Forside * Featured

TEST: Sonos Ray – Den mindste soundbar fra Sonos

-

Sonos er klar med Sonos Ray, der er den mindste soundbar, der passer til sove- og børneværelset. Du får ganske fin lyd, men du skal kigge langt efter HDMI forbindelsen, for den er der ikke. Til gengæld imponerer den med stor lyd i sin lille størrelse.

Hvis du leder efter en soundbar med Dolby Atmos og digital HD TV-lyd, så skal du bare lede videre, for det får du ikke med Sonos Ray.

Annonce:

Men leder du efter en opgradering til dit TV’s kedelige højttalere, og vil helst ikke ofre mere end et par tusinde kroner, så læs videre, for så har Sonos netop introduceret Sonos Ray, der er en mini-soundbar med rigtig god lyd.

Og har du allerede en god soundbar i stuen, og søger efter bedre lyd i sove- eller børneværelset så er Sonos Ray også en god mulighed. Vi har testet den nye højttaler fra Sonos, og her er hvad vi synes.

 

 

Udpakning, design og installation

Sonos Ray kommer i en kasse der er lavet i miljøvenligt pap, og den indeholder udover soundbaren et 230V strømkabel og et optisk kabel, så du kan forbinde den til dit TV.

 

Designet er anderledes og kræver lidt tilvænning, hvis man er vandt til Sonos designudtryk. Sonos Ray minder om en altankasse der ligger ned, og så har den et gitter på forsiden.

På toppen har du de velkendte haitiske knapper fra Sonos, hvor du kan starte og stoppe musikken, skifte nummer og skrue op og ned for det du lytter til, hvis du ikke bruger Sonos app’en.

På forsiden har du en skjult diode, som viser status på højttaleren, og som kun lyser når højttaleren starter op eller skal forbindes.

 

På bagsiden finder du plads til strøm, ethernet og et optisk kabel. Og så er der den velkendte forbindelsesknap som dog ikke skulle bruges under installationen. Oven i det er der to skruehuller, så du kan købe et vægbeslag, hvis du vil have Sonos Ray op og hænge på væggen.

 

Jeg er lidt skuffet over samlekvaliteten

En ting jeg bemærkede både da jeg var til demonstration af Sonos Ray hos Sonos, og på den fremsendte test-model, er at samlekvaliteten mellem højttalerhus og frontgitter ikke står snorlige. Der er varierende afstand mellem gitter og højtaler flere steder. Og jeg håber det er en pre-produktionsfejl fra Sonos side, som de får rettet op på de endelige modeller.

Installationen af Sonos Ray følger den efterhånden super lette installationsproces fra Sonos. Dog er det første gang jeg oplevede at Sonos brugte en lydkode til at identificere højttaleren. Det var ihverfald måden den fandt Sonos Ray på da den skulle identificere højttaleren på min iPhone.

Efter initial installation af højttaleren skulle den tilslutte TV’et via det medfølgende optiske kabel, og det tog ikke mange minutter. Det man skal være opmærksom på, at hvis man ønsker at bruge sin TV fjernbetjening til at skrue op og ned, så skal den understøtte infrarød, så hvis du har et moderne TV med bluetooth eller radiofrekvenser, så skal du bruge din app til at ændre lydstyrken.

Sonos Ray måler 55,9 x 9,5 x 7,1 cm. og vejer 1,95 kg.

 

 

Hvordan lyder Sonos Ray

Ud fra sin størrelse er jeg blæst væk af hvor godt Sonos Ray lyder.

Jeg startede med Sting’s opsamling “25 years”, og både Stings sprøde stemme, guitar og bas lød imponerende godt. Jeg er vant til at lytte på musik via Sonos ARC med Sonos Sub og 2 x Sonos Five baghøjttalere, og uden både sub og baghøjttalere lød Sonos Ray faktisk ud fra sin størrelse imponerende godt. Og det lød faktisk endnu bedre da jeg lige ofrede de fem minutter det tager at køre Sonos TrueSound kalibrering (rumtilpasning).

Inde i Sonos Ray finder du to tweeter enheder, to mellemtone enheder, og så har Sonos lavet et basrefleks-system, der faktisk lykkes med at give en god bund, selv uden Sonos Sub. Der er ikke indbyggede mikrofoner, og derfor heller ikke understøttelse for taleassistent i Sonos Ray, men det gør absolut ingenting.

