Forside * Nyheder

Sony 360 Reality Audio ser ud til at være på vej til Android

-

Lydteknologien er nævnt flere steder i nylig lanceret Android-kode og bliver altså formentig en fast del af styresystemet.

Sony har ikke haft ret meget held med at udbrede sin 360 Reality Audio-teknologi til andre end sine egne enheder. Men det kan ændre sig indenfor en nær fremtid – og med en ret eftertrykkelig effekt.

Annonce:

Det ser nemlig ud som om, Sony 360 Reality Audio bliver integreret direkte i Android og dermed kan blive brugt af mere end tre fjerdedele af alle smartphones på verdensplan. Hvis det lykkes for Sony at få teknologien udbredt på denne måde, er der pludselig hul igennem på et helt andet plan end tidligere.

Det er nørderne hos XDA Developers der har bragt nyheden til torvs. Android Open Source Project, hvor ny kode til Android-platformen bliver gennemgået af Android-udviklermiljøet har modtaget kode fra både Sony og Google til gennemsyn. Og koden har specifikt med Sony 360 Reality Audio at gøre.

For eksempel er der en kodebid, der tilføjer udpakning af 360 Reality Audio-indhold til MPEG4Extractor-komponenten. Den er, som navnet antyder, essentiel for Androids evne til at udpakke MPEG-komprimeret materiale.

Kan bruges med hovedtelefoner

Sony 360 Reality Audio er baseret på MPEG-H 3D-standarden, der giver mulighed for at distribuere 128 separate spor ud på 64 højttalere, hvilket nok er mere end de fleste har behov for. En MPEG-H 3D-dekoder kan også modtage informationer om en persons fysiske position i rummet og justere kanalernes lydstyrke efter disse data.

Sonys SRS-RA5000 er en af de højttalere fra firmaet, der understøtter 360 Reality Audio (Foto: Sony)

På den måde kan man også få glæde af en slags 3D-lydbillede med hovedtelefoner på, fordi kanalfordelingen kan ændre sig efter, hvor man befinder sig og hvordan ens hoved og ører vender. MPEG-H 3D kan altså både bruges til at skabe en slags virtuel surround og en slags 3D-lydbillede.

Således er en anden af kodebidderne direkte dedikeret til et 13-kanals layout med fem kanaler i ”ørehøjde”, som ved normal 5.1-surround, men så med fem kanaler over lytterens hoved og tre kanaler placeret ved – eller under – lytterens fødder.

Dedikerede højttalere

Noterne i denne kodebid siger decideret, at en ”Virtualizer” kan bruges til at skabe et 360-graders sfærisk lydfelt, der kan opleves i hovedtelefoner, som beskrevet ovenfor. Højttalere, der er decideret lavet til at afvikle Sony 360 Reality Audio giver dog angiveligt en bedre oplevelse. Foreløbig har det kun ret få højttalere, der ikke står Sony på, der kan dette. Disse omfatter blandt andet Amazon Echo Studio og Sennheisers Ambeo Soundbar.

Som nævnt har både udviklere fra Sony og Google bidraget til koden, og der nævnes et møde mellem Sony og Google, hvor ”Android OS 360RA support” blev diskuteret. For at lytterne kan få glæde af integrationen, kræver det dog naturligvis, at materialet, der afspilles, er mixet efter specifikationerne.

Indtil videre er det ikke ret mange steder, man kan få fingre i sådant materiale. TIDAL understøtter standarden, og det samme gør Amazon Music HD og Nugs.net ifølge Sonys website. Da Sony 360 Reality Audio blev lanceret i 2019, hed det sig, at Deezer og Qobuz også skulle være med, men de er så vidt vides stadig ikke kommet om bord.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.