Forside Nyheder

Facebooks AR-briller bliver også gode for ørerne

-

Den sociale mediegigant vil give dig ”superhørelse” og mulighed for at høre ting i rummet, der slet ikke findes i virkeligheden.

Rumfornemmelse har altid været vigtigt i elektronisk formidlet underholdning. Eftersom vi har to ører for at kunne orientere os i forhold til objekter og mennesker i vores nærhed blev, stereo i sin tid opfundet for at komme tættere på at genskabe det rum, musik blev indspillet i – eller simulere et rum, der aldrig har eksisteret.

Annonce:

Siden kom surroundlyd til film naturligvis til, først i biograferne, og siden derhjemme. Enkelte fremadsynede rockbands som Pink Floyd eksperimenterede endda med live surroundlyd i 1970’erne. Og idag konkurrerer producenter af VR-headset blandt andet om, hvem der kan levere den bedste rumfornemmelse i spil i virtuelle verdener.

Facebooks ejerskab af Oculus gør allerede firmaet til en af de førende virksomheder på denne front. Men nu har Facebook afsløret, hvordan deres udvikling af nye teknologier til ørerne også kan være fordelagtige for folk, der ikke nødvendigvis spiller VR-spil, og gerne vil tage teknologierne med ud i verden i en helt almindelig hverdag.

Auditive superkræfter

I et blogindlæg fortæller forskere fra Facebook Reality Labs (FRL) lidt om, hvad Facebook har i pipelinen, når det gælder AR-briller. Den sociale mediegigant har for længst afsløret, at de arbejder på smartbriller med Augmented Reality, men det har været småt med detaljerne.

Nu fortæller forskerne imidlertid, at de kommende AR-briller vil give brugeren ”superkræfter” når det gælder visse sanser. I dette tilfælde handler det altså om høresansen, som brillerne vil give lidt af et boost. FRL arbejder på teknologi, der kan isolere og forstærke visse dele af det lydmiljø, du befinder dig i.

Det klassiske brugseksempel er den akustisk udfordrede restaurant, hvor der snakkes højlydt over det hele, og nogle mennesker har svært at høre, hvad personen siddende lige overfor dem siger. Der findes allerede høreapparater og in-ear-øretelefoner, der har lignende teknologier ombord, men det er ikke ligefrem socialt acceptabelt at have in-ear-øretelefoner i ørerne, når man fører en samtale med en anden person.

Når det gælder høreapparater, er der en stor mængde mennesker, der gerne vil kunne høre bedre i situationer som den ovenstående, men som ikke er klar til at bruge høreapparat hele tiden. Det er blandt andet det marked, Facebook gerne vil sætte sig på. Deres AR-briller kan således også blive en slags hørebriller.

Hør lyde i rummet, der ikke findes

Det afgørende er dog, at Facebooks teknologi i princippet opfanger lydene omkring dig, processerer dem, og genskaber et nyt lydbillede for dig gennem brillerne. Derfor er det så vigtigt at teknologien kan skabe den ovennævnte rumfornemmelse. Det kalder firmaet for ’Audio Presence’.

Facebooks teknologi kan således f.eks. analysere, hvordan lyd reflekteres i rummet og genskabe rumfornemmelsen i dine ører, når du har brillerne på. Det giver ikke bare kontrol over, hvad du gerne vil ”zoome ind” på, rent lydmæssigt, det giver også mulighed for at genskabe det rum, din samtalepartner befinder sig i, hvis du taler med vedkommende via videochat.

Men det betyder også, at Facebook kan simulere ting som slet ikke er der i virkeligheden via den samme teknologi. På den måde giver brillerne den samme oplevelse til ørerne, som øjnene også får med AR-briller: At opfatte en virkelighed, der er ”udvidet” med digitale objekter, som slet ikke findes i virkeligheden. Der er bare ikke tale om grafik, der placeres foran øjnene, men lyde, der snyder ørerne til at tro, at de er placeret et sted i rummet.

Det siger sig selv, at brillerne ændrer lyden efter, hvordan du holder hovedet og i hvilken retning, du kigger – akkurat som det allerede sker i VR-briller. Men Facebook vil også kunne tilpasse deres simulations-algoritmer efter dit øres form. Vi har alle forskellige ører, og det skaber små forskelle i, hvordan vi hører. Med et simpelt foto af øret vil Facebooks teknologi dog kunne tilpasse oplevelsen til den enkelte bruger.

AR-brillekapløb

Hvordan lyden rent faktisk placeres i øret, melder historien dog endnu ikke noget om. Facebooks udmelding om den seneste forskning handler primært om, hvad de har fundet ud af i forhold til at genskabe rumfornemmelse og isolering/forstærkning af lyde i et støjende miljø. Måske er der tale om højttalere i brillestængerne. Måske knogleræsonans. Måske små in-ears, forbundet med brillerne i stil med hørebriller.

Udmeldingen fra forskerne viser også, at der stadig er et stykke vej endnu, inden Facebooks AR-briller ser dagens lys. Men der er p.t. et kapløb igang. Apple vil også lave AR-briller, der kan bruges i hverdagssituationer, og skulle efter sigende have diskuteret at træde ind på headset-markedet allerede i år med en mere VR-orienteret model.

Vi får se, hvem der kommer først på banen med en model, der hitter.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.