Forside Produkter Gadgets

TEST: Startech Thunderbolt 2 Dock

-
dock
Startech Thunderbolt 2 Dock

Apple har ikke fornyet deres Thunderbolt display i flere år, og derfor har vi testet et værdigt alternativ. Hvis du vil have masser af porte og 4K, så er Startech Thunderbolt 2 Dock måske en idé.

Har du masser af ekstraudstyr tilsluttet til din Macbook eller Windows 10 PC med Thunderbolt, og savner at kunne nøjes med at tilslutte ét kabel og så have skærme, USB diske og ethernet der virker med det samme, så har du brug for en dock, der giver dig alle de porte du har brug for. Det har Startech Thunderbolt 2 Dock.

Annonce:

I 2014 testede vi Startech’s første generation Thunderbolt dock, og var begejstrede, så vi er glade for at have fået muligheden for at teste 2. generation med Thunderbolt 2 fra samme.

Personligt har jeg et Apple Display både på job og hjemme, og ser man bort fra design og skærmens opløsning, så er det jo ikke en tidsvarende løsning med USB2 og med manglende passthrough til endnu en skærm. Apple Thunderbolt Display er fra 2011, og er ikke blevet fornyet siden, og det er skuffende at Apple ikke prioriterer det produkt.

Derfor er muligheden for at tilslutte en Thunderbolt 2 dock hvor man både får HDMI 1.4 og mulighed for at tilslutte et 4K display via Thunderbolt 2 en interessant mulighed.

 

Startech Thunderbolt 2 Dock - Front
Startech Thunderbolt 2 Dock – Front

Udpakning og installation

Startech Thunderbolt 2 Dock kommer med strømforsyning, Thunderbolt kabel samt docken, der måler 38 mm i højden, 234 mm i længden og 82 mm bredden.

Docken er designet så den minder om de originale Mac Pro med med aluminum look og en ramme omkring selve docken. På forsiden finder man en USB3 port med “fast-charge” samt et mini-jack audio-ud.

 

Startech Thunderbolt 2 Dock - Bagside
Startech Thunderbolt 2 Dock – Bagside

På bagsiden finder man 3 x USB3 porte, Toslink optisk audio, mini-jack line-in, 6Gps eSATA, 2 x Thunderbolt 2 connector, samt HDMI og strømstik. Desuden er der et Kensington lock hul, så man kan låse den fast hvis man har det behov.

Installationen er ganske let. Tilslut strøm og sæt Thunderbolt stik til din Mac eller Windows 10 PC med Thunderbolt. Docken understøtter nemlig både Mac og PC, såfremt din PC har Thunderbolt stik og kører Windows 10. Vi har dog ikke testet den med Windows.

 

Performance

Vi har testet Startech Thunderbolt 2 med både Macbook Pro med thunderbolt 1 og en anden med Thunderbolt 2, og vælger at vise begge målinger, så man kan se hvad performance man får.

I docken tilsluttede vi 2 skærme. Et Apple Thunderbolt display på den ene thunderbolt, og en Dell 1080p skærm på HDMI porten.

På USB3 porten smed vi en USB3.1 SSD harddisk for at give de mest optimale målinger. Vi føler ikke at det giver mening at sammenligne hastigheden med Apples Thunderbolt display, der kun tilbyder USB2, som jo er håbløst langsomt, men vi sammenligner det med performance på de interne USB3 porte på MacBook pro.

Vi testede med Blacmagic Disk Speed appen.

Test på Macbook Pro Retina (Early 2013) med Thunderbolt 1:

På den interne USB3 port fik vi 424 MB/s på write og 433 MB/s på Read. På Thunderbolt docken fik vi på dens USB3 porte 405 MB/s på write og hele 453 MB/s på Read. Så en absolut acceptabel performance.

Test på Macbook Pro Retina (Mid 2014) med Thunderbolt 2:

På den interne USB3 port fik vi 620 MB/s på write og 690 MB/s på Read. På Thunderbolt docken fik vi på dens USB3 porte 341 MB/s på write og hele 351 MB/s på Read. Vi var nødt til at køre testen flere gange, for vi kan ikke forstå hvorfor at dock’en performer dårligere på et nyere og hurtigere thunderbolt 2 chipset.

Men uanset hvad, så slår det jo de sølle 12-35 MB/s man får på et Apple display’s USB2 port.

 

Tilslutningsmulighederne er mange
Tilslutningsmulighederne er mange

Tilslutning af skærme

Vi har testet med to eksterne og en intern skærm. Desværre har vi ikke en HDMI 4K skærm, men testede med en Dell 1080P skærm som kørte fint sammen med Apples 2560 x 1440, samt den interne 15” skærm som kører 2880 x 1800 i opløsning. Det kørte perfekt, og allerede der vinder Startech dock stort over Apple, som ikke engang tillader at man smider en anden skærm i thunderbolt porten på skærmen. De skal begge tilsluttes de interne thunderbolt porte på Macbook’en.

Vær opmærksom på at det er HDMI 1.4, og køber du et 4K display, så vil du ikke kunne opnå højere opløsning end 4K/30, da thunderbolt chipset ikke understøtter 4K/60 på HDMI. Til gengæld kan du sagtens køre 2K med 60Hz.

 

Konklusion. Alt spiller bare

Startech Thunderbolt 2 Dock er en god investering hvis du har en Macbook Pro, og gerne vil have ekstra skærme. Du bestemmer selv hvad skærm du vil have på, og så længe Apple ikke opdaterer sin Thunderbolt Display til noget tidssvarende, så vil jeg give Startech Thunderbolt 2 Dock den højeste anbefaling, hvis du vil slippe for at sidde og sætte masser af kabler til din computer, og samtidigt have god performance uanset om det er på skærme, Gigabit ethernet, USB3 eller på lyd. Vi har ikke set så mange andre Thunderbolt 2 docks der har så mange porte. Savner du Firewire på din Mac, så er det dog en anden dock du skal kigge efter.

Docken koster lige over 2.000 kr. og du kan se aktuel pris her, men køber du så en rigtigt god skærm til din dock, så har du både sparet penge i forhold til Apple Thunderbolt Display. Du har også fået voldsomt meget bedre performance til pengene.

 

Specifikationer:

  • 2 x Thunderbolt 2 (1 bruges til indgang)
  • 1 x HDMI 1.4
  • 4 x USB 3.0 5Gbps (3 på bagside, 1 “fast-charge” indgang på front)
  • 1 x eSATA 6Gbps
  • 1 x Toslink optical audio
  • 1 x 3.5mm audio input (bag)
  • 1 x 3.5mm audio output (foran)
  • 1 x Gigabit Ethernet
Annonce:
Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Performance
Design
Pris
Forrige artikelHård start for Blockbuster-afløser
Næste artikelHBO Nordic lækkede nyt afsnit af Game of Thrones
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.