Forside * Featured

Sådan virker ny Chromecast med Google TV i Danmark

-

Googles nye Chromecast er ikke officielt til salg i Danmark. Vi har set på hvordan den og Google TV virker i Danmark nu.

Den nye Chromecast kommer med Google TV. Det er en ny brugerflade der erstatter Android TV.

Annonce:

Det er første Chromecast med en brugerflade og en fjernbetjening. Så den er nu en konkurrent til Android TV-bokse som NVidia Shield, men også en konkurrent til Apple TV, og dette med et prisniveau væsentligt under. All New Chromecast koster €69 + porto.

Til den pris får man:

Chromecast, fjernbetjening med batterier samt strømforsyning med USB-A og strømkabel USB-A til USB-C.

 

Installation

Installationen af ny Chromecast tager overraskende lang tid. Man skal igennem en hel del valg på skærmbillederne på henholdsvis TV-skærm og smartphone. For ny Chromecast kræver tilslutning til et Google Home smarthjem, og derfor forgår en del af opsætningen på smartphone.

Selve installationen er dog ligetil og 10-15 min. efter første opstart er den klar til brug.

Efter indledende opsætning henter donglen selv seneste systemopdatering.

Derefter kan fjernbetjeningen konfigureres til at styre TV, soundbar eller surround-receiver på tænd/sluk og volume.

Efter installation af fjernbetjening lå der en softwareopdatering til den under indstillingen. Underligt at den opdatering ikke lige blev lagt på under selve installationen her.

Under installationen med smartphone skulle der også vælges hvilke apps der skulle installeres til at begynde med. Det er formentlig de udbydere der er partnere på Google TV.

Og de apps blev installeret som afslutning på selve installationen af ny Chromecast.

 

Google TV

I USA er Google TV en tjeneste der samler flere tjenester under samme portal. Her er der et faneblad til serier og et andet til film. Under disse faneblade ses anbefalinger til serier og film blandet fra forskellige udbydere. Det kan være serier fra Disney+ og Amazon Prime Video der vises side om side på skærmbillederne.

Men sådan virker Google TV ikke i Danmark. Mon ikke at Google TV kommer til at virke på den måde når det officielt lanceres i Danmark, men nu og her opfører Google TV sig mere som Android TV, dog med et andet og opdateret layout.

På dansk Google TV er der fire faneblade: Søg, Hjem, Apps og Samling.

 

Søg

Der kan søges med stemmen eller via indtastning. Det er Google Assistant, så der kan også søges på nettet, eksempelvis vejrudsigten eller hvem der spiller hovedrollen i en bestemt film.

I forhold til at søge på Chromecast indhold, så virker søgninger i Disney+ og YouTube, men ikke f.eks. Netflix.

Jeg kunne sige “se the mandalorian” og så fandt Google TV serien frem på Disney+

Men prøvede jeg samme med “se house of cards” fandt Google TV kun nogle ‘House of Cards’-trailere på YouTube.

 

Hjem

Fanebladet Hjem indeholder øverst ens udvalg af apps. Faktisk ligger båndet med egne apps (Dine apps) øverst på de 3 første faneblade (Søg, Hjem og Apps) og det gør de mest anvendte apps let tilgængelige. Ligesom på Android TV kan man selv bestemme hvilke apps der skal ligge i egne apps og i hvilken rækkefølge de vises.

Under egne apps vises forskellige anbefalinger, baseret på de apps der har været anvendt. Jeg har ikke fundet ud af om det er muligt at ændre på hvilke udbydere der vises her eller rækkefølgen af dem.

 

Apps

Under fanebladet apps kan man gå på opdagelse i de tv- og musik-apps der findes til Google TV. Det er de samme som er lavet til Android TV.

Efter første installation lå der også en liste over apps som Chromecast med Google TV kunne se jeg havde installeret på andre enheder – i dette tilfælde en NVidia Shield med Android TV.

Jeg skulle altså ikke lede, for at installere apps som DRTV, TV 2 PLAY, YouSee TV & Film – og de øvrige apps. Google TV havde fundet dem frem til mig, så det kun var få klik per app at få de tjenester installeret.

 

Samling

Samling er egen samling af medier. Jeg har ikke købt film hos Google, så her lå der kun en koncert med Muse i samlingen.

 

Indstillinger

Menuen har også et femte faneblad: Indstillinger.

 

Video og lyd

Der er ingen automatisk skifte af video-udgang efter frekvensen på indgangen (apps). Så man er nødt til at vælge mellem 50 Hz eller 60 Hz (eller 24 Hz).

På lydsiden kan der vælges at sende Atmos fra Dolby Digital videre.

 

Apps der ikke virker

Da ny Chromecast ikke officielt er lanceret i Danmark, så kan der være danske apps der ikke virker til Google TV på Android TV 10 endnu.

Ved premieren der havde app’en TV 2 Play problemer, men det er blevet løst nu.

 

 

Fjernbetjeningen

Den medfølgende fjernbetjening virker lidt billig. Den knager når man lægger den på bordet. Men den fungerer ellers ok.

Øverst er piletasker og OK (ringen med en knap i midten). I næste række er der en tilbage-knap og knappen der vækker Google Assistant for talestyring og spørgsmål.

I 3. række er der en hjem-knap og en mute-knap. Derunder sidder direkte knapper til YouTube og Netflix. Disse knapper kan desværre ikke omprogrammeres.

Nederst er der knapper til stand-by / on samt kildevalg. Kildevalg er til TV, soundbar eller AV receiver. Det man har sat Chromecast-fjernbetjeningen op til at styre.

På siden er der knapper for volume op og ned. Jeg konfigurerede fjernbetjeningen til at styre det LG TV som Chromecast var tilsluttet.

Fjernbetjeningen sender via Bluetooth til Chromecast og sender til TV, soundbar eller AV receiver via infrarød. Så on/off, volume, mute og kildevalg sendes via IR.

 

Netværk

Ud af æsken der kører ny Chromecast WiFi. En strømforsyning med tilslutning for kablet netværk er på vej, og vil kunne købes som ekstra tilbehør.

 

Video af Google TV i Danmark

 

Konklusion

‘All New Chromecast with Google TV’ fungerer i Danmark, men uden den ekstra integration med app-indhold der ses på markeder hvor den officielt sælges. Med den integration har man sin egen side, og sider med serier og film, hvor indholdet fra forskellige tjenester blandes i anbefalingerne.

Uden den integration der er Google TV blot en anden brugerflade end Android TV. Så har du en tv-boks med Android TV i dag, der fungerer som den skal, så er der ingen grund til at investere i ny Chromecast.

Der savnes mulighed for at genvejsknapperne på fjernbetjeningen kan omprogrammeres, til at starte andre apps end YouTube og Netflix.

Det kunne også være smart hvis Chromecast endelig selv kunne skifte billedfrekvens efter indhold. Så udenlandske tjenester kører 60 Hz, film kører 24 Hz og europæriske tv-tjenester kører 50 Hz. Men det er en manuel omskiftning som det er nu.

Der savnes en sort variant. Ny Chromecast sælges kun i hvid, rosa og lyseblå.

Men alt dette til trods virker ny Chromecast nu ganske godt. Den er hurtig, brugerfladen er overskuelig og responsiv, og det er lækkert med fjernbetjeningen.

 

De 3 farver som ny Chromecast produceres i

 

Pris og tilgængelighed

Da den nye Chromecast ikke officielt er tilgængelig i Danmark, så må den købes i udlandet, eller via danske (net-)butikker der parallelimporterer.

Prisen er €69, og det bringer prisen med fragt op omkring de 600 kr.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.