Måden højttalerene er placeret på, gør at du får et utroligt bredt sweet-spot når du sidder rundt om TV’et, eller foran højttaleren for at høre musik

Jeg har brugt Sonos Ray i en lille uges tid som primær højttaler i stuen, og må sige at jeg er imponeret over hvor godt den spiller musik, uanset hvad jeg har smidt efter den. Hvad så med TV og film?

 

Sonos Ray vs. Sonos Arc

 

TV-Lyd – Ingen Dolby Atmos eller HD lyd

Som skrevet i starten af anmeldelsen, så har Sonos Ray hverken Dolby Atmos eller TrueHD lyd som vi er blevet godt vandt til med Sonos Arc og 2. generation af Sonos Beam via HDMI (eARC), men den har da Stereo PCM, Dolby Digital 5.1 og DTS.

 

 

Men sammenligner man Sonos Ray med den indbyggede højttaler i en normal fladskærm, så er den lysår bedre, og oven i det så får du også Sonos dialog-forbedring, som især på TV-udsendelser og serier på DR og TV 2 gør en kæmpe forskel mellem mumlen og tydeligere dialog.

Hvis du gerne vil have ægte 5.1 lyd, kan du tilslutte både Sonos baghøjttalere (Play 1/One, Play 5 og IKEA Symfonisk) og en Sonos Sub.

Men hvis du alligevel er villig til at gøre det, så overvej om du så ikke også skal kigge på enten Sonos Arc eller Sonos Beam som soundbar, så du får HDMI eARC med også.

Jeg ser mere Sonos Ray som en rigtig god stand-alone mini-soundbar med et fedt prispunkt.

 

 

Hey – Det er da en genial PC højttaler

En ting som mange sikkert overser med Sonos Ray, er at du kan bruge den som gaming-PC højttaler.

Mange PC’er i dag har optisk lydudgang, og så kan du bruge den til at få mere end ganske udemærket lyd på din computer.

Det eneste der måske mangler her er et beslag til at sætte den under en en computerskærm, men mon ikke det kan 3D printes af nogen med bedre teknisk forståelse for 3D print end mig.

 

 

Sonos App’en er stadig rigtig god til at styre din lyd

Sonos S2 app’en har udviklet sig meget de seneste år, og især på installationen og opdateringen af højttalere er det blevet super let at betjene samlingen af trådløse højttalere i hjemmet.

Et sted hvor Sonos stadig halter er hele deres søgning efter musik. Måden den viser musik resultater på tværs af streamingtjenester er en rodebutik, og du kan ikke sortere eller sætte et prioriteret søgeresultat op, så du skal igennem mange trin for at finde netop det nummer eller det album du søger efter.

Men når det er sagt, så er det en sand nydelse at betjene alle højttalere i sit hjem fra én app. Og det spiller bare. Jeg har Sonos og Ikea Symfonisk rundt omkring i hele huset, og alt kan betjenes via Wi-Fi uanet om jeg sidder i haven, stuen eller andre steder.

 

 

Konklusion

Jeg skal indrømme at jeg var skeptisk, og tænkte hvorfor er det ikke en IKEA Symfonisk højttaler den nye Ray. Men jeg må indrømme at lyden er virkeligt god og i klar Sonos kvalitet. Jeg har ikke hørt så god lyd fra så lille en soundbar før.

Og for 2.249,- DKK får du rigtigt meget lyd for pengene, og du kan bruge den både til TV-lyd og god stereo-lyd til streaming, og den passer altså perfekt flere steder i hjemmet.

Sonos rammer plet igen, men husk – Har du et nyere TV med HDMI med eARC, så bør du overveje om du ikke vil ofre det ekstra og købe en Sonos Beam generation 2, så du kan streame TV serier og film med Dolby Atmos lyd.

Men uanset: Vi har ingen problemer med at anbefale Sonos Ray som et endog rigtigt godt køb.

 

Sonos Arc, Sonos Beam II og Sonos Ray ved siden af hinanden

 

Pris og tilgængelighed

Sonos Ray kan fås fra 7. juni, og kommer i farverne sort og hvid.

Prisen er kr. 2.249,-

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.