Forside Baggrund

Hands-on med GALAXY Note 8

-

 

Samsung er klar med den nye Note 8. Vi tager et første kig på den.

“Phablets er til store hænder”.

Eller sådan var det i hvert fald, da Samsung lancerede Note-serien første gang. Mange var skeptiske overfor den store størrelse på denne mellemting mellem en tablet og en smartphone, men folk med håndværkerhænder eller lange, skandinaviske lemmer, forstod udmærket godt, hvad Note-serien kunne. Den kunne befri én fra det besvær, man havde med at ramme de rigtige taster på skærmen.

I dag har phablet-kategorien udviklet sig en del. Men phablets er i sagens natur altid store, hvis man er vant til en almindelig smartphone med en skærm på omkring fem tommer og har nørdehænder, snarere end brolæggerhænder.

 

 

Det var derfor ganske overraskende at få GALAXY Note 8 i hånden, da Recordere var med til Samsungs præsentation af den i New York. Den føltes ikke stor. Den føltes lang. Og det gør en forskel.

Når man tænker på phablets tænker man også, at de er bredere end normale telefoner, og det gør dem ofte sværere at holde på. Og når man så overvejer, at Note 8 har en af de største skærme i kategorien med 6,3 tommer, så skulle man jo tro, at det var noget af en uhåndterbar plade.

 

Masser af plads til nyheder og sociale feeds

Men Note 8 er faktisk fire millimeter smallere end f.eks. iPhone 7 Plus. Den er næsten fem millimeter smallere end Huawei Mate 9 (ikke at forveksle med Mate 9 Pro, der er noget mindre). Til gengæld er den 16,25 centimeter lang, hvilket er et sted mellem en halv og en hel centimeter længere end GALAXY S8+,  iPhone 7 Plus og forgængeren Note 7.

Fordi, der kun er tynde bræmmer i toppen og bunden af Note 8, føles det, som om, man har en lang skærm i hånden, når man bruge Note 8. Og det er især rigtig nyttigt, når man læser på hjemmesider.

Nyhedslæsning og sociale medie-feeds er noget af det, folk bruger deres smartphones allermest til, og det er en ren fornøjelse at læse disse på den lange skærm i 18,5:9-formatet.

Man behøver, ganske som Samsung påstod det under præsentationen – ikke scrolle nær så meget. Og så står den knivskarpt med masser af lysstyrke, selv under hårde projektører, hvis genskin hurtigt kan ødelægge læsbarheden.

Selve designet af Note 8 er på niveau med S8. Den føles stadig en anelse plastikagtig, men den strømlinede overflade med ren skærm foran og glas-look bagpå går altså lige hjem hos en fan af minimalistisk, skandinavisk design.

 

 

Det var begrænset, hvor meget vores hands-on-test kunne fortælle om grundfunktionerne i Note 8. F.eks. var det svært at sige, hvor hurtigt iris- og ansigtsgenkendelse virker i praksis, når der ikke står flere hundrede journalister rundt om én med blitzende kameraer.

Men Samsungs Android-skin var super-responsivt, hvilket tyder på, at softwaren er godt dimensioneret til Exynos-processoren, og man altså ikke behøver være bange for at telefonen hænger hist og her.

 

Bedre noter – med en enkelt ulempe

S-pennen har fået en opgradering på følsomheden , og det kan mærkes. At skrive på Note 8 er langt tættere på oplevelsen af at skrive på papir end tidligere.

Det kan især mærkes på, hvor let eller hårdt man trykker, og Note 8 simulerede ret præcist kuglepenne-agtig skrift, hvor nogle bogstaver får lidt mere blæk end andre, fordi man simpelthen trykker hårdere visse steder, ganske ubevidst. Det ser meget mere naturligt ud end tidligere, og føles lige sådan.

Det er også smart med funktionen, hvor man kan skrive noter på skærmen, mens telefonen er slukket. Men den har en ulempe. Funktionen aktiveres, når man hiver pennen ud af Note 8 i bunden, og så kan man gå i gang med at skrive på skærmen med grå skrift.

Det fungerer rigtig godt – lige indtil man lægger pennen på bordet, tænder skærmen og foretager sig et eller andet, og så slukker skærmen igen.

 

 

Så kan man ikke tage noter på den slukkede skærm længere, fordi pennen allerede er ude. Funktionen aktiveres nemlig kun, når man hiver den ud. Man skal altså sætte den ind og hive den ud igen for at skrive på den slukkede skærm, og så går lidt af idéen ligesom af. Men det er forhåbentligt noget, Samsung klarer med en softwareopdatering på et tidspunkt.

 

Kameraet ligner en vinder

Sidst, men ikke mindst, er der kameraet. For at konkludere noget ordentligt skal det naturligvis testes dybere, men de første par forsøg med at tage billeder gav faktisk substans til Samsungs løfter.

Den dobbelte, optiske billedstabilisering og Live Focus-funktionen virker rent faktisk hurtigt og effektivt, så det er mærkbart nemmere at tage skarpe, urystede billeder, selv når der er knald på omgivelserne.

Især Live Focus-funktionen imponerer. Ikke så meget fordi, det ikke er set før – Apple introducerede funktionen med iPhone 7 Plus sidste år – men fordi, det går stærkt.

Processoren i Note 8 arbejder så hurtigt, at der ikke er den minimale forsinkelse på, man kan opleve, når man forsøger at gøre baggrunden sløret på andre mobilkameraer. Funktionen responderer, så snart du rykker ved slideren på skærmen.

 

 

Det er desuden supernemt og hurtigt at vælge det motiv, der skal være i fokus forrest. Det er helt klart den bedste implementering af den type funktion, undertegnede skribent har prøvet indtil videre – men igen, for at kunne sige noget konkluderende, skal kameraet igennem en ordentlig test.

I det hele taget virker Note 8 som en vinder i phablet-kategorien.

Ulempen er den relativt høje pris på 7.749 kr., man betaler for sådan en phablet, og så finder vi først ud af ved en rigtig test, om det lettere underdimensionerede batteri kan holde Note 8 i live længe nok til at gøre den lige så brugbar som alle dens funktioner.

 

Se også

Her er Samsung Galaxy Note 8

 

Annonce