Forside Indhold og distribution Film

TEST: Apple TV 4 (opdateret)

-

Apple TV 4

Opdatering 7/11 2015

Vi har været på besøg hos Apple og fået flere informationer om Apple TV 4.

Annonce:

Anmeldelsen er rettet til og tilføjet nyt. De afsnit der er ændret i forhold til 1. udgivelse er markeret med symbolet vist her til venstre.

Opdatering 16/11: Tilføjet et afsnit om de nye hitlister i App Store.

 

Apple er klar med generation 4 af Apple TV streamingboks. Vi anmelder den her.

Den længede ventede opdatering til Apple TV modellerne er landet i de første hjem nu og snart vil den nye medieafspiller og streamingboks kunne købes i butikkerne herhjemme.

Men det til 2,5 gange prisen for den foregående model, Apple TV 3, der bliver på markedet. Hvad får man for de ekstra penge, og er det en forskel der er investeringen værd?

Det ser vi nærmere på i denne anmeldelse.

 

 

Udpakning

Apple TV 4 leveres i en sort æske hvor i der – udover Apple TV – ligger:

 • Den ny fjernbetjening med touch
 • Lightning-kabel til opladning af fjernbetjening
 • Strømkabel
 • En “kom igang” piece

blyant Der følger ingen USB-lader eller HDMI-kabel med.

Selve Apple TV 4 er lidt mere “buttet” end de to tidligere modeller. Den er 35 mm høj mod 23 mm i ATV2 og ATV3.

 

Apple TV kassen åbnes. Foto: recordere.dk
Apple TV kassen åbnes. Foto: recordere.dk
Indholdet af pakken. Foto: recordere.dk
Indholdet af pakken. Foto: recordere.dk

 

Tilslutninger

Kendere af Apple TV produkterne vil bemærke at Apple har fjernet den optiske lydudgang på den nye model.

Udover power og HDMI er der tilslutning for kablet netværk og USB-C.

USB-C er lige nu kun en serviceport for Apple-værkstedet. Om Apple finder anden anvendelse for den senere må vi afvente at se.

 

Apple TV 4 bagfra bagside rear

 

Installation

Selve installationen er en trin-for-trin guide for indstilling af land, sprog, netværk, apple-id mv.

Én ting er dog nyt. Apple TV 4 kan hente en del af konfigurationen fra en nyere iPhone via Bluetooth. Her bliver man bedt om at holde telefonen tæt på Apple TV, og så overføres indstillingerne.

Men alt kan selvfølgelig også sættes op manuelt.

 

Apple TV 4 App Store. Foto: recordere.dk
Apple TV 4 App Store. Foto: recordere.dk

 

Ibrugtagning

En af de helt store nyheder i Apple TV 4 er muligheden for at 3.part kan lave egne apps og få dem med i den indbyggede App Store.

Så ATV4 byder på en mere åben platform end de tidligere Apple TV modeller, med mulighed for at der kommer nye apps i et noget hurtigere tempo end tidligere.

Det betyder også at Apple TV 4 er næsten helt tom efter den indledende installation. Man skal selv ind og installere de ønskede apps fra dens App Store. Selv en app som Netflix skal installeres før der kan streames.

Installationerne af apps går dog hurtigt, og så er boksen klar til brug.

Tips

Placeringen af de enkelte apps på forsiden kan ændres, blot hold “OK”-knappen nede på den app der skal flyttes, så begynder den at “sitre” hvorefter den kan flyttes til den ønskede placering og slippes igen med “OK”-knappen.

blyant Det kan også benyttes til at slette en app. Tryk “Play/Pause” mens ikonet sitrer for at fjerne den app.

 

Apple TV 4 forside. Foto: recordere.dk
Apple TV 4 forside. Foto: recordere.dk

 

Siri

Den nye Apple TV boks er teknisk set bygget til tale-assisterenten Siri, hvor man kan finde indhold og styre afspilning med stemmen.

Det virker bare ikke i Danmark endnu.

blyantApple fortæller at der endnu ligger et arbejde bag facaden for dem og for de app-udviklere der bliver en del af den globale søgning kaldet “Unified Search”. Det har betydning for Siri også, for “hun” er meget mere end blot stemmekommandoer i Apple TV. For at Siri kan give brugerne den helhedsoplevelse som Apple ønsker, så skal søgninger og intelligente valg tilpasses hvert land og indholdet af tjenesterne dér.

 

Indstillinger

I Apple TV 4 er der kommet flere nye muligheder for personlige valg og indstillinger.

Der er mulighed for at indstille hvad Apple TV 4 kan og ikke kan, i forhold til hvem der sidder bag skærmen. Eksempelvis kan der skjules indhold for børnene via nye og flere “begrænsninger” og man kan undgå at Siri taler “dirty”.

