Forside * Nyheder

Spar penge på en Mac Pro – byg den selv!

-

Et nyt, crowdfundet PC-kabinet ligner i høj grad ”the real thing”.

Da Apple annoncerede deres nye Mac Pro, kom der tre slags reaktioner. De mest positive handlede om den massive computerkraft, der ligger i desktop-maskinen, der især er velegnet til tung brug i de digitale, kreative fag, lige fra videoredigering til computerspil-design.

Annonce:

Dernæst kommer så de mere blandede reaktioner over prisen, der i Danmark formentlig kommer op på over 40.000 kroner, når maskinen endelig lander i butikkerne. Til sidst er der så de mere kyniske stemmer, der blot mener, at Mac Pro-designet allermest ligner et stort rivejern.

Men netop rivejerns-designet er nærmest blevet ikonisk allerede, og af samme grund kan PC-selvbyggere, der gerne vil have rivejernet stående derhjemme, snart få det – uden at skulle bruge de mange penge, en rigtig Mac Pro koster.

Det sker takket være et nyt crowdfunding-projekt fra Dune Case. D. 21. oktober slipper de et PC-kabinet løs på Kickstarter, der til forveksling ligner Apple-rivejernet. Med undtagelse af siderne og det manglende æble-logo skal man tæt på for at se forskel.

Tilbehøret får den til at ligne

Sådan er det i hvert fald, hvis man køber særligt paneltilbehør til for og bag på kabinettet, som Dune Case kalder ’Dice Y’ efter de bikubeformede huller på bagsiden. Disse skulle angiveligt være støjdæmpende, og Dune Case forklarer samtidigt, at de har lavet store huller på frontpanelet for at øge luftindtaget.

Dune Pro med (tv) og uden (th) Dice Y-tilbehøret (Foto: Dune Case).

Men når disse paneler sidder på maskinen, ligner den unægteligt en Mac Pro fra 2019. De mindre huller i kabinettets normale design er dog stadig ret Mac Pro-agtige, men får allermest maskinen til at ligne en blanding af 2019-modellen og den første generation af Mac Pro’er, der blev lanceret i 2006.

Dune Case tillader sig endda at kalde kabinettet for Dune Pro, og eftersom Apple jo ikke ligefrem er kendte for at trække på skuldrene overfor forsøg på at kopiere deres designs, må vi se, om et sagsanlæg når at komme i vejen for forudbestillingerne af kabinettet.

Lige til Hackintosh-højrebenet

Men skulle Dune Pro rent faktisk komme til salg, vil det være guf for det såkaldte Hackintosh-miljø, hvor kyndige kodere og andre selvbyg-nørder prøver at bygge Macs ud af PC’er. Eftersom det meste Mac-hardware kommer fra andre kilder end dem selv, er det teoretisk muligt at bygge en PC, der har stort set samme hardware som en Mac Pro.

Det største problem er som regel at finde en ”løsgænger-version” af MacOS, der kan spille med hardwaren uden at have adgang til Apples egne drivere og anden software. Som regel kræver det, at man investerer i meget specifik hardware og laver en del installationsarbejde og anden fikumdik. Man kan altså ikke bare klaske MacOS på en gammel laptop, f.eks.

Med den nye Mac Pro skal man samtidig ud og finde en erstatning for Apples Afterburner-kort, der er et grafik-acceleratorkort, der ser ud til at være proprietært. Først når maskinen rent faktisk kommer ud, ved vi om der er tale om en rebranding af et andet kommercielt tilgængeligt produkt. Interesserede parter bør nok holde øje med iFixIt i den forbindelse.

Nu får vi naturligvis også at se, om kabinettet overhovedet bliver til noget, selv hvis crowdfunding-kampagnen slutter med succes. Dune Case har allerede tidligere præsenteret et rundt PC- kabinet, der skal ligne den tidligere Mac Pro-model, til en pris på blot 200 dollar, eller omkring 15-1600 kroner. Denne er dog trods tidligere løfter endnu ikke blevet officielt lanceret.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.