom det ikke er nok til at konkludere, at iPhone 6 har et bedre kamera til fotografi i mørke end 6s, så er det alligevel interessant.

 

camera

 

Frontkamera

Apple har ligesom flere af konkurrenterne indset, at folk elsker selfies. Derfor har frontkameraet på iPhone 6s fået en ordentlig opgradering fra 1,2 til 5 megapixel. Samtidig har Apple indført muligheden for at bruge skærmen som blitz, når man tager en selfie i mørke.

Det sidste testede jeg ved at stikke armen ind i mit garderobeskab, som er omtrent det mørkeste sted i mit hjem. Jeg tænkte, at Recorderes læsere nok hellere ville se på mine skjorter og t-shirts end mit grimme ansigt.

Som det er tydeligt at se på billederne herunder, hjælper skærm-blitzen en hel del på billeder i mørke, men som Jens også konkluderede efter kort tids leg med iPhone 6s Plus, så kan frontkameraet have lidt svært ved at fokusere med dette system. Det skyldes blandt andet, at man ikke kan slå ”blitzen” til, før billedet tages (for på det tidspunkt er man jo i gang med komponere billedet), og kameraet skal derfor fokusere lynhurtigt og automatisk efter du har justeret kameraet efter motivet og trykke på udløseren.

Det virker lidt som en halvhjertet løsning. Men trods alt bedre end de fleste af konkurrenterne, der slet ikke har nogen lyskilde til selfies. Eller er det?

 

IMG_0073
iPhone 6s med selfie-blitz
IMG_0070
iPhone 6s uden selfie-blitz

 

IMG_0068
iPhone 6


Da det jo ikke har nogen selfie-blitz, vælger kameraet i iPhone 6 blot at gaine op digitalt, hvilket giver et mere grynet billede. Men når man tager den mindre opløsning på sensoren i betragtning, er der så virkelig så stor forskel på iPhone 6s med selfie-blitz og iPhone 6 uden, at det er værd at opgradere sin telefon? Det er naturligvis op til den enkelte. Denne anmelder ville nok ikke gøre det af den grund.

 

Video og Live Photo

Både frontkameraet og bagkameraet kan tage de såkaldte Live Photos, der i teorien er 1,5 sekunders videoer ved fuld fotoopløsning. Eller sagt på en anden måde: Det er 22-23 fotos, der tages lige efter hinanden og derefter sættes sammen til levende billeder – til halvandet sekunds video ved 15 FPS.

Det er en feature både Nokia/Microsoft og HTC har haft i årevis, og virker ærligt talt som en ubrugelig gimmick. Siden idéen først kom frem, er tjenester som Instagram og Vine blevet hjemsted for ultrakorte videoer, så de folk, der kan lide idéen har allerede et veletableret system at gøre det i. Og som en af undertegnedes kvindelige venner sagde, da hun så et Live Photo, jeg havde taget af hende: ”Det er godt nok creepy”. Heller ikke denne feature er formentlig nok til at skifte fra en iPhone 6.

En anden ny kamera-feature er at iPhone 6s kan optage video i 4K. Det er også noget, konkurrenterne har kunnet i et stykke tid, men som det ofte er tilfældet, hat Apple gjort klogt i at vente.

4K-video skudt med iPhone 6s er langt mere stabilt og bedre til at håndtere hurtige bevægelser, end det for eksempel var tilfældet med LG G3, der var en af de første smartphones, der kunne optage 4K-video.

 

 

GALAXY S6-videoen herover er noget mørkere og mattere i farverne end 6s-videoen herunder. Læg også mærke til, at S6’erens linse har tendens henimod fiskeøje, hvor iPhone 6s er langt mere tro mod virkeligheden og har bedre lys.

De to videoer her på siden er hårdt komprimerede i forhold til originalerne på telefonerne, men det er alligevel tydeligt at se, at 6s udfører 4K-opgaven med langt mere overskud end GALAXY’en.

 

 

Konklusion

Der er naturligvis ingen tvivl om at iPhone 6s er den bedste iPhone til dato. Alt andet ville, som indledningsvist nævnt, være underligt. Men er den så meget bedre end iPhone 6, at det kan betale sig at opgradere? Ikke i undertegnedes øjne.

Siri var en killer feature. Bor man i USA var Touch ID en killer feature på grund af Apple Pay. 3D Touch er bare ikke lige så vild en nyhed som de to. På sigt vil 3D Touch formentlig ende med at være en fuldkommen uundværlig funktion, men der kan ende med at gå lang tid før udnyttelse af funktionen virkelig slår igennem, og så kan man lige så godt vente og købe en iPhone 7.

Når det gælder kameraerne, så skal man nok være ret stor iPhone-fotofan for at synes at forskellen på 6’eren og 6s’erens bagkamera er nok til at skifte. Eller også skal man tage rigtig mange selfies og være meget bekymret for deres kvalitet. Man skal huske, at man jo også stadig bare kan vende sin telefon om og tage en selfie med bagkameraet og dettes ”rigtige” blitz, hvis man absolut skal forevige sig selv i mørke.

IPhone 6s er hurtigere i benchmarks, men til hverdagsbrug er det svært at mærke forskellen. 6s har flot 4K-video, men hvor mange af os er det lige, der bruger vores iPhones til at lave videoer, der kan blæses op på et stort lærred uden at blive grynet? Jeg synes, det er superfedt og imponerende, at man kan lave så flot video på en smartphone…men om det ligefrem er grund til at opgradere nu i stedet for om et år, er lidt mere diskutabelt.

En af de største forskelle er måske den som Apple slet ikke omtaler, at de nye iPhones er bedre til at tåle vand.

IPhone 6-ejere, der ikke absolut altid skal have det nyeste af det nyeste, kan altså godt lade Dankortet ligge i lommen. Har man derimod en iPhone med tallet 5 på eller lavere, er iPhone 6s lige nu den bedste iPhone, man kan få fingre i. Og så er situationen en anden. Hvis man skal opgradere fra 5S og nedefter, skal man ikke gøre det til 6’eren, men taget skridtet hele vejen op til 6s. Man får mest for pengene på den måde.

 

front

 

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Design
Robusthed
Kamera
Pris
Forrige artikelNy trådløs USB Bluetooth AptX fra Creative
Næste artikelNu virker Siri med Philips Hue
test-iphone-6sDer er ingen tvivl om at iPhone 6s er den bedste iPhone til dato. Der er forbedringer på kamera og mulighed for “blitz” på selfies. 4K video er flot, 3D Touch har potentiale og telefonen er hurtigere end sin forgænger og mere robust overfor vand. Har man en iPhone 6 kan det dog virke som små forskelle, men har du en ældre iPhone der trænger til udskiftning vil 6s være det næste naturlige skridt.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.