Under videoindstillingerne er der nye valg for skærmopløsninger til computerskærme.

Herunder et galleri af udvalgte indstillinger i ATV4.

 

Ny fjernbetjening

En markant forskel i Apple TV 4 er fjernbetjeningen.

Den ny fjernbetjening har en touch-glasoverflade, accelerometer og gyroskop. Piletaster og “OK”-knap er væk, erstattet af touch.

Accelerometer og gyroskob kan aflæse hvordan fjernbetjeningen holdes og bevæges, og det kan benyttes som eksempelvis gamecontroller i spil.

Den ny fjernbetjening sender/modtager via Bluetooth. Det betyder at der ikke behøver være frit udsyn til tv-boksen, hvilket også er nødvendigt når fjernbetjeningen overgår til at være en mere avanceret controller.

Den nye fjernbetjening har dog også en infrarød sender. Der er genopladeligt batteri, som oplades via lightning-stik som der kendes fra nyere iPhones og iPads.

blyant

Apple fortæller at der kommer en advarsel på skærmen når det er tid til en opladning. En enkelt opladning holder typisk til måneders brug.

Touch-delen kræver noget tilvænding, inden navigationen igennem menuer og apps opleves ligeså hurtig og præcis som med piletaster og glider fingeren når man trykker et “OK” så risikerer man at vælge forkert. Efter en tilvæningsperiode synes jeg dog den fungerer udemærket.

Der er knapper for “Menu”, “Hjem”, “Søg”, “Afspil/pause”, “Skru op” og “Skru ned.

Kombinationen af alumium, mat glas og poleret plast giver følelsen af kvalitet.

blyant Som tilbehør fås en strap som hedder “Remote Loop”. Det er en rem der kan tages om håndleddet og klikkes fast i Lightning-stikket på fjernbetjeningen, for at beskytte mod at den ryger ud af hånden ved aktivitets-spil.

blyantPas iøvrigt godt på fjernbetjeningen. Toppen er glas der kan gå i stykker hvis den tabes på gulvet eller ender som tyggeben i munden på hunden. En ny fjernbetjening koster 679 kroner (!)

Opdatering 1/8-16: Apple TV Remote app er klar. Den omdanner en iPhone til en touch fjernbetjening for Apple TV 4. Læs mere om den her.

 

 

Apple TV 4 fjernbetjening
Apple TV 4 fjernbetjening

 

Gammel fjernbetjening og universal-fjernbetjeninger

Apple TV 4 kan også betjenes via “gammeldaws” infrarød (IR). Det betyder at den tidligere model fjernbetjening til Apple TV fortsat fungerer til den basale navigation og start/pause af afspilning.

Det samme gælder hvis du har programmeret en universalfjernbetjening til at styre Apple TV. Den løsning kan fortsat bruges sammen med ATV4.

Det vil også glæde ejere af B&O TV der benytter IR-blastere sammen med ATV, for fjernstyring via TV’et med B&O-remoten.

blyant

Det der ikke virker med IR-fjernbetjening er nyheder som adgang til den nye “task manager” (hvor der kan skiftes imellem kørende apps og apps kan lukkes) samt betjening af de apps (typisk spil) der benytter den nye fjernbetjening som gamecontroller med touch/bevægelse.

Der er også mulighed for at Apple TV 4 lærer koderne fra TV-fjernbetjeningen. Så den nuværende TV-fjernbetjening kan genbruges til at styre Apple TV også.

De mange muligheder for fjernbetjening gør ATV4 til en fleksibel tv-boks til stue og hjemmebiograf.

 

Apple TV 4 indstillinger. Foto: recordere.dk
Apple TV 4 indstillinger. Foto: recordere.dk
Apple TV 4 indstillinger. Foto: recordere.dk
Apple TV 4 indstillinger. Foto: recordere.dk

 

blyant

Bluetooth

Apple TV 4 understøtter tilslutning af forskellige enheder via trådløs Bluetooth. Modsat tidligere så understøttes dog ikke længere tilslutning af et Bluetooth keyboard.

Der kan tilsluttes følgende samtidig:

 • Én af de nye fjernbetjeninger (Apple TV Remote)
 • To gamecontrollere (Af typen “Made for iOS”)
 • Ét par Bluetooth hovedtelefoner (1 stk)

 

Danske apps

Det at Apple TV 4 kommer med en App Store gør den streamingboks mere interessant for udbydere af streaming tv og film i Danmark.

Nu er det blevet lettere at indsende egne apps til Apple og få dem med ud i stuerne, og det er derfor den væsentligste grund til at investere i et ATV4. Det er her at den store forskel fra før og til nu ligger.

