Forside Baggrund

Fokus: Airplay 2

-

Hvad er Airplay 2, og hvad kan det som Airplay ikke kan? Det sætter vi fokus på i denne artikel.

Hvis du er bruger af Apple-produkter i dag, så kender du sikkert Airplay.

Annonce:

Det er Apples overførsel af video, audio eller skærmbilleder – fra en enhed til en anden. Det kan være fra en ‘sender’ som iPhone, iPad eller Mac – til en ‘modtager’ som Apple TV eller en højttaler, eller et musikanlæg, med Airplay indbygget.

 

Airplay kan sende skærm, audio og video. Screenshot fra Apple præsentation

 

Airplay 2 er ikke en erstatning for Airplay, men mere en udvidelse på lydsiden. Airplay 2 handler nemlig kun om audio – i sin nuværende form.

Det er fortsat afspilning af audio (musik, lyde) fra lokal lager, fra et netværkslager eller musik/tv-lyd streamet direkte fra nettet.

 

Airplay 2 er en audio-udvidelse til Airplay. Screenshot fra Apple præsentation

 

Udvidet smart buffer

Men hvor Airplay er begrænset til at streame fra én enhed til én anden enhed (højttaler/musikanlæg), så kan Airplay 2 streame ud til mange højttalere/musiksystemer samtidig.

Hvor Airplay benytter en buffer på få sekunder, hvor højttaleren/musiksystemet lige skal bruge et øjeblik på at blive klar til afspilning, der er Airplay 2 markant anderledes.

Bufferen i Airplay 2 kan være flere minutter, hvor indholdet overføres/opdateres hurtigere end real-time. Det betyder at ‘sender’ (kilden) afleverer en portion data over netværket til ‘modtager’ (afspillerenheden som højttaler/musiksystem). Den portion data er det indhold der ønsket afspillet.

Så istedet for en kontinuerlig stream, fra kilden til afspillerenheden, som i Airplay, så afleverer i Airplay 2 mere selve bufferen til næste afspilning, som “her er en portion lyd, afspil dette over de næste minutter”.

Det betyder at risikoen for udfald mindskes, som følge af at ‘sender’ (som iPhone, iPad eller Mac) kommer udenfor WiFi rækkevidde et øjeblik.

Med det “gamle” Airplay der stopper musikken hvis streamen brydes. Så går man lige ned med skraldespanden eller andet, hvor forbindelsen brydes, så går musikken i stå.

Med Airplay 2 der kan musikken fortsætte sålænge der er noget i den buffer der kan være flere minutter lang.

 

Airplay 2 håndterer multirum. Kan afspille til flere højttalere/musikanlæg samtidig. Screenshot fra Apple præsentation

 

Multirum

En anden markant forskel med Airplay 2 er muligheden for at afspille på flere højttalere og musikanlæg samtidig.

Dette sammen med en anden ny feature i Airplay 2, hvor flere Apple-enheder i hjemmet – hver især – kan tage kontrol over musikafspilningen.

Disse nye funktioner tilsammen, inkl. den udvidede buffer, gør det muligt at bygge et multirum musiksystem baseret på Airplay 2.

Det kan eksempelvis bruges til at flere Apple-enheder på netværket kan tilføje musiknumre til samme playliste. Altså en slags jukeboks-funktion, hvor flere i hjemmet “ønsker” numre til senere.

Den kommende smarthøjttaler, HomePod, bliver også en enhed der kan udnytte dette, samtidig med at det hele kan styres af Siri. Apple TV 4 og 4K vil også kunne indgå i musiksystemet.

Airplay 2 bliver også bedre integreret i iOS. Eksempelvis vil det være muligt at besvare et telefonopkald uden at musikken afbrydes, selvom det måtte være samme iPhone der afspiller musikken lige nu.

 

Deling af næste nummer i “jukeboksen”. Screenshot fra Apple keynote

 

Apple-enheder med Airplay 2

Airplay 2 understøttes af iOS 11, tvOS 11 og MacOS High Sierra. Altså når Apple engang åbner op for det.

Det betyder at disse Apple-enheder kan tage Airplay 2 i brug senere, såfremt de ellers er opdateret til seneste operativsystem til den tid:

  • iPhone: iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s.
  • iPad: 12.9″ iPad Pro (1. generation), 12.9″ iPad Pro (2. generation), 9.7″ iPad Pro, 10.5″ iPad Pro, iPad (5. generation), iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2
  • iPod touch: iPod touch (6. generation)
  • Apple TV: Apple TV 4K, Apple TV 4
  • Mac: MacBook/iMac/iMac Pro fra slutningen af 2009 og frem, MacBook Air og Pro fra 2010 og frem, Mac Mini og Pro fra 2010 og frem.

 

Apple TV 4 og Apple TV 4K kan indgå i multirumsystemet. Screenshot fra keynote

 

3. parts fabrikanter med Airplay 2

Flere andre fabrikanter er allerede bekræftet at levere højttalere og musikanlæg der vil kunne arbejde sammen med Airplay 2.

Der er produkter på markedet i dag der vil kunne opdateres via firmware den dag Apple frigiver Airplay 2. Bl.a. har Libratone annonceret at deres nuværende serie af Zipp-højttalere vil få Airplay 2.

Af fabrikanter der samarbejder med Apple om Airplay 2 kan nævnes:

Bang & Olufsen, Beats, Bluesound, Bose, Bowers & Wilkins, Definitive Technologies, Denon, Devialet, Dynaudio, Libratone, Marantz, McIntosh, Naim, Sonos og Polk.

 

Kontrol fra iOS over de enkelte rum med volumen. Screenshot fra Apple keynote

 

Tilgængelighed

Apple har endnu ikke fortalt hvornår Airplay 2 vil blive tilgængelig, men alle 3. parts fabrikanter der kommer til at understøtte Airplay 2 siger til næste år – 2018 – for hver deres produkter.

Apple selv har lige udskudt premieren på HomePod-højttaleren, til begyndelsen af 2018 for de første lande (USA, Storbritanien og Australien), og det vil være naturligt at vente med premieren på Airplay 2 til den er på markedet.

 

HomePod-højttaleren kan være en del af musiksystemet. Screenshot fra keynote

 

Annonce:
Forrige artikelStar Wars: The Last Jedi bliver den længste film i sagaen
Næste artikelBriterne gør klar til førerløse el-biler
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.