Forside * Featured

TEST: Er Chromecast Audio i multirum en Sonos-killer?

-

Chromecast Audio

Bør Sonos frygte selveste Google? Vi har afprøvet Chromecast Audio i multirum, det nye budget musiksystem.

Den ventede opdatering til musikstreameren Google Chromecast Audio, så flere enheder kan spille sammen som et multirum musiksystem, er nu klar til brug.

Annonce:

Skal Sonos og de øvrige multirum musiksystemer til at ryste i bukserne? En Chromecast Audio til kr. 320,- kan ses som en budget-konkurrent til en Sonos Connect der koster kr. 2.999,-

Forventningerne er måske ikke at Google vipper Sonos af pinden i første forsøg, men hvor meget får man egentlig for den noget lavere pris her i første udgave af softwaren?

Det tester vi i denne anmeldelse.

Vi har valgt i første omgang at anmelde multirum-oplevelsen for sig, og henviser til testen af Chromecast Audio for den grundlæggende del.

 

Chromecast Audio

 

Introduktion til Chromecast Audio multirum

Multirum med Chromecast Audio betyder at flere af de små musikstreamere kan samles i en gruppe, til synkron afspilning af samme musik i flere rum.

Det er kun produkterne Chromecast Audio der kan danne grupper lige nu. De øvrige produkter der har Google Cast kan kun spille solo, dette gælder også HDMI-streamerne i Chromecast-familien.

Et af de punkter hvor Chromecast adskilder sig fra Sonos og de øvrige komplette multirum systemer, er at det ikke som sådan er ét musiksystem men derimod flere individuelle musikstreamere.

Kilden til Chromecast-produkterne er apps.

Man henter altså ikke en “Google multirum app”, men derimod apps fra 3.part bygget til “at caste” (at fjernbetjene en Chromecast Audio). Af musiktjenester er det bl.a. Spotify og Deezer.

En Chromecast Audio har heller ingen højttaler indbygget. Den skal tilsluttes noget der kan levere lyden: Et stereoanlæg, en eller flere aktive højttalere eller et par hovedtelefoner.

Af udgange er der analog stereo og optisk toslink. Begge dele i samme 3,5 mm minijack.

 

Image8

 

Forskellig musik i hvert rum

Da musik apps til musiktjesterne endnu ikke er bygget til at streame ud til flere individuelle musikstreamere samtidig, så betyder det at man heller ikke fra samme app kan starte ét nummer i det ene rum og et andet nummer i det næste.

Chromecast multirum understøtter at der spilles noget forskelligt i hvert rum, eller at en gruppe af musikstreamere spiller i stuen mens en anden gruppe spiller på førstesalen.

Men pga. begrænsningerne i musik apps med kun én stream ad gangen, så skal musikken startes op på forskellige smartphones eller forskellige abonnementer.

Som et “proof of concept” testede jeg at lade Spotify starte afspilning i én gruppe, og fra samme smartphone lade Deezer starte afspilning af noget andet i en anden gruppe. Det virkede fint.

Næppe sådan at man vil bruge det i praksis, men blot for at teste at begrænsningen med ét nummer ad gangen ligger i musiktjenestens app/abonnement og hverken i smartphone eller i Chromecast Audio multirum.

 

Image5

 

Sådan oprettes grupper

På Chromecast Audio multirum skal grupperne defineres på forhånd, før de kan bruges af de individuelle musik apps. Dette gøres fra Chromecast app, der kan hentes til Android og Apple iOS.

En gruppe skal bestå af mindst to afspillere, og lige nu er det kun muligt at lade Chromecast Audio indgå i grupper.

Selvom de øvrige HDMI Chromecast kan afspille musik også, og dermed vælges individuelt indefra Spotify, Deezer mv. så kan de endnu ikke indgå i en multirum gruppe. Om det kommer senere må vi afvente at se.

 

Image7

 

Indstillinger

Er der brug for at kalibrere synkroniseringen imellem de enkelte rum, eksempelvis hvis der benyttes en højttaler med en ekstraordinær stor forsinkelse, så kan de enkelte Chromecast Audio forsinkes i indstillingen som x antal tusindele sekunder (millisekunder).

Der kan også indstilles volumen for hver højttaler i en gruppe, så de matcher i lydstyrke når de benyttes sammen i grupper.

 

Image10

 

I brug

Chromecast Audio fungerer som de øvrige Chromecast-produkter ved at det er selve enheden der streamer musikken. Smartphone eller tablet er kun en fjernbetjening.

Så startes en afspilning fra Deezer app på en smartphone, så vil den eller de afspillere der er valgt selv tage over og streame musikken fra Deezer.

Det nye i forbindelse med multirum, er at disse individuelle streamere nu kan synkronisere afspilningen internt i grupper, så der spilles synkront (uden ekko) ud i flere rum.

Når der er defineret en eller flere grupper, så dukker de automatisk op som valg i apps der understøtter Google Cast. Her vil de stå side om side med de individuelle enheder.

Ovenfor til højre et eksempel fra Spotify hvor “Min Gruppe” er en gruppe der består af Chromecast Audio 1 og 2.

Der er ingen lås på, alle på samme netværk kan gå ind og caste – altså starte en afspilning.