I ATV3 var der adgang til streamingtjenesterne Netflix og Viaplay. Allerede her ved premieren på ATV4 er der udover de to også streaming tv fra DR TV, HBO Nordic, SVT, NRK og TV4 (Sverige).

 

Hakker streamingen? Så er der også en app til at teste netværket.
Hakker streamingen? Så er der også en app til at teste netværket.

 

DR TV

DR har valgt at gå ind på Apple TV 4 med en app der giver adgang til tv-programmerne som det kendes fra eksempelvis nettet (dr.dk/tv) og HbbTV.

DR TV viser endda live TV fra deres 6 tv-kanaler også, streamet over nettet via Apple-boksen. Så der kan ses DR1, DR2, DR3, DRK, DR Ultra og Ramasjang.

En smart detalje her er at vælges en live-kanal som DR1 så får man automatisk muligheden for om man vil hoppe ind i programmet live, der hvor udsendelsen er nået til, eller om man vil starte programmet forfra istedet.

Når en udsendelse startes er kvaliteten meget dårlig de første sekunder. Meget pixelering og herefter bliver det bedre.

Jeg prøvede at de nogle forskellige udsendelser via Apple TV og via HbbTV, og kvaliteten var visuelt bedømt ens. Altså lige bortset fra det med at streaming-kvaliteten er dårligere i de første sekunder i DR-app på ATV4.

blyant DR app til Apple TV 4 er ikke fuldt udviklet endnu. Senere opdateres den med mulighed for at benytte DR-login. Det giver mulighed for at app’en kan hente information om hvad der er set og hvor afspilningen er nået til i de enkelte programmer.

 

 

 

Apple TV 4 DR TV
Apple TV 4 DR TV

Apple TV 4 DR TV

 

HBO Nordic

En anden streamingtjeneste der har premiere på Apple TV er HBO Nordic. Kanalen med de mange originalserier.

HBO Nordic streamer i 1080P med 5.1 surround lyd.

 

 

Apple TV 4 HBO Nordic

 

Netflix

Netflix på ATV4 har skiftet udseende. Det nye design der også er på andre Netflix-afspillere på nettet, på smartphone og tablet er rykket ind her.

Netflix sender i 1080P med 5.1 surround.

blyant Netflix er med i det Apple kalder “Unified Search”. Det er en nyhed i Apple TV 4 hvor der kan søges på tværs af apps. Eksempelvis kunne en søgning efter en film vise at den findes både til streaming via Netflix og køb/leje via iTunes-butikken.

blyant “Unified Search” virker ikke i Danmark endnu, men det kommer.

 

 

 

Apple TV 4 Netflix

 

Viaplay

Viaplay er også blevet frisket op på Apple TV 4, og den grå topmenu hvor der skiftes imellem de enkelte sektioner “Start”, “Serier”, “Film”, “Sport”, “Børn”, “Søg” og “Indstillinger” er kun synlig når der navigeres til toppen af siden.

 

 

Apple TV 4 Viaplay

 

blyant Fitness

Træner du hjemme i stuen så kan Apple TV 4 også hjælpe med øvelserne foran den store skærm. En app som Zova leverer træningsprogrammer til workout med tilpassede tider for de enkelte øvelser.

Med mulighed for at kombinere fitness foran TV’et med iPhone og Apple Watch, der er kan træningen, resultaterne og målene blive en helhed i hverdagen. Apple Watch kan måle puls og lade det indgå som en del af træningen.

 

Zova workout
Zova workout

 

Spil

Apple TV 4 er også en spillekonsol. Måske ikke en direkte konkurrent til PlayStation, Xbox og PC – mere som muligheden for at få spil som det kendes fra smartphone og tablet op på den store skærm.

Dette med mulighed for en game-controller ala Wii via den nye fjernbetjening samt muligheden for flerbrugerspil med vennerne over nettet.

blyant Som tilbehør fås en rem til fjernbetjeningen, så den ikke tabes under spil med bevægelser og aktivitet. Tjek afsnittet om den nye fjernbetjening ovenfor.

blyant

Der kan også købes “rigtige” gamecontrollere som tilbehør. Køb dem der er mærket “Made for iOS”. De vil også virke på Apple TV 4. Der kan tilsluttes 2 gamecontrollere via Bluetooth.

 

Før Apple TV tilbage til 70'erne med pong-spillet
Før Apple TV tilbage til 70’erne med pong-spillet
Vip fjernbetjeningen og få kuglen i det rigtige hul.
Vip fjernbetjeningen og få kuglen i det rigtige hul.
Ingen crash
Ingen crash
Racerløb
Racerløb

 

Øvrige apps

Af øvrige streaming apps finder vi et udvalg som YouTube og nabolandenes tv-streaming via SVT Play, TV4 Play, NRK og ZDF.

