Forside Produkter Mobil

Samsungs næste angreb i sensor-krigen: 108 megapixel

-

Kameraerne i næste års Samsung-smartphones kommer formentlig op over 100 megapixels.

Det samme gælder de smartphones, der benytter sig af Samsung-sensorer i stedet for de Sony-sensorer, der ellers dominerer smartphone-markedet. Det er for eksempel Xiaomis Redmi-telefoner, og netop Xiaomi bekendtgjorde i sidste uge, at de var på vej med en Redmi-smartphone, der havde 108 megapixels på kameraet.

Annonce:

Det er fordi, Samsung netop har annonceret en ny sensor, ISOCELL Bright HMX, der har 108 megapixels opløsning, og som dermed tager et syvmileskridt fremad i forhold til Samsungs tidligere sensor-konge med 64 megapixels.

Sensoren er udviklet i samarbejde med Xiaomi, hvilket forklarer, hvorfor de får adgang til den først. Men det viser samtidig, hvor Samsung er på vej hen med sensorerne til deres egne smartphones. Virksomheden siger, at de vil begynde at producere sensoren allerede i næste måned.

Som bekendt er det dog langt fra antallet af megapixels, der alene afgør fotokvaliteten i et smartphone-kamera. Såvel optikken som softwaren og sensorens størrelse har også afgørende betydning. Men netop størrelsen på den nye sensor er også værd at lægge mærke til.

6K-video i 30FPS

Sensoren er i 1/1.33”-størrelsen, hvilket nærmer sig den sensor-størrelse, vi finder i systemkameraer og DSLR-kameraer. Det er, som Engadgets Steve Dent skriver, 75% af størrelsen på Sonys populære RX100 VII-kamera, der har en 1”-sensor ombord.

Det er ikke første gang, så stor en sensor er kommet ombord i en telefon. Nokias eksperimental-telefon PureView 808 fra 2012 puttede 41 megapixels ind på en sensor, der var en anelse større. Men som Samsung skriver i deres pressemeddelelse, så er det første gang en så stor sensor med så mange megapixels er klar til at invadere populære smartphones.

Som altid med disse sensorer skal man ikke forvente hele tiden at tage billeder med 108 megapixels opløsning. Dette er muligt med sensoren, men det kræver ret gode lysforhold. For netop at opveje f.eks. lysforholdene vil det typiske brugsmønster være, at der anvendes fire sensor-pixels til at repræsentere én pixel i billedet, da der på den måde kan lukkes mere lys ind og flere farvenuancer kan blive opfanget.

Det betyder dog, at normale, dagligdags fotos med denne sensor vil have en opløsning på 27 megapixel, hvilket jo ikke ligefrem er at kimse ad. En anden konsekvens er at videoer optaget med sensoren kan komme op på en 6K-opløsning (6016 x 3384) i 30 fps – og det er vist ikke set før i en smartphone. Endvidere har sensoren en indbygget ISO-automatik, der indstiller lysfølsomheden efter forholdene, så dette ikke skal gøres med software.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.