Hvis der afspilles til en gruppe, og en anden starter en afspilning i samme gruppe, eller på en af de Chromecast Audio der indgår i gruppen, så stopper den første afspilning på samtlige musikstreamere i den gruppe.

Er der flere som bruger samme multirum musiksystem i flæng kan det let blive noget rod. Googles multirum fungerer bedst for singler eller i hjem hvor man er enige om hvem der spiller fra hvad hvor.

Volumen styres centralt, når der justeres lydstyrke inde i app’en til det musik der spiller. Så er det Spotify der spiller, styres lydstyrken fra Spotify app. Heldigvis virker det også at starte Spotify på en helt anden enhed, sålænge det er samme konto kan man styre lydstyrke, overtage afspilningen mv.

Individuel lydstyrke for hver Chromecast Audio foretages i indstillingerne i Chromecast app.

Jeg oplevede ingen problemer med ekko pga. forsinkelser enhederne imellem. Afspilningen kørte synkront med op til 3 zoner i en gruppe her, hvor der blev spillet på Dynaudio Xeo 3 via optisk toslink samt hhv. en BeoPlay A2 og en Libratone Zipp via analog.

 

Image14

 

Apps

Flere har spurgt. Hvordan virker det med afspilning fra lokal NAS osv.

Alle funktioner på Chromecast-systemet afhænger af de tilgængelige apps, og hvordan de er. Her vil der løbende komme nye til.

Eksempelvis har medieafspilleren PLEX understøttelse for Google Cast, så hvad den app kan afspille af musik mv. vil kunne høres på et Chromecast multirum også.

Se alle tilgængelige apps til Chromecast her.

 

Image11
I Chromecast app kan styres volume for de enkelte afspillere og en afspilning kan afbrydes, uanset hvorfra den blev startet.

 

Virker det multirum så?

En af udfordringerne med et multirum musiksystem som dette, baseret på individuelle Chromecast Audio styret af musiksoftware leveret af tredjepart, er at der ikke er én fabrikant der har styr på hele processen – hele oplevelsen – fra start til slut.

Dette sammenholdt med at dette er første udgave af Google multirum system, gør at det ikke er helt fejlfrit. Faktisk oplevede jeg en del fejl som jeg vil tilskrive umoden software.

Eksempler:

  • En Chromecast Audio der på mystisk vis forsvandt fra en gruppe, så der kun var én enhed tilbage i gruppen.
  • Afspilning der ikke starter op på alle enheder i en gruppe.
  • Spotify på en iPhone 6 der nægter at forbinde til en gruppe med 2 enheder men gerne vil forbinde til en anden gruppe med 3 enheder.

For Apple-brugere er Spotify iøvrigt ikke det bedste valg da cast-funktionerne kun dukker op på iPhone 6 og frem. Her er Deezer et bedre valg, den ser ud til at virke på mange flere Apple-enheder.

 

Chromecast Audio på BeoPlay A2. Foto: recordere.dk
Chromecast Audio på BeoPlay A2. Foto: recordere.dk

 

Konklusion (lang)

Google Chromecast Audio multirum er “Sonos” på budget, men desværre er det også en budget-oplevelse at bruge det lige nu.

Når det fungerer, og det gør det da for det meste, så kører det som sådan fint nok. Men når det så driller, og ikke starter afspilning, eller ikke vil forbinde til en enhed, så afsløres at dette er første udgave der nok burde have haft stemplet “beta”.

Men for mig er der ingen tvivl om at efterhånden som Google og de enkelte streaming-apps får fintrimmet softwaren, og der kommer flere funktioner til, også gerne 3.parts højttalere der kan indgå i samme multirum musiksystem side om side med Chromecast Audio, der vil dette kunne blive et multirum system for mange.

Lige nu og her har Sonos, Heos, Bluesound og de øvrige der leverer en samlet streaming-oplevelse fra A-Z dog næppe noget at frygte hos de kræsne multirum-brugere. Dertil er hele cast-området endnu for fragmenteret, uden en ensartet helhedsoplevelse.

Er der flere brugere på kan det også let blive en rodet affære.

Bare sådan en detalje som: Hvor skruer man lige ned for volume hvis telefonen ringer, det ringer på døren el.lign. Man kan godt stoppe afspilningen inde fra Chromecast app, men det kommer let til at virke som multirum hvor også funktionaliteten er på budget, især med flere brugere på samtidig.

Men til 320 kroner per musikstreamer, plus noget til at afspille lyden på, som måske er i hjemmet i forvejen, der vil Google Chromecast Audio – trods børnesygdommene – være et fint valg for mange.

Men nogen egentlig Sonos-udfordrer er det ikke (endnu).

 

Se også

Test af Chromecast Audio (uden multirum)

Dagspris på Chromecast Audio

 

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Multirum stabilitet
Multirum funktioner og brug
Multirum pris
Forrige artikelEndelig: Chromecast har fået 50 Hz billedfrekvens
Næste artikelTEST af Nexus 6P: Bedste Android vi har set til dato!
test-af-chromecast-audio-multirumTil 320 kroner per musikstreamer er Google Chromecast Audio interessante produkter. Efterhånden som softwaren og dermed oplevelsen fintrimmes, og der kommer flere funktioner og produkter til, der vil dette kunne blive et multirum system for mange. Nogen Sonos-udfordrer det er Chromecast Audio multirum dog endnu ikke.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.