Det er første gang at der er adgang til apps fra nabolandene på Apple TV 4.

Klik her for en komplet oversigt over alle apps i den danske App Store til Apple TV.

blyant App Store har nu fået hitlister i Danmark. Det er “Top Charts” som viser hvilke apps til Apple TV der er mest populære. De er 3 kategorier: “Populære betalte apps”, “Populære gratis apps” og “Mest indbringende apps” (de dyreste). DR TV er populær blandt de gratis apps, lige nu kun overgået af pejs og pausefisk.

 

Apple TV 4 hitlister
Hitlister på Apple TV

 

Task manager

Med fokus på muligheden for at køre mange apps, der har Apple også sørget for en “task manager” så kørende apps kan lukkes igen.

To tryk på “Hjem”-knappen henter oversigten frem, og ligesom på iPhone og iPad så fjernes kørende programmer ved at “swipe” dem ud af skærmen.

 

 

Lyd

Der er ikke mange apps til audio streaming i Apple TV 4 endnu, men der er adgang til Apple Music via den indbyggede musik-app.

Apple har fjernet den optiske udgang, så eneste mulighed for at hente lyd ud nu er via HDMI. Til gengæld understøtter ATV4 så lyd i Dolby Digital 7.1 nu, hvor de tidligere modeller kun kunne klare lyd som Dolby Digital 5.1.

Der er dog ingen af de populære streaming-tjenester som streamer i andet end 5.1 lyd nu.

 

Apple TV 4 indstillinger Apple TV 4 indstillinger

 

Billede

Konkurrenten Chromecast får kritik for manglende 50 Hz billedopdatering, som især skal bruges til streaming af lokalt tv-indhold.

De problemer har Apple TV ikke. Den understøtter såvel 50 Hz og 60 Hz billedfrekvens i de fleste ønskelige opløsninger inklusiv en del “computer-opløsninger”. Der er ingen 24 Hz.

Der er dog ingen 4K i Apple TV 4. Det har Apple ikke valgt at understøtte. Så dermed heller ingen Netflix i 4K eller spil i 4K.

Apple TV 4 understøtter 3D. Startede et bilspil og fik en besked på skærmen om at nu kunne jeg tage 3D-brillerne på.

 

Som en kuriositet findes der også en tekst-tv app. Uden talknapper på remoten er den app dog langsom at betjene.
Som en kuriositet findes der også en tekst-tv app. Uden talknapper på remoten er den app dog langsom at betjene.

 

blyant32 GB eller 64 GB ?

Apple TV 4 kommer i to udgaver. En 32 GB til kr. 1.400 og en 64 GB til kr. 1.800.

Pladsen bruges af apps og downloadet indhold som købte og lejede film. Almindelige streaming-apps optager ikke megen plads, men spil har mulighed for at hente baner mv. ned lokalt.

Så er Apple TV mest til streaming burde 32 GB være nok nu som i fremtiden, satser du på at gå “all in” på indhold er 64 GB nok et mere “fremtidssikret” valg (selvom man ikke kan tale om den slags indenfor forbrugerelektronik).

 

blyant

Strømforbrug

Apple TV 4 er en meget grøn afspiller der bruger meget lidt strøm.

 • Stand-by: 0,3 watt
 • Start menu: 2,1 watt
 • Streaming (Netflix): 2,8 watt
 • Streaming (iTunes film): 2,8 watt
 • Spil (grafik tunge): 4 watt

Angivelserne er gennemsnitlige og målt med et spar-o-meter (anbefalet af Energitjenesten).

 

Apple TV 4

 

Konklusion

Apple TV 4 er på en og samme tid “mere af det samme” og nyskabende.

Brugerfladen er frisket op, men ikke mere end at brugere af de tidligere Apple TV vil føle sig hjemme fra første tryk på fjernbetjeningen.

Det nyskabende ligger i en App Store og den mulighed for flere og bedre apps som det giver. Med adgang til streamingtjenester som Netflix, DR TV, Viaplay, HBO Nordic, Youtube og nabolande der er ATV4 allerede fra premieren en god kompagnon til stuealteret.

Den nye fjernbetjening er et frisk pust, men kan du bedre lide den gamle kan den fortsat bruges til de almindelige streaming apps. Så Apple har blot føjet et nyt lag til betjeningen og de muligheder som touch giver. Til gengæld savnes Siri.

Er der brug for lidt tidsfordriv kan der hentes et spil frem på skærmen.

Om nyhederne er nok til at investere nu må være et personligt valg, men hvis app-udviklerne bliver blot en brøkdel så sultne på Apple TV, som de har været på iPhone og iPad, så går denne nye streamingboks en populær fremtid i møde.

Se dagspriser på Apple TV 4 32GB og Apple TV 4 64 GB.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.