Forside * Featured

TEST: Nanoleaf Shapes – smart modulær belysning

-

Vi har testet forskellige Nanoleaf shapes produkter, der er en serie af modulært smartbelysning, som kan sættes op på væggen og give et anderledes lys i rummet.

Det smarte hjem fylder mere og mere – og jeg kender efterhånden ikke mange, der ikke har smarte enheder tilsluttet i deres hjem. Markedet er enormt og på smart belysning har vi set flere mærker presse sig på – men det har mest været nye pærer og lamper, der er kommet.

Nanoleaf har også pærer, men deres kerneprodukt er deres modulære Shapes, Canvas, Light Panels og senest deres Elements trælook paneler.

Annonce:

Nanoleaf Shapes kan skifte imellem over 16 mio. forskellige farver og nuancer.

Denne test fokuserer på Shapes starter kit, men vi kigger naturligvis på de produkter som var med i testpakken, men udpakning og installation er meget ens på alle produkter.

Udpakning og installation

Nanoleaf Shapes Starter Kit kommer i en æske der indeholder 9 Shapes elementer, en strømforsyning, dobbeltklæbende måtter, monteringsplader, en controller, en række forbindelser (Linkers) som vi vender tilbage til, og en lille Starter Kit manual til at komme godt igang.

 

Controller til Nanoleaf

I Nanoleaf Shapes er de medfølgende lysplader hexagoner, og det vil sige at panelerne har seks sider, som alle kan bruges til at forbinde til andre paneler, og som sagt er der ni paneler med i starter kit’et men der er intet i vejen for at købe flere paneler eller forme og sætte dem på.

Installationen starter med at man henter Nanoleaf app’en, der findes til både Android og iOS, og så parrer man sit starterkit med app’en og så kan man ellers gå i gang.

 

Start med at teste din konstruktion på en flade

Samling og ophængning er let, men test det først på en flade

Måden man kommer i gang på, er at man tilslutter den medfølgende strømforsyning bag det første panel, og så kan man så tilslutte de følgende paneler med de medfølgende linkere.

Det er genialt måden som Nanoleaf har implementeret forbindelsen mellem de forskellige paneler på. En linker minder mest af alt om to tykke SIM kort sat samme på langs, og det skaber så en bro mellem de to paneler, der sender strøm og digital information mellem panelerne.

 

Nanoleaf Linker

 

Det geniale ved Nanoleaf er at Nanoleaf udover hexagoner og så har Canvas som er firkanter og trekanter, og disse kan også forbindelse via Linkers og på den måde kan du virkeligt skabe et lys kunstværk efter egen smag.

 

Sådan forbindes strømforsyningen

 

Den medfølgende app har en funktion Nanoleaf kalder LayoutDetect, og den gør at efterhånden som du bygger din lys-konstruktion op, så vises formen i app’en, så du kan styre farver og lysstyrke på alle eller enkelte paneler.

 

 

Et godt tip, hvis man er i tvivl om hvilket design man vil lave, er at starte med at samle det enten på gulvet eller på et spisebord, så man kan se både design og lysspil inden man hænger det op på væggen.

At hænge det op på væggen kræver lidt tålmodighed, og starter med at man monterer den første monteringsplade hvor man skal have det første modul. Dette gøres med den medfølgende dobbeltsidede monteringstape, der holder panelet fast.

Nanoleaf har lavet en smart metode til at fjerne tapen igen, hvis man fortryder sit ophæng, men jeg skal ikke være garant for om der kommer tapet med, så sørg for at være sikker på hvor du vil have din konstruktion op, inden du går i gang.

Men installation og opsætning er rimeligt let, og app’en er genial til både at vælge farver eller farveforløb, oven i det kan den medfølgende Controller styre lyset ud fra musik, da der sidder en lille mikrofon i den, som før du også kan lave dit eget lysshow, hvis du holder fest, eller følge lydene i spil hvis det er monteret i et gamerværelse.

 

 

Alle paneler er Touch-Enabled!

En virkelig smart feature er at udover du kan styre lyset på den medfølgende controller, som sættes på en af siderne af et panel, kan du lave touch-funktioner på panelerne, så du f.eks. kan dæmpe – eller skifte farve på lyset ved at trykke på et eller flere paneler. Du kan også lave “Touch Actions” der kan bruges med f.eks. Apple Homekit automatisering.

Det gør at du kan styre andre enheder end Nanoleaf ved at trykke på et panel, og så f.eks. tænde TV, starte Sonos musik osv.

