Forside * Featured

TDC pensionerer Frk. Klokken

-
Fra 1970 og frem til i dag var radiospeaker Marianne Germer stemmen bag Frøken Klokken (Foto: ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation)

Frøken Klokken lægger røret på, og sendes på pension efter 82 års tjeneste

TDC afslutter nu den kendte tjeneste efter 82 år. Er du født før 1990 kender du sikkert Frk. Klokken ganske godt. Det er hende man kan ringe op, og få det præcise klokkeslet.

Engang var Frøken Klokken en teknologisk revolution. Idéen kom fra Sverige, hvor man havde en lignende service med stor succes. I starten var tjenesten for KTAS’ abonnenter, men i takt med telefoncentralernes automatisering kunne hele landet ringe til Frøken Klokken på 0055. Med Frøken Klokken fik danskerne altså en fælles tid.

Annonce:

“Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned”, fortæller Martin Johansen, udstillingschef hos ENIGMA – museum for post, tele og kommunikation, i en udmelding, og fortsætter:

“Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere”.

I dag hvor de fleste har computere, tablets, smartphones og smarture som synkroniserer tiden op mod time-servere på nettet, der ofte holdes ajour af præcise atomure mm. så er Frk. Klokken ved at være overflødig.

“Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken. Antallet af brugere på tjenesten har været stødt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner”, lyder det fra Robert Dogonowski, kommerciel direktør i TDC NET.

Sidste arbejdsdag for Frk. Klokken er d. 30. november 2021. Vil du sige et sidste farvel er det på tlf. 7010 1155

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.