Forside * Nyheder

Rocklegende trækker sin musik fra Spotify over vaccine-misinformation

-

Neil Young vil ikke dele streamingtjeneste med den populære podcast Joe Rogan Experience, som står anklaget for at sprede misinformation om corona-vaccinerne.

Efter for et par dage siden at have truet med det i et åbent brev på sin hjemmeside har rocklegenden Neil Young nu trukket sin musik fra Spotify. Brevet er siden blevet slettet, og det er Youngs musik så også, fra Spotifys servere, altså. Da Rec.dk onsdag prøvede at få en Neil Young-playliste til at spille, var der kun en enkelt sang på den, som Young og hans label Warner Music åbenbart ikke kontrollerer rettighederne til.

Et forsøg på at spille Youngs smukke roots-ballade ’Harvest Moon’ blev mødt med beskeden ’This song is not available’, selv om den altså stadig kunne ses i kataloget. Det sidste er formentlig et resultat af den hast, hvormed Youngs katalog er blevet taget ned. Warner Music bad Spotify fjerne musikken onsdag lokal tid.

Annonce:

Kontroversen handler ikke om Neil Youngs musik. Det handler faktisk slet ikke om musik. Stridens æble er derimod Spotifys (og måske verdens) mest populære podcaster, Joe Rogan, hvis podcasts findes eksklusivt på Spotify. Rogan har ofte gæster, der siger kontroversielle ting, fra Elon Musk til Edward Snowden.

Men det er tilsyneladende nogle af Rogans mindre kendte gæster, og Rogans uvilje til at sige dem imod, der har fået Neil Young til at se rødt. En af dem er for eksempel Dr. Robert Malone, der hævder at have været en af opfinderne (og visse steder hævdes at være den eneste rigtige opfinder) af mRNA-vaccinerne mod COVID-19.

Over 20.000 podcast-episoder fjernet

Rogan gav ham taletid på sin podcast, hvor Malone udbredte, hvad der anses for at være falske informationer om Corona-vaccinerne. Han antydede blandt andet, at vaccinernes dokumenterede effektivitet var et resultat af massepsykose hos de vaccinerede. Han sammenlignede også vaccine-kampagnerne med Nazi-propaganda fra 1930’erne.

Joe Rogan stod ved podcast-episoden, men medierne, der havde episoden liggende på serverne, valgte at reagere. Således blev YouTube-versionen af podcast-episoden fjernet af YouTube, fordi sidstnævnte anså den for at indeholde Corona-misinformation. Twitter har derudover lukket Dr. Malones profil og forment ham adgang af samme årsag.

Men Spotify har til trods for de sidste dages ultimatummer fra Neil Young, ikke villet censurere Rogan-afsnittet. En talsmand fra Spotify siger til Wall Street Journal, at tjenesten har ”fjernet over 20.000 podcast-episoder relateret til COVID-19, siden pandemien startede”, men har i Joe Rogans tilfælde angiveligt valgt at prioritere ”skabernes frihed” over ”lytternes sikkerhed”, som Spotify ellers har et ”stort ansvar” for at sætte i balance ifølge firmaets egne retningslinjer.

I udmeldingen fra Spotify hedder det samtidigt, at de ”beklager Neil’s beslutning om at fjerne sin musik fra Spotify, men vi håber snart at kunne byde ham velkommen igen”. Daniel Ek, Spotifys CEO og medstifter, sagde i juni til Axios, at Spotify ikke ”bør have redaktionel kontrol” over de podcasts, som tjenesten er vært for.

Det er i øvrigt langt fra første gang, Neil Young er i konflikt med Spotify. I 2018 sagsøgte han sammen med andre musikere tjenesten for at have lagt tracks op, som de ikke havde rettigheder til at streame.

Det skal for god ordens skyld også nævnes, at Neil Young har forretningsinteresser, der er i en slags konkurrence med Spotifys.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.