 

 

Music Visualiser til fest og farver

Som tidligere skrevet har NanoLeaf Controller en indbygget mikrofon, som kan bruges til at skifte lys når der spilles musik eller er høje lydeffekter i spil.

Den indbyggede Visualiser funktion kan du selv styre og vælge om den skal skifte farve eller lysstyrke, og hvilke farver du vil vælge imellem. Det er nok ikke noget der bringer den store WAF (Wife Acceptance Factor) med sig, men det vil 100% sikkert være et hit på et børneværelse eller i et gamer rum.

 

 

Genial app – Kan også styre Hue

Den medfølgende Nanoleaf app, kan udover hjælpe med kontrollen af Nanoleafs produkter også styre lys i andre zoner af dit hjem. Og den kan styre Hue lys også så du kan tænde og slukke alt lys sammen med dit nanoleaf.

App’en kan også firmware opdatere dine nanoleaf enheder, hvis der kommer ny software eller til dit smartlys.

 

Understøtter Threads og virker med både HomeKit, Google Home Assistant, Samsung Smartthings og Homey

Nanoleaf passer perfekt ind i næsten alle smarte hjem. Med understøttelse af alle de vigtigste smartplatforme, så kan du let integrere Nanoleaf til både Apple HomeKit, Google Smart Home, Samsung Smartthings og min personlige favorit Homey Pro.

Udover at forbinde via WiFi, så understøtter NanoLeaf Threads protokollen som er nyeste generation af smartforbindelse mellem enheder. Før i tiden brugte man enten WiFi, ZigBee eller Z-Wave eller en kombination af disse, men med Threads får man det bedste fra alle verdener, og du kan have op til 250 enheder i et Threads mesh netværk.

Det er bl.a. Google, Apple og Qualcomm, der backer op omkring Threads, og har du allerede f.eks. en Apple HomePod Mini eller en Google Nest Hub Max, så har du allerede understøttelse af Threads i dit hjem.

Som sagt har Nanoleaf meldt ud at de understøtter Threads i alle deres Essentials produkter, og det vil sige at uanset hvilken smarthome arkitektur du bruger, vil du med stor sandsynlighed også kunne bruge den i fremtiden.

Som sagt er jeg personligt Homey bruger, fordi jeg elsker måden Homey arbejder på tværs af både Google Home og Apple Homekit, og på den måde har jeg enheder der normalt ikke taler sammen sat op i samme løsning.

 

 

Og der passer Nanoleaf perfekt ind. I Homey arbejder man med Flows, hvor en eller flere handlinger udløser nye handlinger i et flow som man enten tegner eller skriver i et script.

I forbindelse med testen af Nanoleaf lavede jeg et flow der forbandt mine bevægelses sensorer med Nanoleaf. Og min Heimdal alarm til samme, så hvis man når det er mørkt går ind i stuen, så tænder den Nanoleaf panelerne i en solopgang farve, så det ikke bliver for lyst at gå ind i stuen.

Modsat, er det min Heimdal alarm der opfatter bevægelse eller døre / vinduer der mod forventning åbnes, så starter det fulde politi-lysshow med røde og blå lys samtidigt med mit Sonos anlæg begynder at spille alarmlyde i hele huset.

Der er ingen tvivl om at Nanoleaf er sjovt som stand-alone, men det er genialt i et smarthjem, fordi det netop understøtter de fleste smart-økosystemer der er , så vil du med garanti få meget glæde af Nanoleaf uanset om du vælger Panels eller deres nye trælook Elements.

 

 

Konklusion

Jeg elsker smart lys i alle typer og former. Har Hue de fleste steder, men kan godt se at Nanoleaf kan få en plads i flere af mine rum. I min man-cave kan det testede Shapes system let få plads rundt om mine skærme, og i stuen kan både min kone og jeg blive enige om Nanoleaf Elements som giver et mere diskret look, men stadig et flot lys.

Installation og opsætning er let, og de uendelige muligheder for både design og farver pynter både i mørke kroge og på kedelige vægge.

Jeg køber konceptet med at du samler dit lys som du samler legoklodser, og tror at Nanoleaf med Elements nu også har en pakke som du kan bruge i finere stuer, hvor Shapes måske først og fremmest har en plads i rum med et moderne udtryk.

Jeg kvitterer med et “Recordere.dk anbefaler”, og glæder mig til at se hvordan Nanoleaf i fremtiden vil komme med endnu flere lysprodukter.

 

 

Pris og tilgængelighed

Nanoleaf kan købes både online og hos flere forhandlere, og her er kan du finde dagspris på de enkelte produkter.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.