Forside Nyheder

Epic får massiv støtte fra uventede kanter i kampen mod Apple

-

35 justitsministre, Electronic Frontier Foundation, Microsoft og en række andre aktører har indsendt juridiske støtteerklæringer i Epic Games’ appelsag.

Selv om dommeren mente, at Apple havde brudt Californisk lov og handlet konkurrencestridigt, anses den seneste runde af retssagen mellem Apple og Epic Games for at have faldet ud til førstnævntes fordel helt generelt.

Epic Games skyndte sig naturligvis at anke sagen, og under forberedelserne til appelretssagen har en hel række støtter meldt sig under spilfirmaets faner. Nogle af dem er endda ret tunge spillere, de fleste næppe havde forventet at se på Epics side.

Annonce:

Først og fremmest er det lykkedes Epic at samle hele 35 justitsministre fra USA’s 50 delstater, samt Washington D.C., der jo ikke er en delstat, men et føderalt distrikt. De 35 justitsministre vejer tungt i sagen, fordi den næste runde i sagen er på føderalstats-niveau, altså på landsplan. Når et stort flertal af de stater, der udgør USA således officielt stiller sig bag Epic Games, kan det næsten ikke undgå at have en eller anden form for indflydelse på landsretssagen.

Det gør det kun endnu mere interessant, at de 35 justitsministres såkaldte ”amicus brief” (et sæt juridiske bemærkninger, der angiver afsenderes vurdering af sagen) er underskrevet af justitsministre, der går på tværs af det politiske spektrum, fra staten New Yorks meget venstreorienterede justitsminister, til Texas’ stærkt højreorienterede ditto.

Bred opbakning til Epic

De er dog alle enige om det, der står i den juridiske vurdering, nemlig at Apple handler i strid med konkurrencelovene, når de forbyder tredjepart at sælge apps til iOS og opkræve penge i dem. Blandt de stater, der ikke har skrevet under, er bl.a. Apples hjemstat Californien. Epic Games’ hjemstat, North Carolina, er dog heller ikke medunderskriver, så de to stater holder sig måske udenfor af habilitetsårsager.

Ud over de juridiske bemærkninger fra de 35 justitsministre får Epic nu også støtte fra Electronic Frontier Foundation (EFF). Organisationen slås normalt for enkeltpersoners privatliv og andre rettigheder i det digitale domæne, men her er de gået ind i en sag på vegne af Epic Games. Det er dog stadig forbrugernes fordele ved konkurrence på app-markedet, der er hovedformålet med EFFs indsendte amicus brief.

Eksperter på området har også – endda ad to omgange – indsendt amicus briefs til appelsagen. To grupper af henholdsvis 14 og 38 jura-, erhvervs- og økonomi-professorer fra nogle af USA’s mest prestigiøse universiteter har givet deres meninger til kende. Det samme har en række forbrugerorganisationer og konkurrenceretslige sammenslutninger.

Ny lovgivning overvejes

De har alle til fælles, at de bakker op om Epic Games og mener, at den første dom i sagen skal omstødes. Det er også budskabet fra Microsoft og deres jurister, der er gået mere ind i sagen end nogle andre. Microsoft vidnede i retssagen og var blandt de første, der meldte støtte ud til Epic, før sagen overhovedet var gået i gang.

Det bør også nævnes at selv USAs justitsministerium (altså på det føderale, nationale plan) har indsendt et amicus brief, der påpeger fejl i den første dom, og derfor taler for en genovervejelse af dommen. Der bliver dog ikke plæderet på vegne af nogle af parterne derudover. 

Alle de juridiske bemærkninger blev indsendt kort før weekenden.

Det står ikke helt klart, hvornår appelsagen begynder, men i mellemtiden er det amerikanske senat i gang med at overveje lovgivning, der begrænser teknologiselskabernes magt – med åbent anerkendt inspiration fra EUs lignende indsatser overfor bl.a. Apple og Google, anført af konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

De nye lovforslag kan få betydning for appelsagens udfald, og er under alle omstændigheder ikke godt nyt for Apples lukkede økosystem. Hvis der er en lommejurist gemt i dig, har The Verge været så venlige at offentliggøre alle de juridiske bemærkninger her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.