Forside * Featured

3 klar til at prøve 5G inden årets udgang

-

Inden årets udgang planlægger teleselskabet 3 at gå i luften med 5G udvalgte steder i landet. 3 vil til en start kunne tilbyde kunderne adgang til 5G på 700 og 1800 MHz-frekvenserne, men selskabet ser frem til at få adgang til det kraftfulde 3,5 GHz-frekvensbånd. Derfor tester 3 i øjeblikket to forskellige typer 5G hhv. på Amager og i Roskilde – det ’ægte 5G’ og ’5G light’.

Teleselskabet 3 har den seneste tid testet fremtidens 5G på 3,5 GHz-båndet, som er stillet til rådighed af Energistyrelsen. Sideløbende tester 3 et lukket 5G-netværk, der kører på selskabets egne frekvenser på 1800 MHz-båndet på 20 mastepositioner i Roskilde by. De to tests skal bl.a. give 3 indsigt i, hvordan det tekniske set-up skal se ud, når selskabet inden længe skal integrere 5G i sit åbne netværk. Det forklarer Stefan Ring Støhrmann, der er radionetværkschef hos 3 i en pressemeddelse til recordere.dk

Annonce:

”Vi eksperimenterer både helt praktisk med at få plads til mere udstyr i vores master og test af 5G-devices, men ser også på hvordan vi kan få 4G og 5G til at spille sammen på vores frekvensbånd. 4G vil fortsat være den mest udbredte teknologi et stykke tid endnu, og behovet for ekstra kapacitet på 4G-netværket stiger stadig. Derfor skal vi lave en fordeling på vores indkøbte frekvensbånd, som giver plads til 5G og samtidig giver gode oplevelser med 4G i de kommende år.”

 

3 lancerer 5G inden udgangen af året

3 planlægger at lancere 5G i slutningen af 2020 og vil til en start kunne tilbyde kunderne adgang til 5G på 700 og 1800 MHz frekvensbåndene. Det er ifølge 3 lig med de første spæde skridt ind i 5G-verdenen, hvor kunderne med en kombination af 4G og 5G kan forvente hastigheder på ca. 300 Mbit/s afhængig af enhed og placering.

”5G-teknologien er uden tvivl en spændende videreudvikling af mobilnetværket, men foreløbig nok mest interessant for fagfolk og industrien. Mobilnetværket i Danmark er allerede rigtig godt, og de fleste af os kan foretage opkald, sende beskeder og surfe på nettet uden problemer. 5G i 2020 vil ikke nå de hastigheder, som 5G ofte forbindes med, men dette første 5G er et indledende skridt på en spændende rejse. En slags ’5G light’,” siger Stefan Ring Støhrmann.

 

Kraftfuldt 5G i sigte

Hos 3 ser man derfor frem til Energistyrelsens kommende frekvensauktion, hvor der udbydes plads på det kraftfulde 3,5 GHz frekvensbånd, som selskabet i øjeblikket tester på Amager. Her er man nået op på hastigheder på 1 Gbit/s, hvilket er 10 gange hurtigere end en god 4G-forbindelse på 3’s netværk i dag. Ved en tidligere test af samme frekvenser på 3’s hovedkontor i Københavns Sydhavn, nåede 3 op på hastigheder på hele 1,5 Gbit/s.

”Vi er meget spændte på den kommende auktion, hvor de mere kraftfulde 5G-frekvenser kommer i udbud. Man fristes til at kalde det for det første ’ægte 5G’. Med disse frekvenser på hånden vil vi for alvor kunne dykke ned i 5G og udforske teknologiens muligheder. En af de første oplagte use cases vil være en videreudvikling af vores mobile bredbånd til hjemmet og kontoret. Det kører godt på 4G i dag, men med 5G får vi på sigt endnu højere hastigheder og kortere responstider og kan således dække samtlige behov på markedet. Med 5G får vi for alvor et omkostningseffektivt og bæredygtigt alternativ til fast bredbånd, herunder xDSL, kabel og fiberteknologi,” afslutter Stefan Ring Støhrmann fra 3.

Fakta om 3’s 5G-tests

  • 3 forventer at lancere 5G i slutningen af 2020 på 1800 og 700 MHz.
  • 3 tester 5G på Amager på 3,5 GHz-frekvenser udlånt af Energistyrelsen.
  • 3,5 GHz-båndet er det første ’rigtige’ 5G-bånd, der er egnet til landsdækkende udrulning, men det forventes først at komme på auktion hos Energistyrelsen sidst på året.
  • 3 har pilottestet 3,5 GHz-frekvenserne fra Energistyrelsen og målt hastigheder i eget netværk på op mod 1,5 Gbit/s.
  • 3 tester 5G i et lukket miljø på 20 mastepositioner i Roskilde. Testen foregår på selskabets tidligere indkøbte frekvenser på 1800 MHz-båndet.
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.